A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Spanyol különkiadás III. - 3 borvidék, 3 vörösbor

2022. március 19. 06:00 - furmintfan

Itt egy újabb spanyol különkiadás a "Rejtőzködő borvidékek" sorozatban. Három vörösbor lesz az epizód fókuszában, három különböző, kevésbé ismert borvidékről, kivétel nélkül a 2016-os évjáratból.

spanyol202202.jpg

Az első bor Spanyolország északkeleti részéből érkezik, a második a délnyugati részről, a harmadik pedig az ország legdélebbi szegletéből. Az első egy színtiszta garnacha, a másik kettő több fajta házasítása.

bodegasaragonesasaragoniaseleccionespecial2016.jpgBodegas Aragonesas Aragonia Selección Especial 2016 Campo de Borja
600 méter magasságban termő, 30 évesnél idősebb garnacha tőkék termése, 8 hónapig francia és amerikai hordókban érlelve. Az illat letaglózóan intenzív és buja: keleti fűszerbazár, egzotikus jegyek, málna, szeder, szamóca, cseresznye és tejcsoki áradó elegye. A korty jól kitöltött, krémes, puha tapintású, lágy savakra támaszkodik, selymes tanninnal. Az illatra rímel az ízkép is, amit enyhe édességérzet is fokoz: vanília, kardamom, fahéj, keleti fűszerek, érett eper, málna, tejcsokoládé. Kiegyensúlyozottan intenzív bor, amelyben mostanára a szerkezeti elemek is szépen összesimultak. Többször kóstoltam az utóbbi pár évben, talán most tetszett legjobban. 7p
Campo de Borja DO egy kisebb spanyol borrégió, az ország északkeleti részében található, Riojától és Navarrától délre. A klíma kontinentális, de ezt a tengerszint feletti magasság is befolyásolja. Ez a garnacha birodalma, de tempranillo, mazuelo, cabernet sauvignon, merlot, syrah, macabeo, chardonnay és moscatel is terem itt. Három jól elkülöníthető részre tagozódik a borvidék. Az északnyugati-nyugati rész a legalacsonyabb, a szőlő jellemzően 350-450 méter magasan a tengerszint felett terem, mészkőben gazdag talajon. Nem meglepő módon itt érik be legkorábban a szőlő, a borok erőteljesek, aromában gazdagok. A középső rész átlósan húzódik északkeletről délnyugati irányba, az ültetvények tengerszint feletti magassága általában 450-550 méter, a talaj köves, vasas, agyagos. Komplex, rétegzett, jól strukturált borok készülnek itt. A legmagasabb rész a délnyugati-nyugati, ahol 550-700 méteren találjuk a szőlősorokat, amelyek elegáns, finom, visszafogott borokat adnak.

bodegasatalayalaya2016.jpgBodegas Atalaya Laya 2016 Almansa
70% garnacha tintorera és 30% monastrell házasítása, 700-1000 méteren termő tőkékről, acéltartályban erjesztve és 4 hónapig francia hordókban érlelve. Fejlett illata már mutat némi érettséget, pici avar, bőr, medvecukor keretezi az érett erdei gyümölcsöket, kevés étcsokoládé és gyógynövény is feltűnik. Kóstolva selymes, finoman krémes, a tannin mennyiségre nem sok , de határozott, a savak inkább a korty második felére ébrednek fel. Érett és aszalt erdei gyümölcsök, ribizli, áfonya, szeder, szilva, egy kevés édesfűszer adják a díszítést, a korty végén gyógynövényes cukorka aromáival. Szépen érett formában van, de a csúcsát már valószínűleg elhagyta. 6p
Almansa DO az ország délkeleti részén található, a borvidékek közül északi szomszédja Manchuela, a keleti Valencia, déli szomszédai Jumilla, Yecla és Alicante. A legszélesebben elterjedt fajta a garnacha - kb. az ültetvények 60%-át foglalja el -, a második a monastrell. A fentieken túl bordeaux-i fajták, syrah, verdejo, chardonnay és sauvignon blanc is megtalálható a borvidéken. Mediterrán és kontinentális hatás egyaránt meghatározza az éghajlatot, a nyár száraz és forró, a tél hideg, a csapadék kevés, a talaj mészkőben gazdag, tápanyagban szegény. Mivel a monastrell ültetvények magasabban helyezkednek el, mint például Yecla vagy Jumilla esetében, a fajta kifinomultabb, részletgazdagabb borokat adhat a hűvösebb klímán.

bodegastesaliaarx2016.jpgBodega Tesalia ARX 2016 Vino de la Tierra de Cádiz
60% syrah, 30% tintilla de rota, 10% petit verdot házasítása, 12 hónapig francia hordókban érlelve. Vad sötét bogyós gyümölcsök, josta, szilva, izgalmas fűszeres, gyógynövényes, kék szőlős aromák, borsfélék színezik az illatot - valahogy nekem egy csókaszőlőt is eszembe juttatott. Délies karakterű, közepesnél teltebb anyag, a korty széles, krémes, a savak inkább kortyközéptől lendülnek be, a tannin határozott, de jól integrált. Kóstolva tökéletesen visszaidézi az illat izgalmas gyümölcsös, fűszeres aromáit, pikáns, izgalmas bor. 7p-
Spanyolország délnyugati csücskében a sherry a legfontosabb alkoholos ital, de nem csak erősített borok készülnek errefelé. Vino de la Tierra de Cádiz megjelöléssel 2005 óta palackozhatnak borokat a pincészetek, eredetmegjelölés szempontjából tehát viszonylag friss a történet. A mediterrán klíma forróságán az óceán közelében a parti szelek és áramlatok hatása enyhít valamennyit, a talaj általánosságban agyagos, homokos, mészköves. A szokásos spanyol (monastrell, garnacha, tempranillo, palomino, macabeo, pedro ximenez) és francia (bordeaux-i fajták, syrah, chardonnay, sauvignon blanc, moscatel) fajták mellett a tintilla de rota neve szúrhat szemet, amelyet sherry és száraz asztali bor készítéséhez egyaránt használnak és a legtöbb kutatás szerint a fajta azonos a graciano-val, amelyet leginkább Rioja-ból ismerhetünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3417768948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása