Tragikus hirtelenséggel, betegség következtében elhunyt Kiss Gábor, a Villányi borvidék egyik meghatározó borásza.
Nyugodjék békében!

(Fotó: Kiss Gábor Winery)
Tragikus hirtelenséggel, betegség következtében elhunyt Kiss Gábor, a Villányi borvidék egyik meghatározó borásza.
Nyugodjék békében!

(Fotó: Kiss Gábor Winery)
A terjedelmesebb tavaszi spanyol egyveleg után itt egy kisebb válogatás ősszel Barcelonában tett kiruccanás során kóstolt spanyol borokból.

(La Vinya del Senyor, Barcelona)
Éppen egy tucat tétel gyűlt össze ebben a minimixben, a fele fehér, a maradék vörös, egy rosé pezsgővel kiegészülve. A legfontosabb és legismertebb borvidékek mellett egy pár kevésbé közismert katalán régió is képviselteti magát 1-1 tétellel.
Ezúttal nem kell újabb három évet várni, hogy egy Beaujolais Nouveau szerepeljen a tegnap ittam sorozatban, mert idén hamar elcsábultam és beszereztem egy üveg francia "bogyólét". Idő hiányában egy hetet csúszott a bontás, végül ezen a hétvégén nyílt ki a palack. Pierre-Marie Chermette nálam jól bevált az elmúlt években, így idén is az ő boruk mellett tettem le a voksomat.
Külföldi egyvelegből is hoztam egy utolsó előtti kiadást, hamarosan lesz még egy válogatás a szokásos ünnepi posztok előtt, ahogy behozom a lemaradást.

Olasz, francia, spanyol, osztrák, német, portugál és újvilági borok érkeznek a mai posztban, közöttük azonban feltűnik néhány ritkábban szereplő borvidék is.
A sok portfólió bemutatós írás után valószínűleg az idei utolsó nagy sétáló kóstolós élménybeszámoló következik, a 2025-ös Vince Gáláról. A rendezvénynek ismét a Szépművészeti Múzeum adott helyet, az impozáns helyszínre sok borász személyesen hozta el borait, volt miből meríteni. Sok régi jó ismerőssel találkoztam, mindenkivel sikerült kicsit beszélgetni is, tömegjelenetből pedig szerencsére kevés jutott.

Sajnos kármentők ismét csak kevés asztalnál álltak rendelkezésre, ami az én kóstolási kapacitásomat bizony alaposan korlátozta. Amikor éreztem, hogy kezdek telítődni, inkább nem erőltettem tovább a dolgot és szépen hazamentem. Utólag visszatekintve a meglátogatott standokra, eléggé erős a Tokaj-hangsúly, de néhány másik borvidék is szerepel a beszámolóban. A pincészetek kóstolási sorrendben érkeznek, az egyes tételekről 1-1 mondattal, pontszámok nélkül.
Idén egy kiterjedt évjáratos sor helyett csak három borra futotta az egyik kedvenc spanyol borvidékem emblematikus fehér fajtájából. A tavalyi és tavalyelőtti albariño estünkön is jól teljesített a Torres Pazo das Bruxas és a Fento, hozzájuk kihívókánt most a Bodegas Forjas del Salnes Leirana névre keresztelt bora csatlakozott, kivétel nélkül Rias Baixas borvidékéről, a 2023-as évjáratból.

Újabb magyar egyveleg következik, most a szokásosnál kevesebb borral, így az ünnepek előtt minden bizonnyal belefér még egy hasonló poszt.

Sok balatoni bor jutott ebbe a válogatásba, ezúttal a déli part is erősebben képviselteti magát. Tokaj sem maradhat ki, pezsgőtől a száraz borokon át a különféle édesekig, jutott mindenből. A rosé szezon kifutóban, cserébe itt a tartalmasabb vörösborok ideje, Balaton, Szekszárd és Villány szerepel ebben a mixben.
November elején egy kedves barátomnak segítettem egy kötetlen céges borkóstoló lebonyolításában, majd a "hivatalos" program után előkerült egy komplett 2023-as Gizella dűlős sor és egy szamorodni, a 2024-es birtokbor az eredeti tervek szerint is szerepelt az este során. Természetesen örömmel kaptam az alkalmon, hogy megtudjam, hogy állnak most a 2023-as Gizella dűlős borok, az utolsó palackjaim feláldozása nélkül. Jegyzetelni részben csak helyben kapkodva, részben emlékezetből sikerült, de a lényeg azért talán így is átjön.

Santorini szigetét, mint úticélt még nem sikerült lehúzni a képzeletbeli bakancslistáról, de a borok terén csak fokozódott a rajongás. Még mindig szűk a merítés és sajnos a magas árak gátat is szabnak a hedonizmusnak, de az eddigi élmények alapján engem megvett a Santorini-assyrtiko együttállás. Santorini vulkáni homokból álló talaja mentes az agyagtól, ennek köszönhetően megúszta a filoxéravészt és akár 100 éves tőkéket is találunk a szigeten. Az assyrtiko a sziget őshonos és emblematikus fajtája, nagy fürtöket nevel, aranysárga, lédús bogyókkal. Az assyrtiko fajta a mediterrán klímán is szépen megőrzi savait, még késői szüret esetén is itt, ebben valószínűleg a meszes altalaj is szerepet játszhat. A bakművelésű szőlőtőkéket kosárformára - helyi nevén koulara - alakítják, hogy megvédjék a bogyókat az állandó széltől és a tűző naptól. A szerkezetnek köszönhetően az assyrtiko érlelhető, általában kell neki 2-3 év a palackban, hogy kiteljesedjen, így ez a két 2022-es elméletileg pont időben nyílt ki.

A legszűkebb Györgykovács Imre Rajongói Klubba ugyan biztosan nem férek be, de tény, hogy én is minden évben várom a somlói borászlegenda új borainak megjelenését. A kettő, illetve - amikor nagy ritkán önállóan megjelenik a sárgamuskotály - néha három tagúra fogyott választékból általában a traminit szoktam megvásárolni, de az elmúlt pár hétben olyan sok szépet olvastam az olaszrizlingről (itt és itt), hogy idén azt is megvettem. Györgykovács Imrénél valahogy egyébként is a páratlan évjáratok szoktak jobban sikerülni (ha lehet ennyire általánosítani, bár a borász maga is így látja) és a 2023-as évjárat is remek borokat adott (azóta futólag mindkettőt kóstoltam). Nekem is be kell állnom a sorba: a 2023-as olaszrizling kiváló, ugyanakkor - legalábbis jelenlegi formájában - az én fejemben élő Györgykovács-stílustól kicsit eltérő irányvonalat képvisel.

Idén kicsivel később, november elején került a polcokra a Sauska Cuvée 7 legfrissebb, 2021-es évjárata, szokás szerint duplán: két kapszulával a Cuvée 7 Siklós, barna kapszulával a Cuvée 7 Villány. A pincészet és a Bortársaság december elejéig különféle kedvezményes ajánlatokkal is támogatja a megjelenést, aki alaposan bevásárol, még ajándék pezsgőt is kaphat. November elején a boltokban is meg lehetett kóstolni a két bort, én is így tettem. Ahogy tavaly is, néhány perc és kb. fél-fél deci kóstoló jutott, majd utólag emlékezetből született pár sornyi jegyzet, ami alapján mélyreható elemzésekbe nem bocsátkoznék, de egy gyors bejegyzésben rögzítem a benyomásokat.

Az év vége felé haladva lassan sikerül a legtöbb betervezett kóstolót kipipálni, ez a spanyol garnacha sor is hónapok óta vár a sorára. A négyesfogat legtöbb, itthon is kapható tagját külön-külön már kóstoltam, de adta magát a kérdés: mit mutatnak a különböző borvidékek borai egymás mellett? Papíron erős sort raktunk össze, lássuk, hogy vizsgázott a négy garnacha.

A Bortársaság évente két alkalommal látja vendégül kereskedelmi partnereit egy egész napos portfólióbemutatóra, ezek Bortavasz és Borősz néven futnak és a magyar borászok mellett általában néhány külföldi pincészet is bemutatja borait. Idén a Borősz estére megnyílt a nagyközönség előtt is, tekinthetjük ezt egy szűkített választékkal operáló portfólió kóstolónak is. Tizenkét magyar pincészet képviseltette magát az eseményen, mindannyian a Bortársaság választékának oszlopos tagjai: Figula, Gere, Heimann, Konyári, Kreinbacher, Légli, Oremus, Pannonhalmi Főapátság, Sauska, St. Andrea, Szepsy, Villa Tolnay. Három külföldi borászat is részt vett a kóstolón, Olaszországból a Bortolomiol és a Brancaia, valamint Spanyolországból a Marques de Murrieta. Én is ott voltam, ezzel az írással zárom a portfólió kóstolós beszámolók sorát.

Az ősszel együtt megérkeztek az újborok is, voltak korai érkezők, de hagyományosan Márton nap környékén indul be a szezon. Nem vagyok nagy újbor-fogyasztó, így a merítés is szűk, de a magyar piacról nekem két jól bejáratott favoritom van, amelyekről szerintem általánosságban is elmondható, hogy a műfajban már klasszikusnak számítanak. Fehér mezben a Pannonhalmi Főapátság St. Martinus, vörösben a Vylyan Bogyólé 2025-es kiadása.

Meghoztam az idei ötödik külföldi borválogatást, még a nyár végén és az ősz első felében kóstolt tételekből. Mivel még mindig erős lemaradásban vagyok, egy, vagy akár két külföldi egyveleg még várható az év végéig.

A szokásosnál kicsit több újvilági, amerikai bor szerepel ebben az egyvelegben, de sok spanyol vörös is helyet kap. A ritkán szereplő országok között Grúzia/Georgia is képviselteti magát egy tétellel.
A Bortársaság Borsuliban mindig sűrű az őszi program, idén is több külföldi borászatot láttak vendégül a "Borász a házban" eseménysorozat keretében. A svájci tulajdonban álló, toszkán Casa Brancaia talán 2 éve jelent meg a Bortársaság kínálatában, én még korábban, a Drop Shop választékában találkoztam velük először és örültem, hogy ismét jelen vannak Magyarországon. Október végén a borászat nemzetközi kereskedelmi vezetője Andrea Alassio érkezett a Bortársaság Lánchíd utcai üzletébe, hogy bevezesse a hallgatóságot a Brancaia történetébe és bemutassa a pince borait.

Burgundia és Marlborough után következzen néhány hazai pinot noir arról a borvidékről, amelyik a legjobban fókuszál a fajtára. Ez pedig Etyek-Buda, ahol az Etyeki körzetben szinte minden a pinot noir-ról, a chardonnay-ról, a sauvignon blanc-ról és a palackos erjesztésű pezsgőről szól, amelyben persze az első két fajtának is kulcsszerepe van. Szinte minden etyeki pincénél megtaláljuk az említett három fajtát a választékban. Ennek fényében meglepő lehet, hogy az etyeki pinot noir-sztori alig 25 éves múltra tekinthet vissza, az Etyeki Kúria 2001-ben telepítette be az első etyeki ültetvényt.

Az októberi hosszú hétvégén megnéztem, mit hozott ki a fajtából 2021-ben négy vezető etyeki pincészet.
A Radovin ősszel is folytatja kóstolósorozatát, amelynek keretében egy este alatt általában két borászat mutatja be borait a közönségnek. Márciusban én is jártam a Grand Radovinben, amikor a Jakab Badacsonyt és a Váli Pincét látták vendégül. Október elején két különböző borvidékről érkeztek a vendégek: Egerből Bukolyi Marcell, Balatonfüredről a Zelna Borászat képviseletében Wolkensdorfer Rita. A két borászat között első látásra nem sok közös van, de a méret, a szemlélet, a tudatos építkezés is összeköti őket.

Az idei negyedik magyar egyvelegben balatoni túlsúly lesz, főleg a Balatonfüred-Csopaki borvidék részéről, köszönhetően annak, hogy idén nem született külön írás a Balatonfüredi Borheteken kóstolt tételekről, hanem azok is ebben az posztban kaptak helyet. Jutott még ide néhány bor a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál választékából is, különböző borvidékekről. Így a nyáron szokásosnál több vörösbor jutott most ebbe a válogatásba, míg a rosé-k az évszaknak megfelelően nagyobb létszámban jelennek meg.

Októberben egy olaszországi út során San Marino-ba is elvetődtem és a főváros bejárása közben a helyi borok megkóstolására is maradt idő. Bár San Marino ezer szállal kötődik Olaszországhoz, és ez alól a borászati hagyományok sem képeznek kivételt, úgy gondoltam, érdekességképpen a miniállam is megérdemel egy fejezetet a sorozatban.

A Radovin következik a portfólió bemutatókról szóló beszámolók hosszú sorában. A korábban csak a szakmának szervezett rendezvényt idén a nagyközönség előtt is megnyitották egy szűkített kínálattal futó esti esemény formájában. Az eseménynek a MOL torony tetején található Virtu különterme adott otthont, így a kilátásban is lehetett gyönyörködni pohárral a kézben. Több hazai és külföldi borászat is személyes jelenlétével emelte a rendezvény fényét, ezen túl pedig válogatott magyar és nemzetközi szortimentből lehetett csemegézni.

A saját standon kiállító borászatok nagyobb részét meglátogattam, velük kezdem a beszámolót, utána a magyar, majd a nemzetközi "vegyesfelvágott" következik. Ahogy az előző portfólió beszámolók esetében a legtöbbször, úgy itt is csak pár szavas jegyzetek születtek, pontok nélkül.
Tavaly és három éve is tartottunk új-zélandi pinot noir kóstolót, 2018-as, illetve 2016-os tételekkel, idén pedig az ősz beköszöntével ismét előkerült a téma. Ezúttal egy szűkebb sor gyűlt össze Marlborough-ból, a 2019-es évjáratból, öt pincétől. Melléjük bontottuk ki a két, nemrég megénekelt Joblot Premier Cru-t is referenciának, a dúsabb, déliesebb stílusú burgundik jól működtek viszonyítási pontként. Összességében erős mezőny alakult ki, stílusban voltak különbségek, de az öt új-zélandi borból három tétel egyértelműen nagy tetszést aratott a társaságban.
Burgundi pinot noir-okat általában nem a hiperek polcairól szokás beszerezni, ezért is lepődtem meg, amikor az Aldi polcain hónapokkal ezelőtt feltűnt ez a bor. Az ár egészen kedvezőnek tűnt, majd a kezdetekhez képest egy ötszázassal még csökkentették is, 10 euró megér egy próbát egy burgundi vörösért, pláne, hogy az egyébként sem túl acélos hazai mezőnyben is csak drágábban lehet jobb pinot-hoz jutni. Úgy tűnik, az Aldi alaposan betárazott belőle, mert még mindig találkozok vele a boltokban, úgyhogy talán megér bejegyzést a bor.

A KisBécs már hagyományosan két portfólió bemutatót tart évente, egyet tavasszal, egyet ősszel. Mindig érkeznek külföldi és hazai borászok is, hogy személyesen mutassák be a borokat, de rajtuk kívül is nagyon széles választékból lehet szemezgetni. A tavaszi portfólió bemutatón végig ott voltam, de így sem értem oda időben minden standhoz (beszámoló két részletben: 1., 2.). Az őszi eseményen pedig csak egy bő órát tudtam eltölteni, ez arra volt elég, hogy a két nagy nevű osztrák borászat, a Weingut Bründlmayer és a Weingut Tement borait végigkóstoljam, a Tement esetében ez a szlovén testvérpincészet, a Domaine Ciringa borait is magában foglalta.

A dűlőpáros sorozatban három éve szerepelt Burgundia és a Domaine Joblot, akkor az egymással szomszédos Les Bois Chevaux és Clos Marole dűlők 2017-es borai "mérkőztek meg". Egy hete új-zélandi pinot noir-okat kóstoltunk (beszámoló hamarosan) és referenciaként két Joblot bor is kinyílt melléjük. A Joblot pinot noir-okra jellemző dús idomok és tömény gyümölcsösség jól passzolt a kiwi borokhoz. A Les Bois Chevaux mellett ezúttal a Servoisine szerepel, velük folytatom a sorozatot.
