A Borrajongó

Riesling-szeminárium II.

2010. december 16. 18:44 - drbarta

Avagy nagyon nem mindegy, hogy mit, mi után, milyen kontextusban....:)

Megtörtént az újabb beharongozott kiscsoportos riesling-kóstoló. Kissé rendhagyó volt a technikai lebonyolítás, ugyanis meg szándékoztam kissé tréfálni a többiek izlelőkéjét. :)

A résztvevőkkel mindössze annyit osztottam meg, hogy főleg német riesling lesz a sorban,  ezután előre kiagyalt sorrendben felkínáltam nekik a borokat. Tehát kissé tisztességtelen módon a többiek full vakon kóstoltak, én meg egyáltalán nem.:(  Még tisztességtelenebb módon, még egy külön aljas húzással is feldobtam a sort, lásd később.:((

Ezzel a felállással összhangban én igyekeztem csendben maradni, nem osztani az észt :), hanem inkább tanulmányozni a többiek reakcióját. Ezen megfigyelések dőlt betűvel szintén megtalálhatóak lesznek, a kóstolási jegyzetek után.

Érdekes volt, nézzük:

 

 

Josef Leitz: Rüdesheimer Riesling trocken 2009 Magic Mountain
pardi norbi : Világos citromszín. Illatában virág, primer szőlőaromák, lime, finom ásványosság. A korty könnyed, amit némi szénsav tesz méginkább légiessé. Aromatikailag nem a leggazdagabb (mineralitás, citrusok) és nincsenek hihetetlen mélységei sem, de kritálytiszta bor, zizegő élénk savakkal, szép zamatokkal, megfelelően hosszú utóízzel. Eléri a 6 pontot.
drbarta: Amerikai exportra szánt tétel. Valahol a birtokbor és a dűlőszelektált tételek között helyezkedik el a kategóriáját tekintve. Tankönyvi „rajna-menti” riesling. Intenzív, friss illat. Citrusok, főleg lime-os vonal, szőlőaromák, palás kövesség. A korty könnyednek hat, tiszta és áttetsző, pici co2. Acélos, gerinces savakat feltehetőleg némi maradékcukor, illetve intenzív aromamélység igyekszik ellensúlyozni. Lecsengésben pici kesernye. Hűvös, friss, nem túl komplex, de nagyon finom és mindene a helyén. Stabil 6 pont.
Kíváncsian figyeltem a többieket. Alapvetően szerették, nagyon csúszott. Könnyedsége, zamatossága, remek egyensúlya magától értetődőtt,  nem is tulajdonítottak neki akkora jelentőséget, mint vártam.  Viccesen elhangzott egy-két „kiváló lenne fröccsnek” megjegyzés.
 
Weingut Keller: Riesling von der Fels 2008
pardi norbi: Közepes citromszín. Az illatban rögtön felfedezhető petrolosságból arra következtettem, hogy idősebb bor (holott csak két éves). A petrol mellett határozott mészköves-poros ásványosság, citrusok csak nyomokban. A korty közepesen telt, itt is megjelenik némi szénsav. Szép, komlex aromákkal és megfelelő mélységgel rendelkező bor, remek savakkal, azonban valahogy nem éreztem, hogy „egyben lenne” minden alkotórész. Nem igazán dinamikus, kissé diszharmónikus. 5-6 pont között.
drbarta: Régóta tervezem újrakóstolni (és újrakóstoltatniJ). Régebbi riesling-merülésünk alkalmával igen megosztó bor volt. Nekem nagyon tetszett, másoknak kevésbé. Most: Alapvetően neutrálisabb citrusos-petrolos és intenzíven ásványos illat. Mellettük némi krémesség gondoskodik arról, hogy ne várjunk azért olyan szigorú bort, mint az ausztrál riesling-kóstolón. Szájban kiváló szerkezet fogad. Könnyű, de nagyon arányos, gördülékeny korty. Különös porózus textúra, kiváló, precíz és cizellált savvilág. Aromatikában szerintem fél év alatt sokat változott, a korábbi ropogós gyümölcsösség és megkapó fűszeresség helyett szokványosabb citrusos-petrolos-köves aromák. Megadják a szerkezet megfelelő mélységét, de kicsit kevésbé fog meg, mint júniusban. Érezhetően idősebb lett. Hűvös, feszes és elegáns.  6 és 7 pont között.
Itt elsősorban Norbi mestert figyeltem nagyon. Sok szempontból hasonlóan írta le a bort, mint én. Elismerően csettintettem, amikor megjegyezte, hogy szerinte ez nem palán, vagy grániton termett, hanem sokkal inkább tudna elképzelni mészkövet.(ha tudná, hogy mennyire beletrafált:) Szintén elismerően mosolyogtam, hogy a bort ezúttal ismeretlenül, de végül ugyanabban a tartományban helyezte el, mint az ominózus júniusi kóstolón. Amivel nem értettem egyet, hogy az előző borhoz képest kevesebb dinamikát észlelt benne, már-már a fajtához képest kissé komótosnak érezte. Általában egyébként az volt a vélemény, hogy ez nagyobb komplexitást nyújt az előzőhöz képest, viszont mindenki szívesebben fogyasztotta az előzőt. Továbbra is azt éreztem, hogy „kis közönségem” mintha elsikkadna fölötte és magától értetődően alapnak venné a szerintem nagyon kiváló, részletgazdag rieslinges struktúrát.
 
Szentesi: Rajnai Rizling „Öcsi” 2009
pardi norbi: Világos citromszínű, majdnem vízszerűen áttetsző. Kifejezetten visszafogott illata van, amely aromaszegény, némi élesztősségen és leheletnyi citrusos gyümölcsösségen túl mást nem tudtam kiszagolni. A korty könnyed, a jelentős maradékcukor miatt kissé laposnak tűnik. Viszonylag egyszerű, jól iható bor, de hiányzik belőle a mélység és a komplexitás. Visszakóstolás után jobbnak tűnik, de így is éppenhogy eléri az 5 pontot.     
drbarta:   Az előző borokhoz képest melegebb karakterű illat, citrusok nyomokban, sokkal inkább barack, ananász. Kissé kócosan fiatal bort ígérő, de kedves illat. Szájban közepesen telt, alapvetően zamatos, de sokkal egyszerűbb bort kapunk. Ásványossága sokkal kevésbé kifejezett az előzőeknél, gyümölcsössége kevésbé harsogó, inkább édesebb, semlegesebb. Savai mindennemű bonyolultság nélkül teszik a dolgukat, messze nem érik el az előzőek játékosságát, vibrációját. Ennek ellenére jó egyensúlyú, tiszta és finom tétel. 5 pontnál semmiképp nem több a jelen sorban.
Hirtelen zavart észleltem a résztvevőkön. Nehezen tudták hovatenni, hirtelen el se akarták hinni, hogy egyáltalán rajnai rizlinget kaptak a poharukba. Az általános vélemény szerint sokkal egyszerűbb és semlegesebb volt, mint az eddigi borok. Kis szünet után újrakóstolva mindenki megállapította, hogy tetszetős darab, de hirtelen elkezdték felértékelni az első két bort.
Érdekes jelenség egyébként, hogy a jelen sornál sokkal erősebb osztrák kóstoló végén is előkerült egy palack, és ott mindenkinek sokkal jobban tetszett. Akkor senki nem kérdőjelezte meg, hogy visszkézből hoz kb. 6 pontot.
Úgy néz ki, egy német sorba csempészett egyéb riesling könnyen méltánytalan helyzetbe tud kerülni. Mondjuk, ha másoknál ezt még egy Hirtzberger Singerriedel is meg tudta sínyleni, akkor természetesen nincs ebben semmi meglepő, illetve nem célom semmiféle nagy következtetés levonása sem.
 
Weingut Keller: Riesling von der Fels 2008
pardi norbi: Közepes citromszín. Illata gazdag, virágos, citrusos (lime), enyhén petrolos és határozottan felbukkan az a bizonyos poros-mészköves ásványosság. A korty kerek, jól strukturált, kellően dinamikus, élénk savakkal, megfelelő aromagazdagsággal (a mineralitás abszolút előtérben) és aromaintenzitással. Kiváló rizling, hosszú utóízzel. Eléri a 7 pontot.
drbarta:    No és a turpiszság !!!: a másodjára kóstolt borból még egy kört töltöttem a résztvevőknek, persze ők új tételt vártak.:) Hirtelen nagyon intenzív érzés "visszazökkenni" a német rieslingek magasabb, élénkebb, aromásabb világába. Ismét nagyon tetszett ízig-vérig rieslinges mivolta és részletgazdag, precíz szerkezete. Jellegzetes citrusos, grapefruitos, petrolos, köves aromái most nagyobb mélységűnek érződtek, mint első kóstoláskor. Közelebbnek tűnik most a 7 pont, mint első nekifutásra.
Érdekes fejlemények: A többieknek hirtelen beköszönt az „aha” élmény: „ No, ez az első bor, amiért igazán érdemes volt eljönnünk, no látod itt aztán szó nincs lustaságról, röpítik savak, no, ez aztán igen, vibrál, játszik, ropog….”
 
Heymann-Löwenstein: Riesling Schieferterrassen 2009
pardi norbi:   Világos aranyszín. Az eddigi rizlingektől merőben eltérő illat: trópusi gyümölcsök gazdag kavalkádja (banán?, mandarin, narancs), méz, viasz és finom mineralitás. A korty gömbölyű és erőteljes zamatú, az illatban már ismertetett jegyek ízben is felbukkannak. Kiváló tartást adó savak, remek egységes szerkezet, hosszú utóíz. 7 pont.
drbarta:   A kiváló, bio-dinamikus termelő „alapborai” már máskor is elkápráztattak bennünket. Ez is a megismert vonalat követi. Az obligát citrusok, fülledt palás ásványok mellé jó adag érettebb, trópusi hangulatú gyümölcsösség is társul. Szájban is rendkívül gazdag, citrusok, barack, mangó melledt földes mineralitás, a savak dinamikusak, de vibráció helyett hömpölyögve áradnak. Moseli rieslingekhez mérten jelentős súlyú bor, de remek arányokkal bír. Élvezetes, tekintélyes és leginkább Heymann-Löwenstein. 7 pont.
Mindenkinek nagyon tetszett a vonal. Megállapították, hogy az előző bor által beállított magas mércét más értékekkel, de ez a bor is hozza. Voltak, akik még jobban szerették, és voltak akik a hasonló értékérzet mellett jobban értékelték az előző bor tipikusabb rieslingességét.
 
Dr. Loosen: Riesling Kabinett Bernkasteler Lay 2008
pardi norbi: Közepes citromszín. Illata tökéletesen tiszta, hűvös érzetű, erőteljesen citrusos, köves, visszafogottan virágos. A korty légiesen könnyű, fantasztikusan aromagazdag, szinte robbannak a zamatok a szájban, erre a jelentékeny mennyiségű szénsav is rásegít. 7,5 %-os alkoholtartalma és végtelen kedvessége nagyon vonzóvá teszi, lehet habzsolni gyönyörűen. Lenyelés után a kelleténél rövidebb a lecsengés, de amíg szájban van, minden cseppje nagy élvezetet nyújt. 6 pont. 
 drbarta:    Számomra az igazi, nagykönyvben megírt moseli riesling. Pimaszul könnyű, légies és áttetsző, és mellette pimaszul intenzívek az aromák. Citrom, lime mellett némi kökényes beütés, érintésnyi petrol, jellegzetes csípősen köves ásványosság. Pazar sav-cukor-alkohol egyensúly. Csupa élénkség, zizegés, játékosság, rengeteg zamattal. A lecsengés elég rövid, jön, megy, de amíg itt van, addig színtiszta öröm. Objektív szemlélettel is erős 6 pont, a saját szubjektumom viszont inkább 7-esért kiált. :)
Itt nem volt semmiféle véleménykülönbség. Mindenki nagyon szerette, és azon kezdett spekulálni, hogy el kéne menni Moselbe.
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr812520285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása