A Borrajongó

M. Chapoutier kóstoló a Veritas-nál

2023. március 17. 06:00 - furmintfan

Március elején egy igazi nagyágyú volt a Veritas borkóstoló sorozatának főszereplője: Franciaország és a nemzetközi borvilág egész borvilág egyik legismertebb birtoka, az M. Chapoutier. A Chapoutier név igazi fogalom, nem csupán az egyik legelismertebb Rhone-völgyi birtok, hanem egy komplett nemzetközi borbirodalom. A családi pincészet egészen 1808-ig vezeti vissza történetét, amely több lépcsőfokon át jutott el a világhírnévig. Az Hermitage lábánál található borászati üzemet Marius Chapoutier 1929-ben hozta létre. 1955-ben Marius fia, Marc adta a vállalkozásnak a máig is használatos M. Chapoutier nevet, amelyben az "M." egyrészt a mindenkori családfőre, másrészt a Maison-ra is utal. Marc fia, a jelenlegi tulajdonos Michel 1989-ben készítette el az első parcellaszelektált borokat és a következő évtől ő vette át a cég vezetését is. Michel Chapoutier biodinamikus módszereket vezetett be a szőlőművelésben, majd a következő évtizedekben további birtokokkal gyarapította a cég vagyonát. Gyermekei, Mathilde és Maxime szintén a családi vállalkozásban dolgoznak, Mathilde-nak saját borcsaládja is van a szerteágazó szortimentben, míg Maxime gin-nel és sörrel gazdagította a portfóliót.
A Rhone-völgy szinte minden appellációjából készít bort a pincészet, emellett vannak birtokaik szerte a világban: Alsace-ban, Provence-ban, Roussillon-ban, Burgundiában, Franciaországon kívül pedig Ausztráliában (Victoria), Spanyolországban (Ribera del Douro), Portugáliában (Douro), valamint az Alsace-i birtok részeként Németországban (Franken és Baden).

mchapoutier.jpg
A Veritas a pincészet szerteágazó portfóliójából néhány Rhone-völgyi appelláció borait forgalmazza, a kóstoló ennek fényében leginkább erre fókuszált, de egy provence-i rosé is bekerült a sorba.

Tovább
Szólj hozzá!

Syrah/Shiraz 2017 - Stílusgyakorlatok 4 magyar borvidékről

2023. március 15. 06:00 - furmintfan

A syrah a világ egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb szőlőfajtája, ültetett terület szempontjából a maga 190000 hektárjával a kékszőlők közül csak a cabernet sauvignon, a merlot és a tempranillo előzi meg. Dél-Franciaország, közelebbről a Rhone-völgy és Ausztrália valószínűleg a két legismertebb termőhely, de alig van olyan klasszikus bortermelő ország, ahol nem találkozunk vele. Magyarországon mintegy 320 hektáron termelik, legnagyobb területen az Egri borvidéken és a Villányi borvidéken, de Szekszárdon, a Balaton partján és Sopronban is többen foglalkoznak vele és már olyan meglepő helyeken is kísérleteznek vele, mint Somló és Tokaj.
Egységes magyar syrah sílusról aligha beszélhetünk (bár kis túlzással ez nagyjából minden nem illatos fajtára igaz), de így legalább mindenki találhat kedvére való bort a hazai választékból. Ad hoc mintavétel következik az itthoni készletből.

syrah2017_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Névjegy - Vylyan Montenuovo 2017

2023. március 13. 06:00 - furmintfan

Szokták mondani, hogy a borok házasítása egy külön művészet, (jobb esetben) nem csak arról szól, hogy ezt-azt összeönt a borász, hanem számos tényezőt mérlegel, a bor lehetséges életpályáját figyelembe véve akár évekre előre gondolkodva. Nekem sokszor eszembe jut, amikor egy szépen érett cuvée-t kóstolok, hogy érdekes lenne egy borász fejébe látni, amikor sok különböző fajtából összeállítja a kirakóst, amely - ha igazán jól végezte a dolgát - évek múltán is egy komplett képet ad. Egy jó birtokbor optimális esetben - mintegy névjegyként - egyszerre képes megmutatni a terroir-t, a borászat stílusát és a borvidékről alkotott képét és egyben tükrözi a borász tehetségét.
A Vylyan Pincészetnek két birtokházasítása is van, a belépő szintet az Ördög, a prémium kategóriát a Montenuovo Cuvée képviseli. Személy szerint egyikből sem kóstoltam meg annyit, hogy átfogóan értekezni tudjak a Vylyan birtokborok konzekvens stílusáról, megbízhatóságáról, érlelhetőségéről, egy azonban biztos, a múlt héten bontott 2017-es Montenuovo Cuvée szépen muzsikált.

vylyanmontenouvocuvee2017.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása