A Borrajongó

Érett tokaji furmintok

2010. június 10. 17:30 - drbarta

  Nagyon gyakran lehet olvasni a furmintról, mint fajtáról, olyan kritikákat, hogy nem bírja jól az idő múlását. Legutóbbi "klubtalálkozónkon" az volt a célunk, hogy érett, elsősorban 2006-os, vagy még régebbi tokaji furmintokból rakjunk össze egy szép sort, annak érdekében, hogy közelebbi képet kapjunk mi is erről a problematikáról.

Vakon kóstoltunk, a sor átlagos szintjét elég magasnak éreztük, szétesett bort nem találtunk. Következzen a kóstoló részletes jegyzete ezúttal "négykezes" változatban, jómagam és pardi mester konferálásában: 

Tokaj Hétfürtös (Árvay) : Tokaji furmint 2005
 
drbarta:    Érett, mézes, kicsit gombás illat, jócskán palackérett bort ígér. Szájban telt, a savak élettelteliek, de viszonylag egysíkúak, alapvetően jók az arányok, de darabos a szerkezet. Aromáiban vonzó aszalt körtés, mézes, ásványos jegyek, valamint kevésvé vonzóra fejlődött tercier aromák.  A bor egyértelműen talpon van, de a kor rányomja bélyegét az aromákra, és a textúrára. 4 és 5 pont között
 
pardi norbi:    Középcitrom színű bor. Illata enyhén oxidatív, kissé sherry-s hangulatú, datolya, füge és némi aszalt barack aromák lelhetőek fel benne. Teljesen hasonló ízjegyeiben is, itt még egy enyhe zölddiós aroma is előbukkan, amely egy kevésbé karakteres száraz szamorodnihoz teszi hasonlatossá a bort. Érett bor, amelynek teljesen rendben van a szerkezete, a savak élnek és virulnak, bár nem a legszebb érett példányok közül valók. Utóíze közepesen hosszú. 5 pont.
 
 
Homonna Attila:  Határi furmint 2006
 
 drbarta:   Talán ezt a bort vártam a legjobban. Tavaly egyszer kóstoltam és óriási csalódás volt, pedig a szakma magasra értékeli. Azóta volt szerencsém a 07-eshez és a 08-ashoz is, mindkettőt kiemelkedően jónak találtam, így felvetődött, hogy 1 éve nem volt még esetleg a legmegfelelőbb a pillanat a találkozásra. Kis kitérő után a bor: az illat érett, az előző borétól kedvesebb, édesen fűszeres, némi hordóvanília. Szájban fiatalabb érzetű, dinamikus korty fogad, aromáiban az illattal ellentétben nem igazán érződik a fa, alapvetően ásványokra fókuszál. A savak viszonylag itt is egysíkúak, kicsit erősnek is tűnnek, de nekem inkább az a problémám, hogy ehhez a savérzethez a bor egyéb alkotóitól több mélység hiányzik. Ezen kívül nem érzem a 07-es változatnál tapasztalt hihetetlen tömörséget sem, illetve az akkor elbűvölő szerkezeti gömbölyűséget sem, vannak a bornak jócskán élei. A legnagyobb erénye, hogy gyakorlatilag fiatal érzetű a bor, a kor szinte egyáltalán nem érződik. 5 pontnál jobban nem tetszett.
            Ebből a borból lehetőségem nyílott a másnapi többszöri visszakóstolásra. Mélyebb aromákat, nagyobb tömörséget nem tapasztaltam, viszont újra meg újra fogyasztva feltűnik, hogy sajátos ásványossága teljesen átjárja a száj és orrnyálkahártya egészét. Olyan , mintha sós gyurmával kibélelték volna a szájat, és egyszerűen kiűzhetetlen. Talán azért nem tűnik fel először, mert nem egy jól definiált aroma képében jelentkezik, hanem lassan , de biztosan teljesen átszövi a textúrát, így inkább konzisztencia, tapintat formájában észlelhető. Ez a jelenség nem igazán észrevehető, amíg közvetlenül ez a bor kóstolása után egy újabb következik, szükséges, hogy csak erre tételre figyeljünk, és többször egymás után legyen kóstolva. A savak is másnap összetettebbeknek tűnnek, vibrálásról szó nincs, de mégse egysíkúak, halványan elváló rétegekben jobban idomulnak a bor többi alkotójához. Mindent összevetve szikár, egyedi és értékes bor, de túlságosan is nehezen érthető. Összességében 6 pont.
 
pardi norbi:    Középcitrom szín. Illata nagyon friss, citrusos, zöldalmás, enyhén vaníliás, fura kombináció. A korty dinamikus, a savak érettek, de nagyon sokan vannak (számomra ez már túlzás). Az ízben sem találtam azokat a jegyeket, amelyekért igazán szeretni tudnám ezt a nedűt. Nagyon friss hatású bor, elsősorban lime-os és némileg hordófűszeres jegyekkel. Érződik, hogy érett volt az alapanyag és tulajdonképpen csiszolt a bor is, de egyensúlyról semmi esetre sem beszélnék, ráadásul komolyabb komplexitást sem érzékeltem. A vakkör után próbáltam megtalálni mit szeretnek jónéhányan ebben a borban. Nem sikerült, lehet 2 óra kevés volt rá. Ez így 5 pont.
 
 
Árpádhegy pince: Tokaji furmint 2006
 
 
drbarta:      Tavaly a budai borfesztiválon véletlen botlottam bele, a Tokaji Bormívelők standjánál serénykedő Bárdos Sarolta javasolta megkóstolásra  az általam nem ismert pince borát. Meglepően jónak találtam, kíváncsi is lettem hogy fog tetszeni egy ilyen ismertebb neveket felvonultató sorban.
Összetettebb, kicsit pörkölt illat, a korty telt, de nagyon arányos és gördülékeny, a finom állagú savak végre nem egy síkon mozognak, játszanak, vibrálnak, ideális magasságú, hosszúságú ív mentén. Aromái kellő mélységben, de hasonló játékossággal biztosítanak ellenpólust a savaknak: édesebb fűszeresség, megtoldva minimális hordóvaníliával, virágok, pici mentalevél és diszkrét, de alapvetően száraz, picit csípős ásványosság. Remek egyensúlyú, kerek bor, a Bott és Nobilis furmintok által képviselt és általam is nagyon kedvelt stílusban. Eléri a 7 pontot.

 

pardi norbi:      Soha nem is hallottam ezidáig erről a borról, drbarta javasolta kipróbálásra és bevált. Világos citromszín. Illata intenzív, megnyerő, áradnak belőle az érett trópusi gyümölcsös (mangó, papaja) jegyek némi körtével, de találtam benne egy nagyon izgalmas mentás-füves illatot is. Szerettem. A korty gömbölyű, trópusi gyümölcsös ásványos és fűszeres aromákkal. Éreztem benne némi maradékcukrot (bár elvileg száraz tétel, én nem mondtam volna róla ezt), de a jelentős, érett sav szépen ellenpontoz. Remek, egyensúlyban levő bor, hosszú utóízzel. Eléri a 7 pontot.

 
Füleky pince: Tokaji furmint 2003
 
drbarta :      Rafinált, édesen fűszeres, az előzőhöz hasonló világú, de érettebb illat. A bor telt, az előzőtöl édesebb érzetű, ennek ellenére savai is rendben vannak, csak kicsit nyugisabb tempóban dolgoznak. Az aromák itt is inkább fűszerességre épülnek, mellette érettebb borra utaló mézes jegyek, diszkrét ásványosság. Nem különösebben bonyolult, de jó arányú, élek nélküli, kerek, fogyasztásra ösztökélő bor, szépen viselve korát. 5 és 6 pont között
 
pardi norbi:    Bott Judit keze munkája, a füleky-s korszakból. Volt szerencsém többször is kóstolni, talán jobban tetszett egy évvel ezelőtt, de még mindig szép. Világos arany szín. Illata kifejezetten érett bort sejtet: száraz széna, aszalt kajszibarack, fekete tea, mazsola. Szájban selymesen kerek kortyot kapunk intenzív kajszis-trópusi gyümölcsös ízekkel. Ásványos jegyeket nem érzékeltem. A savak tökéletesen csiszoltak, de már kezdenek fáradni, hiányzik a borból egy kis rezgés, egy kis dinamizmus. Ezt pedig a gazdagság sem pótolja. Utóíze kifejezetten hosszú, behízelgő. 6 pont.
 
 
Bott pince : Teleki furmint 2006
 
drbarta:     Élénk, édesen-fűszeres, minerális illat. Szájban telt, a maradékcukor határozottan érezhető, a savak játékosak, nem hagyják szétterülni a kortyot, viszont feszes irányba se viszik a szerkezetet, a kedvességet meghagyják. Az aromatika kedves és részletgazdag, édes fűszeresség hordó nélkül, kedvesebb típusú ásványosság, pici mézes érettség, de nincs tercier hangulat. Gördülékeny bor, a sor talán leginkább fogyasztásra ösztökélő tagja. 6 és 7 pont között, közelebb az utóbbihoz
 
pardi norbi:  Világos citromszín. Kellemes illatok bukkanak fel, úgymint fehérhúsú őszibarack, mandarin, diszkrét ásványosság és egy kevés hordófűszeresség. Az ásványosság meghatározó aromává lép elő ízben, a gyümölcsösség pedig szép díszítőelemmé válik. Érezhető a maradékcukor, amelyet ellensúlyoznak az érett savak. Hosszú utóíz, kiváló bor. 7 pont.
 
 
Szepsy István: Úrágya furmint 2006
 
drbarta:    Nem direkt, de összetett illat, nem fűszeres, nem gyümölcsös, hanem mély, érett és nagyon ásványos. A korty tömör, szinte megbonthatatlan szerkezetűnek tűnik, az ásványosság összetett, áthatóan mély, a savak szintén nem egy síkon futnak, rétegzettek, dinamikusak és briliánsan mozognak együtt a bor rezdüléseivel. Harmóniája mellett drámai bor! 8 pont
 
pardi norbi:  Középcitrom szín. Többször kóstoltam már, mindig tetszett. Illata most már nem annyira gyümölcsös (körte, kajszibarack), mint amennyire ásványos, a hordós érlelés leginkább a bor krémességéhez ad hozzá, a belőle származó jegyeket teljesen maga alá gyűrte a mineralitás. A korty telt, gömbölyű és arányos. A savak kellően élénkek, de abszolút nem bántóak, tökéletesen passzolnak a bor többi alkotóeleméhez. Az egész nedű tele van erővel, pulzál. Utóíze hosszú. 8 pont.
 
 
Kikelet pince : Lónyai furmint 2006
 
drbarta:   Előzőtől idősebbnek ható illat. Szájban vegyes érzelemek, alapvetően tartalmas bor, melyben jócskán van komplexitás is, a savak is dinamikusak, de nem finom az állaguk. Öreg érzetűek, nem gerincet képeznek, hanem diffúzan áradnak, nem frissítenek, hanem savanyítanak. Nagyszerű alapanyag lehetett, kár , hogy nem ismertem korábban, de most úgy éreztem túl van a csúcson. Jelenleg 4 és 5 pont közé tenném, de érezhető, hogy potenciálisan magasabb szintűnek készült.
 
pardi norbi:   Halvány arany szín. Kifejezetten intenzív illata gazdagon citrusos (grapefruit), picikét barackos és ásványos. Nagyon hasonló ízében is, kifejezett citrusosság és ásványosság jellemzi. A savakkal nem voltam elégedett, kissé szögletesek voltak, nem olyan profin csiszoltak, mint akár a Telekiben, akár az Úrágyában. Másnapra valamivel szebbek lettek, sokkal jobban illeszkedtek a bor szövetébe. 6 pont.
 
 
 
12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr692072121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2010.06.11. 07:21:00

Milyen jó kóstoló lehetett:-)

csite 2010.06.11. 08:34:27

Még több kóstolás, még több megértés! :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.11. 09:00:46

@csite: Miért sejtem, hogy ez melyik borra vonatkozik?:)

csite 2010.06.11. 11:25:12

Na! Viccet félretéve!
Meglátásom szerint azokat a borokat értékeled jelenleg nagyra, amik primer aromákkal, és "túlzott" kedvességgel vannak megáldva. Olybá tűnik, hogy könnyedén átsiklasz a mélyebb tartalmon.

5-6 pont körül mozogsz! :))

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.11. 11:38:45

@csite:
1) Te miért tartod alacsonyabb rendű értéknek a primer aromákat az érleltebbeknél? A Demeter Lapis 08-nál nem zavar-e a túlzott kedvesség, és aromagazdagság?
2) Miért gondolod, hogy a bor egyedüli célja, hogy mélyreszántó gondolatokat keltsen? Szerintem az harmónia-fokozó tényező, ha a fogyasztásra ösztökélés és az egyediség nem akarják elnyomni egymást.
3) A Szepsy Úrágya 06 szerinted kedves bor?
Homonna Határi 07 szerinted kedves bor?

ps. Akkor én több, mint tehetséges, már-már szép vagyok?:))

csite 2010.06.11. 12:32:50

1. Nem azt mondtam, hogy kevesebbre tartom, hanem azt, hogy jobbnak értékeled a direktebb borokat. Nem hatolsz eléggé a mélyükre, hagyod magad könnyen elcsábítani.
2. A bornak nem célja van, hanem szerepe. Mindenki életében megtalálja a helyét. A legfontosabb a harmónia, de folyamatosan változunk, és mindig mást találunk harmonikusnak. Visszatekintve viszont nem érezzük úgy, hogy azokra vágynánk, amik pl. 2 éve tűntek harmonikusnak.
3. Mindkét bor jó bor, de hogy kedves-e? Mit értesz ez alatt? Alakulnak még, és szebbé válhatnak.

ps. Te nagyon szép, és lelkes vagy! Én drukkolok neked, és remélem nem személyeskedésnek veszed az észrevételeim.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.11. 13:18:24

@csite:
Mindig nyitott vagyok tapasztaltabb kóstolók észrevételeire. A két bort a végén azért említettem, mert szerintem ékes példái annak, hogy magasra tartok olyan borokat is, melyek hírből nem primer aromákkal és kedvességgel akarnának megfogni. A Határi 06 nagyon nehéz dió, mert nemhogy primer aromákban nem tűnik túl gazdagnak, az egyensúlya se tűnik hibátlannak, szemlátomást különösebben összetettnek sem tűnik.Mégis kellő vallatás után valami megfogott benne...Olyannyira, hogy feltétlen szeretném újrakóstolni még egyszer(ha minden igaz még ez megvalósítható). Csak mire minderre rájöttem, az is realizálódott, hogy a nagy alámerülében nem jutott már energia a bor élvezetére....ez pedig az én 5-6pontos elmémnek egyelőre nem a harmónia jele.
Pedig sok esetben úgy érzem, hogy épp nem a direktebb borokat értékelem a legtöbbre. A sokat emlegetet harmónia , ami jelenleg számomra az egyik legmagasabb érték. Ennek sok szintje van, és ahogy mondod az egyén életében is változnak azok a szempontok, melyek ehhez hozzájárulnak.

csite 2010.06.11. 13:45:50

@drbarta: ez a Határi 06 az én gyenge pontom! Nem tudok kellően elfogulatlan lenni miatta :)
Ez indított el oda, amit csinálok.
Szívesen elfogyasztok veled egy palackot, és kitárgyaljuk! Szerintem mindent magában hordoz, amitől egy bor nagy lehet. Ezt bor mellett köll megvitatni majd, itt csak szájat tépünk!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.11. 15:53:27

@csite: Úgy legyen! Majd szavadon foglak:)

Szegediszomelijé 2010.06.11. 21:45:22

@csite: No, akkor még én is nagyon burokban vagyok:-)Az Úrágya mindenesetre úgy volt nagy és komplex és harmonikus is, hogy nem kellett nagyon kéretni. És egyértelműen volt több is és jobb is a mezőnynél. Ezek alapján különbséget tettünk, és utólag is azt mondom, cseppet sem eltúlzott mértékben. És mindezt anélkül, hogy tudtuk volna, melyik -melyik.
A Határi újboli és újboli kóstolása közben megjósoltuk a fenti párbeszéd létrejöttét. Természetesen nem negatív hangvétellel.

És mikor lesz először Csite bor? Mert arra is nagyon kíváncsi vagyok/leszek.
Lesz idén Erdőbénye "fesztivál"?

csite 2010.06.13. 20:59:29

@ironman: elfogadom mindenki véleményét! csak annyit tudok hozzátenni, hogy próbálom a másik megértését elősegíteni.

Csite bor még hordóban érlelődik, remélem hamarost palackba kerül. Az augusztus 7-i feszten nem lesz még mutogatva, de azért megízlelhető valamiképpen.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.13. 21:51:16

@csite: Na és a hordóminta alapján milyennek tűnik? Remélhetőleg újraértelmezi a hegyet! :)
süti beállítások módosítása