A Borrajongó

Újborszezon - Pannonhalmi Főapátság St. Martinus 2022

2022. november 27. 06:00 - furmintfan

Itt a november, itt az újborok főszezonja. Az első 2022-es borok ugyan már kora ősszel megjelentek a polcon, de a műfaj komolyabban vehető példányai inkább november környékén kerülnek forgalomba. A hétvégén én is belekóstoltam az idei kínálatba, a mai és a holnapi írások ezekről a friss élményekről szólnak majd. Ma a Pannonhalmi Főapátság St. Martinus névre keresztelt újborának aktuális évjárata lesz a téma.

pannonhalmifoapatsagstmartinus2022.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

2016-os új-zélandi pinot noir körkép három borvidékről

2022. november 24. 06:00 - furmintfan

Az utóbbi két év végére mindig jutott valamilyen nagyobb új-zélandi boros poszt, az idei sem lesz kivétel. Az elmúlt pár évben összegyűlt itthon egy csokorra való 2016-os új-zélandi pinot noir, Central Otago, Marlborough és Wairarapa borvidékekről. Az egy évvel ezelőtt tartott Burgundia - Új-Zéland kóstoló alapján úgy sejtettem, hogy a borok most remek formában lehetnek, és ahogy az őszi napok hűvösebbre fordultak, eljött az idő a kóstolásra. Terjedelmi okokból több részletben, borvidékenkénti bontásban fogyott el a sor, de kézenfekvő volt összefogni a jegyzeteket.

nzpinotnoir2016_01.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Novemberi Zsendülés Budapesten - Homoky Dorka, TR Művek, Zsirai Pincészet

2022. november 23. 06:00 - furmintfan

Februárban írtam már a három tokaji pincészet - Homoky Dorka, TR Művek, Zsirai Pincészet - által jegyzett Zsendülés-ről, ami tekinthető egyrészt egyfajta laza közösségének és eseménysorozatnak egyaránt. Februárban Budapesten indult az idei Zsendülés kóstolók sora, majd a kellemesebb idő beköszöntével a Tokaji borvidékre költöztek a rendezvények. Novemberben újra Budapesten lehetett találkozni a három borászattal és boraikkal, a Lumen Kávézóban.

zsendules.jpg

(Homoky Dorka, Zsirai Kata és a TR Művek: Uliczki Dénes, Kada Anikó és Szamosujvári Pál egy korábbi rendezvényen - a fotót a Zsendülés instagram oldaláról kölcsönöztem)

Tovább
Szólj hozzá!

Dűlőpárok XII. - Domaine Joblot Les Bois Chevaux 1er Cru és Clos Marole 1er Cru 2017

2022. november 21. 06:00 - furmintfan

Burgundia természetesen nem maradhat ki a dűlőpáros sorozatból, hiszen aligha van még egy olyan borvidék a világon, ahol az egyes kiemelt termőhelyekről származó boroknak akkora presztízse lenne, mint itt. Éppen ezért nem is egyszerű feladat (viszonylag) megfizethető áron dűlőszelektált burgundi borokhoz jutni. Pinot noir-fronton például a Cote Chalonnaise környékén érdemes lehet keresgélni, innen származnak a mai írás főszereplői is, a Domaine Joblot-tól.
domainejoblotpinotnoir2017.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása