A Borrajongó

Gyöngyszemek Ausztriából

2010. augusztus 06. 08:24 - drbarta

A VieVinum-ról zsákmányolt tételek szép lassan kezdenek felnyílni, lehetővé válik alaposabb elemzésük. Most két olyan termelőről lesz szó, akik nem igazán ismertek még a hazai osztrák-fanok előtt sem, legalábbis nem rémlik, hogy olvastam volna róluk.

Petra Unger Kremstal borvidéken készíti borait, a mostani riesling származási helye a Gaisberg-dűlő, Stein környékén, közvetlen Wacahu után található. A termelő hölgy neve teljesen ismeretlen volt előttem a VieVinum előtt. Viccesen hangzik, de ismeretségünk legfőbb oka az , hogy az említett eseményen az ő pavilonja a mosdó felé menet nagyon látványos helyen volt található, így társamra várakozván kézenfekvőnek tűnt, hogy az időt hasznosan eltöltve ő legyen az egyik olyan termelő, akinek boraira szúrópróba jelleggel akadok rá. És milyen szép, hogy így alakult, hiszen Erste Lage borai nagyon tetszettek, komoly wacahui smaragdokkal vetekszenek, 13 Euro körüli árukkal nagyon remek vételek. Itt írtam első tapasztalataimról.

A másik termelőről, Franz , (és nem FX, nem is Rudi) Pichlerről már volt itt és itt szó. Wachauban közel sem számít nagy névnek, színtén próba-szerencse alapon bukkantam rá, és elképesztően jónak találtam smaragdjait. 18 Euro körül olyan minőségnek tűntek nekem, mint a tényleg élvonal-beli termelők tételei.  

 

Petra Unger: Kremstal Reserve Riesling Gaisberg Erste Lage 2009
 
Közepesen intenzív, elegáns illat. Friss gyümölcsök, ásványok. Tetszetős, de olyan, hogy utána bármilyen lehet még a korty, nem kínál feltétlen nagybor-ígéretet. Szájban telt, és meglepő ízmélységű korty fogad. Fehérhúsú gyümölcsök, alma, barack, nektarin, melettük határozottan szárazan köves , de nem csípős, vagy fülledt ásványos karakter. Komplex, mégha ezen a téren léteznek nagyobb magaslatok is. Aromatikája alapján érdekes módon nyugat-wachaui rieslingekre emlékeztet, pedig földrajzilag a keleti oldal közvetlen végében található. Egyszerre feszes és határozott, ugyanakkor krémesen gazdag és bájos. A savak magasak, hosszúak és sokrétűek. A lecsengésben az alkohol és savérzet, bár hasonló mennyiségben vannak jelen, de még nem integrálódtak tökéletesen össze, ezt feltehetőleg némi idő orvosolni tudja. Nagyszerű, gazdag, kissé fiatal bor, kiemelkedően jó ár/érték arány. Eléri a 7 pontot.
 
 
Franz Pichler: Grüner Veltliner Smaragd Das Beste vom Kollmitz 2009
 
Imádnivaló exotikus gyümölcsös, édesen fűszeres, vegetális illat. Telt és gömbölyű korty fogad, a szerkezet tömör, feszes és komplex. Zamatai intenzívek és buják, zöld húsú sárgadinnye, kiwi, avokádó, zöldnövényes karakter, exotikus fűszeresség, ásványok mind hozzájárulnak a magával ragadó mélységhez, melyet rétegzetten sokrétű savai kiválóan zaboláznak meg, de úgy, hogy a miliő omlós, bársonyos marad. Rendkívül gazdag és megragadó bor, fiatalsága mellett teljesen harmónikus. 8 pont.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr992202787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodomi 2010.08.08. 17:05:08

Hmmm... Ittam egy csopaki rizlinget és az is jó.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.08. 21:30:53

@Bodomi: Lehet gondolatolvasó vagy!:))
Nézd meg a holnap reggeli posztot!!
süti beállítások módosítása