A Borrajongó

Csillagos alapok - Villa Tolnay 2020

2021. december 01. 06:00 - furmintfan

A Villa Tolnay Tavasz névre keresztelt fajtabor-szériája a kezdetektől igazi best buy csokorként vonult be a borkedvelők kézikönyvébe. A pincészet formai megújulása után az egykori Tavasz-széria az 1 csillaggal jelölt fajtaborok formájában képezi a szortiment stabil bázisát. A minőség változatlan, ritkán találkozni itthon ilyen jól felépített választékkal rendelkező és konzekvens minőséget - elsősorban - fehérboros pincészettel. Az "alap" borok még mindig barátságos áron, sokszor a kategórián túlmutató erényekkel bírnak és általában gyorsan el is fogynak.
Még valamikor a nyár folyamán szereztem be sorban a 2020-as borokból 1-1 üveggel, hogy majd együtt megkóstolva jól levonjam a konzekvenciát, mennyire is építkezik szilárd alapokra a csobánci pince. Végül azonban úgy alakult, hogy a dugók csak novemberben repültek ki a palackokból, mire a tételek nagy része ki is futott. Így a jelen poszt beszerzési szempontból erősen megkésettnek tekinthető, ettől függetlenül célszerűnek találtam egy külön írás keretében megosztani a tapasztalatokat.
villatolnay2020.jpg

A legtöbb magyar borászat számára - COVID-tól függetlenül - 2020 valószínűleg nem az álomszép évjáratok között kerül be az emlékkönyvbe, ez alighanem Villa Tolnay-ra is igaz, még ha a Badacsonyi borvidékről kevesebb panaszt is hallottam, mint Tokajból. Ezzel együtt az egy csillagos négyesfogat összességében véve jól muzsikált, többnyire a stabil alapokon túlmutató minőséggel. Ha előre meg kellett volna tippelnem a borok szubjektív tetszési indexét, tévedtem volna, nem várt irányból is értek meglepetések. Azt is el tudom képzelni, hogy ezek a borok - mint a Villa Tolnay borai általában - remekül érnek, bár ennek a borcsaládnak szerintem pont az a célja, hogy frissen is fogyasztható legyen, az érlelési potenciál már csak bónusz.

villatolnay2020_2.jpg
Villa Tolnay Olaszrizling 2020
Kellemes, megnyerő illatát friss gyümölcsök uralják, főleg alma és sárga ringló. A háttérben egy kevés fűszer, gyógynövény, mandula és őszibarack, érintésnyi naspolya is feltűnik. Kóstolva eleven, frissítő savait még egy minimális CO2 is megfejeli - az apró buborékok is látszódnak kitöltéskor -, a hordó a háttérben marad, leheletnyi cseresség azért érezhető, és mintha egy kevés cukor is maradt volna a borban. A lédús kortyban szintén a gyümölcsösség dominál, érintésnyi fűszer és mandula mellett. Kellemes, élénk, ízes olaszrizling. 6p-

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2020
Kissé fülledten nyit, szellőzéssel citrusok, köves jegyek, citrusolaj, enyhe gyógynövényes fuvallat színezi. Másnap-harmadnap már inkább fehér húsú gyümölcsöket idéz, enyhe virágos, fűszeres kíséret mellett. A közepes testet masszív, szikár, picikét szárító hatású savak támogatják - itt is van egy kevés finoman eloszló CO2 -, a korty szinte csontszáraz, finom hordó is keretezi, az emelkedett alkohol a korty végén kicsit kikönyököl. Citrusok, alma, őszibarack, gyógynövények, kevés édesfűszer, enyhe fanyarság érezhető ízben. Nem egy karcsú, penge savú, maradékcukorral megtámogatott riesling, inkább szárazabb és vastagabb iskola. Ment a matek a pontszámon, de igazából az olaszrizlingnél nem szerettem jobban - még akkor is, ha ez a bor idővel lesz jobb, amaz szerintem nem -, a 2019-es rajnai tavasszal jobban bejött, így ez legyen most inkább: 6p-

Villa Tolnay Zöldveltelini 2020
Az illat mérsékelt intenzitású és meglehetősen neutrális, gyümölcsöt alig találni, inkább pörkölt magvas, krémes, vajas jegyek elegyednek benne. A korty öblös, széles, puha tapintású, lágy savakkal, krémes textúrával. Ízben is eléggé visszafogott, kevés érett citrus, narancs, krémes-vajas jegyek, mogyoró, kesudió, pici fűszer színezi. A korty vége kicsit lapos, a lecsengés a vártnál rövidebb, és némi kesernye is torzítja. A négy bor közül ez jött be a legkevésbé. 5p

Villa Tolnay Sauvignon Blanc 2020
Nem meglepő módon a négyesfogat legintenzívebb borát tisztelhetjük benne. Fajtajelleges illatában sárga húsú gyümölcsök, édes citrusok elegyednek tv paprikával, grillezett articsókával és egy kevés vágott fűvel. Kóstolva is intenzív, zamatos, kifejezetten élénk, bár kevésbé finom tapintású savai hosszúra nyújtják a kortyot. Citrusok, zöldalma, sárga húsú őszibarack, grapefruit, egy kevés zöldfűszer és tv paprika adják az aromákat a frissítően fanyar lecsengésig. Másnap-harmadnap végleg a gyümölcsös jegyek kerekednek felül. 6p

A 2020-as évjárat lassan kifutóban, a Bortársaság, a Radovin és a Wineshop választékában érdemes szétnézni, 2500 Ft/palack a borok ára.


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3516765472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.12.01. 13:42:37

A rajnaiból ittam egy pohárkát vendéglőbel egy hete, a szénsavasság stimmel, de szerintem meglepően kevés ízű, savdomináns, nem túl vonzó cucc, ráadásul a vastagságot se éreztem ki belőle.
Hozzá kell tenni, hogy szerintem tökéletesen értelmetlen pénzt költeni a magyar rajnaikra: ha valaki rászánja az időt és keresgél, 4-5 rugóért már olyan osztrák és német tételeket talál, amik ehhez képest 10 pontosak (ha ez 6 pont)...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.12.01. 19:17:36

@Hepci: Ami a német és osztrák rieslingeket illeti, igazad van, de időnként elragad a kísérletező kedv. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.12.01. 21:41:42

@furmintfan: Te egyébként mit gondolsz, a honiak miért képtelenek hozni legalább karakterben valami hasonlót, legalább a nem extrém különleges termőhelyekhez képest? Technológia? Klón? Tudáshiány? Relatíve ócska hordók?
Kizárólag a Villa Sandahltól kóstoltam olyasmit, amit egyáltalán be lehet tenni egy német anyanyelvű sorba, aztán persze minőségben kilóg lefelé, árban pedig inkább felfelé.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.12.01. 22:21:25

@Hepci: Biztosan összetett a válasz, és nem vagyok borász, úgyhogy csak tippjeim vannak. Szerintem nem kis részben a klíma lehet a felelős, nálunk valamivel melegebb és szárazabb az éghajlat, mint az osztrák, vagy német borvidékeken, ráadásul az ültetvények nagy része is alacsonyabban van. Valószínűleg a klónoknak is van szerepe, de az eltérő viszonyok miatt egy német vagy osztrák klón biztosan kicsit másképp viselkedik az itteni viszonyok között. Ami a tudáshiányt illeti, manapság már sokat utaznak meg kóstolnak a hazai borászok is, de az a sejtésem, hogy a tanulmányutak alatt szerzett tapasztalatokat időbe telhet átültetni a hazai viszonylatokra, már csak az eltérő klimatikus, geológiai, infrastrukturális, stb. feltételek miatt is.
Igen, én is tapasztaltam, hogy itthon sokan szeretik úgy hordóba folytani a rajnait, hogy teljesen kiveszik a fajtakarakter a borból (fel nem tudom fogni, ilyenkor mi jár a borász fejében), de ebből mintha kezdenének egyre többen kinőni. Biztosan nem olcsó a megfelelő hordó, de akkor talán még mindig jobb lenne elfelejteni a fát és tartályban hagyni a bort.
A Villa Sandahl-on túl a Pannonhalmi Apátsági Pincészetnél is egészen jók szoktak lenni a rajnai rizlingek szerintem. Találkoztam már olyan Prior-ral, amit vakon inkább külföldinek, mint magyarnak tippeltünk egy vegyes sorban. Úgy általában borvidéki szinten is még talán Pannonhalma hozza a legjobb átlagot a teljesen más karakterű Badacsony mellett.
Szerintem a Neszmélyi borvidéken, a Duna felé néző hegy-/domboldalakon sem lenne hülyeség próbálkozni, de ott a part mentén meg nem nagyon van szőlő, ha jól sejtem.
süti beállítások módosítása