A Borrajongó

Borozás a Gourmet Fesztiválon II. - Bock, Holdvölgy, Veszprémi Érseki Pincészet és Hernyák pezsgők

2024. június 13. 06:00 - furmintfan

A Gourmet Fesztiválról szóló beszámoló második részében négy hazai pincészet borai kerülnek a fókuszba. A Hernyák Birtok képviseletében Hernyák Tomi a DiVino standjánál mutatta be új Rosé Brut pezsgőjét és a "sima" Brut is kóstolható volt. A Holdvölgy régi motoros a Gourmet Fesztiválon, mindig széles szortimenttel jönnek és mindig hoznak magukkal valamilyen újdonságot, meglepetést is. A Veszprémi Érseki Pincészet - ha jól tudom - elsőbálozó volt a  fesztiválon, náluk szinte a teljes aktuális választék kóstolható volt. A Bock Pince ugyan olyan hatalmas portfólióval rendelkezik, hogy azt lehetetlen lett volna egészében bemutatni, de náluk is komoly merítés állt rendelkezésre.

 gourmet1.jpg

Bock Pince
A Bock Pincével kapcsolatban bőven van lemaradásom, átlagban évi 2-3 bort kóstolok tőlük, így aztán bőven tudtak újdonságokat mutatni. A pincénél lassan befejeződik a generációváltás, Bock Valér egyre inkább főszereplővé lép elé a családi birtoknál. Saját termékcsaládja, a BV frissebb, modernebb, elegánsabb stílust képvisel, közben pedig a nagy "klasszikusok" szépen érnek a palackban.

gourmetbock1.jpgBock Fanni Gyöngyözőbor 2022
Édes fehér húsú gyümölcsök, enyhe banános, trópusi érintés érezhető illatban. Könnyű, mérsékelt gyöngyözés és jó sav segít a friss összhatásban, egy kis cukor teszi behízelgővé.  Ízében alma és más fehér húsú gyümölcsök. 4p+

Bock Marcell Méthode Traditionnelle 2019 Brut Nature
75% chardonnay, 25% pinot noir házasítása. Halvány pirkadt színe van, illatban is bevillan némi eper, de az őszibarack a vezető jegy. Savai kicsit lágyak, a buborékok sem túl tartósak, de kellemes, gyümölcsös ital. 5p

Bock Sauvignon Blanc 2023
Friss illat és ízvilág, citrusokkal, bodzával, zöldalma, fehér húsú gyümölcsökkel. Karcsú, könnyed bor, jó savakkal, közepes lecsengéssel. 5p-

Bock Rajnai Rizling 2023
Visszafogott illatában leginkább az alma dominál. Szájban a borvidéknek megfelelően aránylag lágyabb savakat, déliesebb karaktert mutat, inkább kerek, mint lendületes. Ízében fehér húsú gyümölcsök, almafélék érkeznek, a végén pici kesernye. 5p

Bock BV Amphora Rosé 2023
100% syrah 2 hónapig amfórákban érlelve. Mértéktartó, gyümölcsös illatában eper, gránátalma és görögdinnye. Egy átlagos rosé-nál tartalmasabb, teltebb, a piros bogyós gyümölcsöket finom fanyarság kíséri. 6p

gourmetbock2.jpgBock BV Kadarka 2020
Illatában érett piros gyümölcsök, leginkább eper és ribizli vezet, halvány fűszeres, rózsás, enyhén füstös kísérettel. Kadarkához mérten egészen teltnek mondható, nagyjából közepes testű, melegebb karakterű és erőteljesebb, mint egy szekszárdi kadarka általában. A tannin határozottabb, de jól integrált, inkább csak a szerkezethez tesz hozzá. A korty bársonyos, jól kitöltött, érett piros gyümölcsök, eper, ribizli, leheletnyi vanília színezi. 6p

Bock BV Cuvée 2021
Kékfrankos, pinot noir és syrah egyenlő arányú házasítása. Aránylag visszafogott érett gyümölcsös, diszkréten fűszeres illat. Ízében meggy, meggymagos fanyarság, erdei gyümölcsök és egy kis csokoládé. Közepes testű, arányos felépítésű bor, a tanninja viszont kicsit szárít és némi kesernye is jön a korty végén. 6p-

Bock BV Cabernet Sauvignon Selection 2020
A Jammertal dűlő termése, izgalmas, egyszerre hűvös és meleg érzetet kelt az illata: érett fekete ribizli, mentol, vanília. Ennél a bornál is jól eltalált struktúrával találkozunk, valahogy a 15% alkoholt is beépíti a bor, a tannin csak picikét szárít, a hordó pörkölési aromái csak a háttérben jelennek meg. Érett fekete ribizli, sötét bogyós gyümölcsök vezetnek ízben, a vaníliás, fahéjas fűszeresség teszik teljessé az ízképet. 6p+

Bock BV Syrah Extréme 2021
Syrah a Bocor dűlőből. Délies illat, csupa érett piros gyümölcs és egzotikus fűszer. Kóstolva telt, komoly struktúrát villant, de a sav és a tannin is szépen besimult, nincsenek kilógó élek, nagyon egyben van az egész bor. Érett málna, meggylekvár, egzotikus fűszerek, pici vanília adják a díszítést. 7p

Bock BV Essencia 2018
Cabernet franc az Ördögárok, Makár és Fekete-hegy dűlőkből. Meggylekvár, fekete cseresznye, finom fűszeresség, pici bors, halvány avaros jegyek színezik az illatot. Testes, ezzel együtt is elegáns, szép egyensúlyt mutató bor, minden eleme jól integrált. Érett meggy, fekete cseresznye és málna, frissen főzött lekvár, vonzó édeskés, egzotikus fűszeresség adják az aromakészletet. 7p+

Bock Bock Cuvée 2018
60% cabernet sauvignon, 30% cabernet franc, 10% merlot. Érett meggy, erdei gyümölcsök, édesfűszerek, vanília és egy kis narancshéj érkezik illatban. Erős közepes testéhez jó sav és bársonyos tannin társul, ízében visszatérnek az erdei gyümölcsös, érett meggyes, édesfűszeres aromák, egy kevés csokoládéval. 6p+

Bock Magnifico 2017
Málnalekvár, érett piros gyümölcsök, édesfűszerek, érintésnyi bors és fűszerpaprika, pici dohány alakítják az illatot. Testes, rághatóan tartalmas bor, sok, de bársonyos érzetű tanninnal , kellemes melegséggel. Ízében inkább meggy, meggylekvár, pici bors, gyógynövények, étcsokoládé. 7p+

Bock Cappella 2011
60% cabernet franc, 30% cabernet sauvignon, 10% merlot. Szépen érő, igazi nagy vörösboros illat, meggylekvár, túlérett bogyós gyümölcsök, édeskés fűszeresség, kezdődő dohányos jegyek. Szájban testes, vastag anyag, a száj minden szegletét betölti, szerkezeti elemei tökéletes egységbe forrtak össze. Erdei gyümölcsök lekváros és aszalt formában, édesfűszerek, csokoládé határozzák meg az ízképet. 7p+

 

Holdvölgy
A fesztiválon debütált a Holdvölgy 2018-as Vision magnumpalackos verziója, ez volt az első évjárat, amelyikből magnumot is töltöttek. A nagy palack mellett egy mini Vision vertikálist is kóstolhattam, valamint két dűlős száraz bort és egy kiváló édeset is.

gourmetholdvolgy1.jpgHoldvölgy Vision 2020
40% furmint, 40% hárslevelű, 20% kabar házasítása. Érezhetően hűvös év termése, ezt tükrözi az illat visszafogottsága is. Kóstolva is karcsúbb, mint a két korábbi évjárat borai, kicsit rövidebben is tart. Fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, pici édesfűszer adják az aromákat. 6p-

Holdvölgy Vision 2019
65% furmint, 25% hárslevelű és 10% kabar házasítása. Egy fokkal fejlettebb az illata, egyúttal gazdagabb és nyíltabb is. Körte vezet a gyümölcsök közül, ezt finom fűszeresség kíséri. A három évjárat közül a legizmosabb szerkezetű bor, feszes savak vezetik és tartják fókuszban, a korty magja tömör. A fehér húsú gyümölcsökhöz és citrusokhoz a háttérben fűszerek és enyhe sósság társul. 6p+

Holdvölgy Vision 2018
65% furmint, 25% hárslevelű és 10% kabar házasítása. Érett fehér húsú gyümölcsök - körte, barackfélék - és fűszerek érkeznek illatban és ízben, de valahogy melegebb érzetet kelt, mint a másik két évjárat. A 2019-esnél valamivel szélesebb és kerekebb, a savak kicsit lágyabbak. 6p

Holdvölgy Vision 2018 Magnum
Értelemszerűen hasonlít a normál palackhoz, kicsivel frissebb, citrusosabb és valahogy még teltebbnek hat. 6p

gourmetholdvolgy2.jpgHoldvölgy Meditation Furmint 2021
Kivételesen nem egy, hanem két dűlő terméséből (Holdvölgy, Király) készült el a bor. Érett fehér húsú gyümölcsös - körte, alma, őszibarack -, citrusos és fűszeres aromák találkoznak illatban és ízben is. A sav feszes, de jól eltalált mennyiségű maradékcukor ellenpontozza. 6p+

Holdvölgy Intuition No. 3 2020
A Holdvölgy dűlő T8/7575 furmint klónjai adják a bor alapanyagát. Tömörebb, teltebb érzetű a Meditation után. Érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok, gazdag fűszeresség, bőkezűbb hordós aromák jellemzik. 7p

gourmetholdvolgy3.jpgHoldvölgy Signature 2010
Furmint, hárslevelű és zéta házasítása, 155 g/l maradékcukor, 9,5 g/l sav, 11% alkohol. Intenzív és erőteljes bor, illat és íze is tobzódik a különféle sárga húsú gyümölcsökben: mangó, sárgabarack, narancs, mandarin, citrusok, a háttérben finom vanília és édesfűszerek. Az évjáratra jellemző vibráló savak szépen vezetik a koncentrált kortyot és ellenpontozzák a magas cukortartalmat. 8p

 

Veszprémi Érseki Pincészet
A Veszprémi Érseki Pincészetnél érkeznek a 2023-as borok, a Mandorla Rajnai Rizling 2023-at a Bortársaság standján kóstoltam (lásd első rész), minden mást a pincészet saját standjánál.

gourmetveszpremiersekipinceszet.jpgVeszprémi Érseki Pincészet Vesprim Infula Blanc 2023
50% rajnai rizling, 30% olaszrizling, 10% zöldveltelini és 10% királyleányka házasítása. Tiszta, friss illatában őszibarack és alma. Közepesnél könnyedebb testét élénk savak repítik a korty végén frissítő fanyarság zár. Ízében visszatér az őszibarack, mellette citrusok, zöldalma és pici zöldfűszer. Tartalmasabb, komolyabb, mint a 2022-es előd. 6p-

Veszprémi Érseki Pincészet Mandorla Sauvignon Blanc 2023
Az illata eleinte visszafogott, egy kis tv paprikával nyit, majd jönnek a citrusos, zöldalmás jegyek is. Kóstolva arányos szerkezetű, kellően friss és lendületes bort kapunk, amely elkerüli a fajtára olykor jellemző buktatókat, itt nem élesek a savak, nem túl harsány az aromatika. Lédús citrusok, zöldalma viszik a prímet ízben, a háttérben zöldfűszerek és enyhe sósság. 6p

Veszprémi Érseki Pincészet Mandorla Sauvignon Blanc 2023 Magnum
Természetesen nagyon hasonlít a normál palackra, egy fokkal nyíltabb az illata és talán teltebbnek hat, valamint megjelenik benne egy fekete ribizlis motívum is a citrusok és zöldalma mellett. 6p

Veszprémi Érseki Pincészet Mandorla Rajnai Rizling 2022
Illatban az őszibarack és az alma mellett felbukkan már enyhe petrolosság is. Lendületes savak és minimális fenolosság érezhető a kortyban. Az ízprofilban citrusok, őszibarack, és alma dominálnak. 6p

Veszprémi Érseki Pincészet 1277 Rajnai Rizling 2022
Citrusok, őszibarack, majd idővel sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack színezik az illatot. A Mandorla-nál teltebb, simább és hosszabb. Édes citrusok, őszibarack, sárga húsú gyümölcsök szövik át a jól kitöltött kortyot. 6p+

Veszprémi Érseki Pincészet Vesprim Infula Rosé 2023
Cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása. Eper, piros gyümölcsök és pici fűszerpaprika adják az aromákat illatban és ízben is. A könnyed kortyot kissé citrusos érzetű, élénk savak vezetik, minimális fenolosság egészíti ki savérzetet. 5p

Veszprémi Érseki Pincészet Vesprim Infula Rouge 2022
Cabernet sauvignon, cabernet franc és kékfrankos házasítása. Erdei gyümölcsök, fekete ribizli, szeder, leheletnyi bors és édesfűszer színezi az illatot. Kóstolva zamatos, lédús, van benne egy mediterrán melegség, de nem lóg ki az alkohol. Ízében is az érett erdei gyümölcsös, meggyes, finoman fűszeres jegyek dominálnak. 6p

 

Hernyák Birtok
Végezetül jöjjenek a Hernyák pezsgők. Mindkettő a 2020-as évjáratból készült, a fehér már forgalomban van, a rosé most debütált és hamarosan piacra is kerül.

gourmethernyak.jpgHernyák Brut Pezsgő 2020
Chardonnay, pinot noir és pinot blanc házasítása egyenlő arányban. Alma, citrusok, finom érlelési jegyek, keksz, vajas croissant jellemzi az aromatikát. Selymes textúra, finom krémesség, apró, hosszú buborékok, csiszolt, jól integrált sav fogad szájban. Szépen egyben van. 7p-

Hernyák Rosé Brut Pezsgő 2020
Chardonnay, pinot blanc és pinot noir. Szamóca, cseresznye, narancs, pici mandula érkezik illatban, ehhez ízben friss citrusos jegyek csatlakoznak. Nagyon feszes, fiatalos még, a buborékok finomak, aprók, a sav még kicsikét simulhat. 6p+

 

Érsek Tamásnak (Bock Pince), Jójárt Gergőnek (Holdvölgy), Benesch Antalnak (Veszprémi Érseki Pincészet és Hernyék Tominak (Hernyák Birtok) köszönet a kóstolókért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3518419735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása