A Borrajongó

Rajna-menti borok

2010. június 18. 14:28 - drbarta

Rajnai rizlingről eddig is viszonylag több szó volt itt, valószínűleg ezután is így lesz, lévén talán a legkedveltebb nemzetközi fajta számomra. 
 
Amikor tavaly az első próbálkozások történtek nemzetközi kitekintés céljából, az első kóstolt rheingaui bor rögtön elvarázsolt, éreztem, hogy ez a téma engem nagyon fog érdekelni. Érdekességképp az ominózus úttörő tétel, a Robert Weil riesling. sp. tr.04, ebben a postban is szerepet kap, immár többedjére kóstolva.
 
A mostanság általam sokat emlegetett szegedi borfeszten nem meglepő módon nagy örömmel fogadtam a rheinhesseni Weingut Riffel borait. Közülük is sikerült néhányat mostanság alaposabban megnézni.
 
Következzenek a közelmúltban kóstolt és górcső alá vett rajna-menti borok jegyzetei:
Tovább
Szólj hozzá!

Kikelet Late Harvest 2007

2010. június 16. 21:35 - drbarta

Berecz Stephanie borait még nem túl régóta ismerem. Első találkozáskor rögtön megfogtak könnyedségükkel, intenzív és kedves gyümölcsösségükkel. Mindenképp egy nagyon színes foltot jelentenek a tokaji borok palettáján. Most leginkább a 2009-es dűlős borokat várom tőlük, előzetesen szenzációsnak ígérkeznek.

Ezt a bort már többedik alkalommal kóstoltam, mindig egyre jobban tetszett. Stílusában abszolút megfelel a pincészet borairól kialakult képnek.

Elsőre zárkózott, édeskésen-szúrós illat, később ez utóbbi komponens eltűnik, töppedt szőlő, aszalt kajszi, pici botritisz mellett kevésbé megszokott exotikusabb hangulat jön elő szép apránként. Szájban a maradékcukor mellett is könnyed érzetű, nem geil, selymes tapintatú, bájosan aromagazdag, hűs citrusok mellett barackos aromák kis mézzel, és egy kis narancshéjas kesernye fűszerezésként . A savak tanítanivalóan profik: kiváló, bizsergető állag, a könnyed érzetű testhez tökéletes arányban passzoló vibráló koreográfia. Nem nagy bor, de kategóriájában ritka elegáns, remek egyensúlyú és nagyon szerethető. Eléri a 7 pontot.
Szólj hozzá!

Tamás: Csopaki Olaszrizling 2006

2010. június 15. 15:14 - drbarta

Kettő évvel ezelőtt, kezdő fehérborisszaként, első kérdések között kezdett foglalkoztatni, hogy vajon az egyes borok hágy évesen mutatják legszebb arcukat. Mai napig nehéz erre a kérdésre adekvát választ adni, illetve kapni. Legjobb, amit tehet az ember, hogy néhány palackot elás, és igyekszik személyesen meggyőződni.

2008. nyarán jártam a Tamás-pincénél, és nagyon jól éreztem ott magam. A borok jók voltak, a címben szereplő tétel is tetszett, de sokkal kiemelkedőbbnek éreztem a 2002-es olaszrizlinget.( nagyon megtisztelő volt, hogy megkínáltak belőle.) Ebből arra következtettem, hogy meghálálják ezek a borok az időt.

Mostanában kezdtem késztetést érezni, hogy egyes 2 éve elvermelt 06-os fehérborokat megnézzek, vajon mi történt velük. Ennek volt első állomása a nemrégiben itt bejegyzett Laposa 06-os olaszrizling, következő a múlt heti érett tokajis kóstolónk, most pedig erre a borra lettem kíváncsi:

Tovább
11 komment

Bozóky Móri Sauvignon Blanc 2008

2010. június 14. 20:37 - drbarta

A Szegedi borfeszten bukkantam rá először a pincészet boraira. A gyors kóstolás során ez a bor nyerte el leginkább tetszésemet a portfolió szárazai közül, árban is igen kedvezőnek tűnt. Logikusan adódott így, hogy nyugodtabb körülmények között is találkozzak vele:

Illatában friss gyümölcsök, barack, citrusok, némi exotikus gyümölcs, kis vegetális felhang. Direkt, de vonzó. Szájban friss és légies, a közepesnél karcsúbb, de nincs olyan érzetünk, hogy vékony lenne, az illatban megismert aromák karöltve egy kis meszes karakterrel kellő mértékben kitöltik a kortyot, a reduktív sauvignon blanc-oknál tapasztalt erőteljesen vágottfüves karakter szerencsére alig érződik. Az arányok nagyon jók, érzetre talán egy kis maradékcukor is lehet benne. A savak érettek és vibrálóak, az aromavilághoz jól passzol szerkezetük. Kicsit lehetne hosszabb, de nagyon szerethető bor, 1600 Ft-ért remek vétel. 5 és 6 pont között (szubjektíve közelebb érzem az utóbbihoz nagyon jól fogyasztatósága és egyensúlya végett).
 
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása