@furmintfan: A cirfandli elfogyott, de a Pannon Borboltban van még belőle, alaposan megszorozva.
Rajnait vettem rengeteget, abból én is tudok adni, ha érdekel.
Ezt nem kóstoltam, de a 2022-es olasza önmagában is igen jó.
Ha nem lesz folytatás, a búcsú szépre sikerült: a rajnai ebből az évjáratból is remek, száraz cirfandliból pedig szerintem 2022 a legjobban sikerült évjárata, némi késői szüretes beütéssel.
@Oscar Matzerath: Köszi.
A Gesztenyésben oxidációt én nem éreztem, a Kislaki az én benyomásaim alapján közelebb állhat hozzá, de tény, hogy mindkét bor az indokoltnál fáradtabbnak tűnt.
Más kategória, de a héten nyílt otthon egy Leitz Roseneck 2013, az ezekhez képest sokkal virgoncabb volt, meg persze minden szempontból köröket ver rájuk.
Vicces, 2021 decemberében kóstoltam vakon, párban a két bort. 5,5 pontot adtam mindkettőre.
A Gesztenyés már akkor is fáradni látszott, enyhe oxidációt éreztem benne. Nem két évesnek tűnt a bor. Ezek szerint tartja magát és a formáját.
Mindkét bor csalódás volt igazából, egy kifejezetten jó évjáratból. Plusz alapvetően kedvelem a boraikat, ha nem is sűrűn kóstoltam őket mostanában. Ittam már szebb vagy engem igencsak lenyűgöző rajnait mindkét testvértől.
@furmintfan: Dobogó Izabella Utca Pinot Noir 2017. Én választottam vadételhez, mert korábban jót olvastam róla valahol, de élvezhetetlenül fáradt-oxidált volt. Amikor panaszkodtam a pincérnak, hogy vacak, mondta, hogy mástól is hallották már. Mit lehet erre mondani?
@Hepci: Valószínűleg a tél a leggyengébb forgalmú évszak arrafelé, de persze ez inkább csak az ürességre lehet jogos magyarázat, a többi felsorolt dologra nem.
Melyik volt az ihatatlan bor a Degenfeldnél?
Pár hete voltunk Tarcalon egy (szombati) rendezvényen, a rendezvény látogatóit leszámítva kongott az ürességtől, egyedül a Királyi Vő kúriájának (Andrássy) udvarában állt pár autó. Amikor besétáltam a Degenfeld éttermébe ebédelni, nem volt vendég, szinte megijedtek tőlem. Az étellel is voltak bajok, ráadásul kihoztak egy hibás, majdnem ihatatlan bort hozzá. A Kikelet borteraszán a reklámtáblán ígért házi sütemények helyett egy darab fonnyadt, bolti islerrel tudtak szolgálni, a kávé is igen gyenge volt.
A száraz alapborok általában harmatosak és a "jobb" pincék már 4-5000 forintokért adják őket.
Roppant erősen kellene gondolkodnom, hogy a közeli remek kirándulási lehetőségeken kívül mi a vonzó Tokajban... talán fel kellene ébredni a helyieknek és marketingeseiknek a permanens önfelszopás helyett...
A 2022-es rajnait kóstoltuk 2 hete, az árához képest csalódás (izgalommentes és másnapra kissé megrogyott a hűtőben) - ennél többen is tudnak jobbat itthon, kevesebb pénzért is.
@drbarta: Köszi, nekem a tizennyolcas volt ilyen aha-élmény, még akkor is, ha a mellette kóstolt nyolcas egy kicsit elvitte a műsort. A frissből hoztam is haza, de akkor utánanézek, hátha van még a tizenhetesből valamerre.
Hello! Érdekes, hogy említed a Cabernet Sauv. Barrique-ot. Ilyen elnevezésű bort ugyebár nem sűrűn vesz le a polcról a kiművelt alkesz:) Én is elsősorban azért tettem, mert olyan vendégeket vártam, akik ilyesmire buknak. A 2017-es aztán annyira megtetszett, hogy visszamentem további palackokért, legalább egy kartonnyit elfogyasztottam. Túlzások nélküli, szép érett gyümölcs, profi hordóhasználat, tankönyvi cabernet. A 2018-ast is megnéztem ennek fényében, hasonló iskola, de egy lépéssel kisebb anyagnak tűnt, szóval ha valahol találsz még 17-est, nem szaladj el:)
2020-ból csak a Gaisberg Rieslinget kóstoltam, az nekem sem lett a kedvencem, a 2021-es szerintem jobb, de kell hozzá savtolerancia, mert tényleg nagyon magas a sav. A 2022-es rieslingekben pedig -a borász szerint és legalábbis 2 bor alapján szerintem is - finomabb és kevésbé éles a sav, mint a 2021-esekben volt,
A 2020-as Gaisbergek mindkét fajtából igen gyöngék voltak, de úgy tűnik, a név nyomatéka vitte tovább a márkát, ha már a következő évjáratú G-rizling is kifogyott.
A Borrajongó
Utolsó kommentek:
osborne 2024.04.28. 22:47:46
Bejegyzés: Pannonhalma és Veszprém - Rajnai rizling és sauvignon blanc 2022
furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2024.03.26. 09:50:14
Bejegyzés: Búcsúpohár - Szabó Zoltán Déli Fény 2022
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2024.03.26. 08:35:28
Rajnait vettem rengeteget, abból én is tudok adni, ha érdekel.
Bejegyzés: Búcsúpohár - Szabó Zoltán Déli Fény 2022
furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2024.03.25. 08:48:16
Bejegyzés: Búcsúpohár - Szabó Zoltán Déli Fény 2022
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2024.03.25. 08:27:00
Ha nem lesz folytatás, a búcsú szépre sikerült: a rajnai ebből az évjáratból is remek, száraz cirfandliból pedig szerintem 2022 a legjobban sikerült évjárata, némi késői szüretes beütéssel.
Bejegyzés: Búcsúpohár - Szabó Zoltán Déli Fény 2022
furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2024.02.01. 12:56:59
A Gesztenyésben oxidációt én nem éreztem, a Kislaki az én benyomásaim alapján közelebb állhat hozzá, de tény, hogy mindkét bor az indokoltnál fáradtabbnak tűnt.
Más kategória, de a héten nyílt otthon egy Leitz Roseneck 2013, az ezekhez képest sokkal virgoncabb volt, meg persze minden szempontból köröket ver rájuk.
Bejegyzés: Válogatás rieslingek a Balaton déli partjáról - Légli Gesztenyés Riesling 2019 és Kislaki Riesling Válogatás 2019
Oscar Matzerath · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2024.02.01. 12:37:57
A Gesztenyés már akkor is fáradni látszott, enyhe oxidációt éreztem benne. Nem két évesnek tűnt a bor. Ezek szerint tartja magát és a formáját.
Mindkét bor csalódás volt igazából, egy kifejezetten jó évjáratból. Plusz alapvetően kedvelem a boraikat, ha nem is sűrűn kóstoltam őket mostanában. Ittam már szebb vagy engem igencsak lenyűgöző rajnait mindkét testvértől.
Bejegyzés: Válogatás rieslingek a Balaton déli partjáról - Légli Gesztenyés Riesling 2019 és Kislaki Riesling Válogatás 2019
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2024.01.30. 11:52:33
Bejegyzés: A magyar borvilág kincsei a Kálvária Pincében - Ripka Gergely
furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2024.01.30. 11:20:45
Melyik volt az ihatatlan bor a Degenfeldnél?
Bejegyzés: A magyar borvilág kincsei a Kálvária Pincében - Ripka Gergely
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2024.01.30. 10:45:36
A száraz alapborok általában harmatosak és a "jobb" pincék már 4-5000 forintokért adják őket.
Roppant erősen kellene gondolkodnom, hogy a közeli remek kirándulási lehetőségeken kívül mi a vonzó Tokajban... talán fel kellene ébredni a helyieknek és marketingeseiknek a permanens önfelszopás helyett...
Bejegyzés: A magyar borvilág kincsei a Kálvária Pincében - Ripka Gergely
pecz 2024.01.25. 05:41:51
Bejegyzés: Szívhez közel - Luka Enikő a házban
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2024.01.10. 17:30:27
Bejegyzés: További Gerék a helyszínen
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2024.01.10. 08:41:43
Bejegyzés: Földi Bálint bortrió 2021-ből
ungert · http://borrajongo.blog.hu 2024.01.09. 16:34:04
@furmintfan: Úgy tűnik, szerencsére.
Bejegyzés: További Gerék a helyszínen
furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2024.01.09. 14:49:18
Bejegyzés: További Gerék a helyszínen
rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2024.01.09. 11:09:29
Bott super granum red 2021
Günzer Zoltán Ördögárok Magnum 2016
Györgykovács Tramini 2021
Kikelet Váti dry 2020
Orsolya Pinot Noir 2020
PAP Infusio 2017
SAP juhfark főbor 2013
Szentesi kadarka 2020
Szepsy Szamorodni 2017
TR Művek szamorodni 2013
Bejegyzés: 2023 legjobbjai - külföldi és magyar borok
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2024.01.09. 10:08:14
Bejegyzés: További Gerék a helyszínen
furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2023.08.24. 09:44:13
Bejegyzés: Ausztriai kalandozások - Weingut Birgit Eichinger
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2023.08.24. 09:13:29
Bejegyzés: Ausztriai kalandozások - Weingut Birgit Eichinger
furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2023.07.21. 07:17:54
Bejegyzés: Vissza a bölcsőhöz - Görög kitekintés