A Borrajongó

Marlborough árnyékában - Sauvignon blanc trió Nelson-ból

2021. május 07. 06:00 - furmintfan

Nelson, az azonos nevű városról elnevezett borvidék ugyanúgy Új-Zéland Déli Szigetének északi részén található, mint Marlborough, de borászati szempontból nem tett szert akkora hírnévre, mint a szigetországot a világ bortérképére felhelyező keleti szomszédja. A szőlőültetvények területe Marlborough 28000 hektárjához képest mindössze 1100 ha, így kézenfekvő, hogy ebben a régióban inkább kis butikborászatokat találunk a nagyobb birtokok helyett.
Érdekes adalék, hogy az első szőlő tőkéket a vidékre érkező német telepesek ültették, még az 1800-as években. A modern borászatok áttörése az 1970-es években kezdődött, többen közülük ma is borvidék élvonalába tartoznak.
A klíma mérsékelt, a napsütéses órák száma magas, a talaj az óceántól távolabb kavicsos,sziklás, a parthoz közelebb üledékes, homokos. Szőlőfajtákat illetően is sok a hasonlóság Marlborough-val: messze a sauvignon blanc foglalja el a legnagyobb területet, majd a pinot noir, a pinot gris és a chardonnay következik. Nelson-ban sauvignon blanc a marlborough-i testvérekhez képest kevésbé harsány, visszafogottabb, elegánsabb arcát mutatja, kicsit közelebb a fajta óvilági arcához, de a kötelező friss gyümölcsökkel és savakkal.

nelsonsauvignonblanc2019_1.jpg

Két pincészet három bora állt "csatasorba", a Seifried Estate és a Middle-Earth Wines képviseletében.

Az osztrák Hermann Seifried németországi borászati tanulmányait követően az 1970-es évek elején költözött Új-Zélandra és feleségével, Agnes-szel 1973-ban alapították meg a Seifried Estate-et, az egyik első pincészetet a szigetországban. A birtok jelenleg is családi tulajdonban van, mintegy 320 hektár szőlőt művelnek és több borcsalád is tartozik a Seifried birtokhoz, mint az Aotea és az Old Coach Road.

A Grey-család kezdetben tejtermékekkel foglalkozott, majd 1996-ban a családfő Rob Grey vezetésével átálltak a szőlőtermesztésre - ekkor még a nagy cégeknek adták el a termést -, végül 2011-ben Rob Grey lánya, Kylie és férje, Ryan O’Connell elindították útjára Middle-Earth Wines-t, amely ma már több, mint 50 hektárnyi szőlőültetvényen gazdálkodik. A pincészet másik borcsaládja a Brightwater Gravels, a borokon kívül Plus Six4 néven dobozos gyöngyözőborokat, Capital Cider néven pedig cider-t is készítenek.

nelsonsauvignonblanc2019_2.jpgSeifried Estate Old Coach Road Sauvignon Blanc 2019
A kezdeti fülledtség elillan és nem túl harsány, de a fajtajelleget megtartó illatot kapunk: citrusok, zöldalma, egres, a háttérben tv paprika és zöldfűszerek, majd egyre erősödő almás-őszibarackos jegyek. A feszes, acélos, de sima tapintású savak élét egy pici maradékcukor tompítja, másnap visszakóstolva egységesebb is a szerkezet, engem egy szikárabb rajnai rizlingre is emlékeztetett. Ízben citrusok, egy kevés zöldalma és őszibarack, a háttérben tv paprika, halvány sósság, zöldes villanások, hosszú lecsengés. A bor nem tagadhatja le sem a fajtát, sem a borvidéket, mégis van egy kis riesling-es beütése a bornak, mind ízvilágát, mind struktúráját tekintve - talán a tulajdonos osztrák-német hatása -, ami érdekesebbé teszi a bort, kicsit távolodva az új-zélandi fősodortól. A korábbi évjáratok nem tetszettek ennyire. 6p+ (2500 Ft - Aldi)

nelsonsauvignonblanc2019_3.jpgMiddle-Earth Wines Sauvignon Blanc 2019
Tiszta, kellemes, mértéktartó illat, alma, fehér és zöld őszibarack, egres, éretlenebb trópusi gyümölcsök. Kóstolva lendületes, lédús, a ropogós savak mellett itt is érezhető egy kevés maradékcukor, pikáns - engem kicsit egy gin-toncira emlékeztető - fanyarsággal. Őszibarack, alma, édeskés és fanyarabb citrusok, mandarin, pomelo, egres alkotják az ízképet, zöldes jegyeket vagy trópusi gyümölcsöket kevésbé találunk. A Middle-Earth borok közül ez barátságosabb és kulturáltabb savakkal rendelkezik. 6p+ (5490 Ft - Ab Ovo)

nelsonsauvignonblanc2019_4.jpgMiddle-Earth Wines Brightwater Gravels Sauvignon Blanc 2019
Először ennek a legtartózkodóbb az illata, de gyorsan megnyílik, fehér őszibarack, különféle citrusok, zöldalma, egy kevés egres, bodza és kiwi színezi. Szájban kifejezetten feszes, penge savainak van egy kissé rusztikus, szárító élem érzetre a maradékcukor is kevesebb lehet. Ízben a citrusos ízek viszik a prímet, leginkább talán lime, citrom és mandarin formájában, a háttérben egy kevés zöldalma, ananász és zöldfűszer. A másik két borhoz képest kicsit zúzósabbak a savak és inkább citrus-hangsúlyos az ízvilág. 6p (4990 Ft - Ab Ovo)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3716513852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása