A Borrajongó

Orsolya-vörösök

2010. szeptember 02. 21:42 - drbarta

Hála ironman-nek időről időre újabb tapasztalatokhoz juthatok Orsolya-fronton. Ezúttal kettő vörösborhoz volt szerencsém:

Orsolya: 2008
Szerzőtársamnál nemrégiben kivágta a biztosítékot, Albert Gazdánál nem annyira. Különösen kíváncsi voltam rá már azért is, mert igy megosztja a tapasztalt borisszákat.
Nagyon szeretnivaló illat. Sok pirosbogyós gyümölcs kékfrankos módra, kadarkás ánizsos fűszeresség és a jellegzetesen egries (különösen orsolyás) zöldfűszeres-fülledt ásványosság. Intenzív és buja. Szájban, telt és selymes. Harapnivalóan gyümölcsös és ugynakkor hamisítatlanul egri és orsolya. Nagyon ígéretes kezdet! A szerkezet egyértelműen savakra épül, a tannin háttérben, én mondjuk nem is bánom.:) A nagy ízmélységű kezdet után a savak szép ívben emelkednek, vastagok, érettek, izmosak. Bár az ízlésemnek kissé fargatlanok, de passzolnak a húsos kortyhoz. Nagy kár hogy a végén kissé összekuszálódnak, gerincük diffúzzá válik és savanyúcukor-szerűen savanyítják a lecsengést. Az áráért kivételesen tartalmas és egyedi bor. Az említett „malőr” ellenére is nagyon szívesen fogyasztottam, de eleganciájából elvett a jelenség. 
Orsolya: Birtok-Kékfrankos 2008
Szokatlan illat, kávé, gyógynövények, pici csersznye. Nem tipikusan kékfrankos, talán nem is tipikusan orsolyás, de rafinált.  Színre még halványabb. Szájban az előzőnél könnyebb érzetű, még selymesebben síma felszínű. Szerethető aromák, diszkrét piros bogyós gyümölcsök, visszafogott ásványok,  gyógynövények, de nem adnak akkora ízmélységet , mint ahogy az előzőnél tapasztalható. Szerkezetében még kevesebb a tannin, mint a másik bornál. Savvilága igazán szép, nem látványos lefutásúak, de feszesek és kifinomultak. Kevésbé harapnivaló, kevésbé karakteres, de több finesszel szolgáló tétel. 
Mind a kettő bor kifejezetten tetszett, de más és más okok miatt. Előbbiben zamatgazdagsága, egyénisége, utóbbiban finomabbra csiszolt szerkezete fogott meg. Azt a vonalat képviselik, amelyet én igen kedvelek vörösborokban, de azért már Orsolyáék is bebizonyították, hogy van még feljebb. 5 és 6 pont között gondolkodtam mindkét esetben, végül az utóbbit szedem vastagon.
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr532267715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodomi 2010.09.03. 15:18:11

Dr.Úr! Ízlések és pofonok különbözőek, de én egy vörösbort inkább bársonyosnak neveznék, mint selymesnek. Azt meghagynám egy jó fehérbornak...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.03. 15:32:46

@Bodomi: Kedves Bodomi! Egy sötét színű,komoly, cserzőanyagokban gazdag vörösbort, melynek tanninjai szépen megérettek szokás bársonyosnak nevezni. A fenti vörösborok, kiváltképp a kékfrankos, olyannyira kevés tannint tartalmazott, hogy szerkezetét már-már fehérborhoz lehetne hasonlítani. Ha pedig egy szép, savakra épülő szerkezetű bor textúrája mindenféle élességtől, érdességtől mentes, olyan jól esik forgatni a szájban, akkor használom a selymes szót.

Bodomi 2010.09.03. 16:38:28

Nem vagyok egy méteráru-kereskedő, de bársonyból is lehet többféle minőségű, az egészen vékonytól, a nehéz, súlyos anyagig. A selyem szintén hasonló lehet, tehát maradok a régi, maradi vörösbor=bársonyos, a fehér= selymes,netán vajas. Most meg elballagok a régi Hungiba, bekóstolom az ottani kínálatot.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.03. 20:17:07

@Bodomi: Természetesen mindenkinek szíve-joga azt kiérezni egy borból , amit akar:)
Az esti kóstoláshoz pedig jó szórakozást!

Bodomi 2010.09.04. 08:01:11

Ember tervez, vendéglátó végez! Elmentem, úgy kb. 5 óra körül a régi Hungiba, hogy megkóstoljak pár anyagot a kínálatból. Sört ihattam volna vagy kólát, mást nem adtak. A szervezők toporogtak, mint a tojó galamb, ha kérdeztem, kinél lehet jegyet venni? Annyit tudtak, hogy majd jön valami biztonsági őr és majd ő árulja a jegyeket, stb,stb. Mit volt mit tennem, hátat fordítottam szárazon maradt gégével és kinéztem a rakpartra, ott mi látható a halászlé fesztiválból. A fák alatt volt pár boros cég, azok is a kezdeti állapotokban, pakolásztak, rendezkedtek éppen. Nagyon álmosan indul a buli, ha péntek 5 órakor még nem zörög a szekér!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.06. 12:35:11

@Bodomi: A tannin osztályozánál - pl. ezt Romsicstól tudom - legalább 20 definiált jelző van. Szerepel a "velvety" és a "silky" is. A velvety nem olyan sima, mint a silky. Ennyi, jól elhatárolható és megkülönböztethető a 2!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.06. 13:10:04

A csersavat illetően a nemzetközi szakirodalomba vagy 20 különféle jól definiált jelzőt alkalmaznak. Ezek között szerepel a "silky" és a "velvety" is. Ezek jól megkülöböztethetőek egymástól.

Pl. ha előkapod a szekrényedből a 20 éves csőbársonyt és megnyalod, majd utána a selyemnyakkendőddel is ugyanezt, akkor érezni fogod a különbséget. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.06. 13:19:23

Bocs a dual posztért, mintha az én oldalamon elszállt volna az első.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.06. 13:42:07

@akov: Nem baj, így legalább választékosabb leírásokat élvezhetünk a tanninokról! :)
süti beállítások módosítása