A Borrajongó

Royal Tokaji Szent-Tamás Furmint 2008

2010. augusztus 27. 08:11 - drbarta

Ez a bor nekem nagyon tetszett a szegedi borfesztiválon. Egy-két palackot el is tettem belőle, és már jó ideje tervezgettem megbontani egyet.

Úgy alakult, hogy a mélyen tisztelt rangidős kolléga megelőzött, és nemrégiben írt már róla egy posztot.

A kép úgy lesz cizelláltabb, ha minél több vélemény rendelkezésre áll egy tételt illetőleg. Következzenek az én tapasztalataim:  

Kellemes illatvilág. Először intenzív körtekompót megtámogatva kis hordófűszerességgel, utána egyre inkább eltérbe kerül a fülledten-gyurmás mineralitás.  Szájban telt, tömör, igen izmos és igen zamatos. Vastagon gyümölcsös, figyelemreméltó ízmélységű aromái kedvességet, a hordófűszerek krémességet, sűrű szerkezete tekintélyt, a vastag, érett savvilág egyszerre feszességet, lendületet, játékos rétegzetteséget, a feltehetőleg néhány gramnyi maradékcukor(közel lehet a félszárazhoz?) kerekséget, jellegzetes ásványossága(gyurmás, agyagos, sós mállott-fülledt köntösben) pedig egyediséget és karaktert ad. Mindez a szembetűnő fiatalság mellett is összeáll egy nagyon jó egyensúlyú, nagyon szívesen fogyasztandó borrá. Bár komplexitásban lehet még feljebb, abszolút az a stílus, amit leginkább kedvelek a tokaji furmintokban. Stabil 7 pont. (számomra legalább másfél ponttal erősebb, mint a méltán sokat emlegetett  bestbuy-bajnok 2007-es Royal alapfurmint)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr112251179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felvetés 2010.08.27. 09:41:45

Mennyiben kerül a bor? Sajnos nem találtam árat a neten.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.27. 09:56:38

Felvetés,
Szegeden lehet kapni a www.borvalogatas.hu üzleteiben, bár a honlapon nem látom. 2900 Ft. rémlik, szóval annyira nem veszélyes

felvetés 2010.08.27. 10:16:47

No, majd biztos errefelé is lesz nemsokára. Feltétlenül megkóstolom, mert a sárgamuskotály kivételével szeretem a boraikat. Kössz, az infót.

Kabócás 2010.08.27. 12:21:11

Nekem is nagyon tetszett ez a bor. Pár napja kóstoltam az "alap" furmintot. Az is best buy, de ez utóbbi egy más dimenzió számomra. 2900ért jó vétel.
süti beállítások módosítása