A Borrajongó

Laposa Somlai Olaszrizling 2006

2010. május 26. 21:24 - drbarta

2008 nyarán vásároltam a pincészetnél. Akkor is tetszett, de akkortájt olyan élmények értek, hogy elsősorban az érettebb arcát kedveltem ezeknek a boroknak, így feltett szándékom volt néhány évre eltenni 1-2 palackot. Kíváncsi lettem vajon kettő év alatt mivé lett.

Érett olaszrizlingekre jellemző mézes-keserűmandulás illatokkal nyit, ugyanakkor a finom, klasszikusan bazaltos sósság is azonnal észrevehető. Szájban közepesen koncentrált, öregedésről hírből nem hallott, a koráról a szépen érett borokra jellemző gömbölyű, de omlós textúra árulkodik, illetve az a tény, hogy gyümölcsössége immáron teljes mértékben háttérbe szorult. Ami megköti a figyelmet az a jellegzetes tüzesen-sós ásványosság, valamint az említett szerkezet és konzisztencia. Savai hosszúak, szikárak, gerincesek, kissé talán túlságosan is vitálisak- ritkán mondok ilyet, de ehhez a textúrához kicsit nyugodtabb savak passzolnának. Az egyértelmű életerő és az előnyösen végbement megállapodottsággal járó komplexitás megvan benne, de nem fedik egymást olyan magas szintű harmóniában, mint pl. ugyanezen tétel 03-as változata esetén, igaz erre még van jócskán ideje. A következő palack felbontásával is valószínűleg várok 2 évet. Szép , a szó jó értelmében vett, klasszikus értékekkel bíró, fajta- és terroir-jellegzetes somlói olaszrizling. 6p
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr912034041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása