A Borrajongó

Minivertikálisok II. Barakonyi-furmintok

2011. január 27. 14:00 - drbarta

A címből kitalálható, hogy most a Tokaj Nobilis dűlős furmintja, a Barakonyi következik a nemrég indított minivertikális-sorozatban.

Következzen egymás mellett a 09-es, a 08-as és a 07-es:

 

Tokaj Nobilis: Barakonyi furmint 2009
Körtés-barackos-citrusos-virágos illat. Gyümölcsei igen érett hangulatúak. Szájban közepesnél teltebb, krémes, talán picit lágy kortyot kapunk. A savai inkább szélességet adnak a szerkezetnek, mint magasságot, legalábbis a testhez viszonyítva. Megszokottabb furmintos körtés-barackos-minerális aromák. Közelebb állnak a gyümölcsök a túlérettséghez, mint a frissebb-lédúsabb-harsogó hangulathoz. A korábban jellemző játékossag, elegancia, vibráció helyett inkább súlyos és hömpölygő. Utóízében érezhető kesernye. 5 és 6 pont között.
 
Tokaj Nobilis: Barakonyi furmint 2008
Izgalmasabb és élénkebb illat. Frissebb világú citrusok, körte, barack, zöldalma mellett határozott mézes-érettség. Szájban közepesen telt, élénk lendületes. Magassága, feszessége nem jár keménységgel. Aromáiban még nagyobb szerepet kapnak a gyümölcsök, citrom, grapefruit, zöldalma, őszibarack, mint a szintén jelenlévő ásványosság és mézesebb, palackéréssel kialakuló jegyek. A lecsengésben a savak dominálnak. A sorban ő tetszett a legjobban, de már nem éreztem olyan bájosnak, mint „újkorában”. Stabil 6 pont mindenképp jár neki.
 
Tokaj Nobilis: Barakonyi furmint 2007
Határozottan érett bort ígérő illat. Gyümölcsösség már jobban a háttérbe húzódik, mézesség, petrolosság. Szájban közepesen telt. Konzisztenciája a szépen érett borokra jellemző finoman porhanyósan-omlós. Arányos, lekerekedett savvilág, a sorban legjobb egységben levő, összecsiszolódott alkotórészek. Aromáiban bár érezhetőek a gyümölcsök, de már jelentős részük kikopott, helyüket szépnek mondható petrolosabbnak ható tercier aromák veszik át. Nekem előrehaladottabbnak tűnik, mint a kora alapján várnánk, de most még kétségtelenül szerethető. Tovább nem érlelném. Szűk 6 pont.
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr492618149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2011.01.27. 21:36:01

Sztem a 6-os sikeredett a legjobbra, ez a 9-es számomra túlzottan fás és édes, amin nem szépít a tény se, hogy érezhetően komoly alapanyag

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.28. 06:49:17

@zoli: Sajnos a 06-osról én már lemaradtam :)
Ezek közül a legnagyobb élményt a 08-as jelentette akkor , amikor frissen kijött.
süti beállítások módosítása