A Borrajongó

Csobánci túrából csobánci borászat - Bakos Pincészet

2021. március 05. 06:00 - furmintfan

A járvány okozta bezárkózás miatt a pincetúrákat jó pár hónapja jegelni kell, így egyre többször alakul úgy, hogy a nappali melegében ismerkedünk meg egy-egy pince éppen aktuális borválasztékával. Ez egyrészt roppant kényelmes, másrészt fájó emlékeket ébreszt azokról az időkről, amikor még bármelyik hétvégén spontán felkerekedhettünk egy bortúrára. Remélhetőleg hamarosan visszatérnek ezek a szép idők, addig pedig ezeknek a lehetőségeknek is örülni kell. Ma egy számomra eddig ismeretlen családi borászat kerül sorra, a Csobáncon tevékenykedő Bakos Pincészet.

bakospinceszet202102.jpg

A Bakos házaspár egy 2013 őszén tett kiránduláson szeretett bele a Csobánc-hegy természeti szépségébe, és nem tudtak szabadulni a gondolattól, hogy nekik dolguk van ott. A kecskeméti család hamarosan belevágott a birtoképítésbe, amelynek eredménye egy ma már 3,5 hektáros kis birodalom. Még 2013 októberében vásárolták meg az első vegyes telepítésű ültetvényt egy romos házzal, szántóval és réttel, amelyhez novemberben további 4 kisebb területet vásároltunk, amelyeken olaszrizling, szürkebarát és zöldveltelini termett. A 2016-os évjárat volt az első, közben a fajtaválaszték bővítéseképpen 2016-ban furmintot, majd 2017-ben pinot blanc telepítettek, ezekből a fajtákból 2019-ben készültek el az első borok. A borászat életében az egész család - Tibor és Aranka, valamint gyermekeik, Barbara és Máté - tevékenyen részt vesz.

Válogatott, 100%-ban a fajtaszőlőből, a szőlő teljes érettségében, a kézi szüretelés napján, helyben megkezdett kíméletes feldolgozással készülnek a borok. A must ülepítve kerül az erjesztő tartályokba, majd 6-8 hónapi acéltartályos erjedés és érlelés után helyben kerülnek kézi palackozásra a borok, amelyek azután további 1,5-2 évet érlelődnek a pincében.

Öt bort kaptam a pincétől, egy kivétellel fajtaborokat a 2019-es évjáratból, amelyeket egy 2018-as házasítás kísért. Összességében hibátlanul elkészített, korrekt, jól iható borokat kóstoltam, ha viszont egy dizájnnal kapcsolatban egy kritikai észrevételem lehet, a meglehetősen ódivatú címkékre ráférne a frissítés.

 

Bakos Pincészet Csobánc-hegy Olaszrizling 2019
Tiszta, ugyanakkor visszafogott és picit neutrális az illat, egy kis mezei virág, fehér húsú gyümölcs és mandula sejlik fel benne. A test közepesnél könnyedebb, a sav jól megtartja, még ha nem is nyúlik túl hosszúra szájban. Nem egy gyümölcsbomba, de mégsem színtelen, a diszkrét fehér húsú gyümölcsös, citrusos aromákat enyhe sósság, vasas kútvízre emlékeztető jegyek és pici mandula kíséri. 5p-

Bakos Pincészet Furmint Virgin Vintage 2019
A sor legintenzívebb, legillatosabb bora, talán nem is furmintra, hanem inkább hárslevelűre tippelnék vakon. Buja sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, körte, már-már késői szüretes villanások, pici menta. Az illat után testesebb, sűrűbb anyagra lehetne számítani, de egy karcsú, nyurga testű bort kapunk, jó savakkal. Ízben is szépen visszaidézi az illat gazdag barackos, körtés gyümölcsös ízeit. 5p

Bakos Pincészet Csobánc-hegy Szürkebarát 2019
Érett fehér húsú gyümölcsök, főleg alma vezet illatban, halvány virágos jegyek, egy pici gyurma és olajos magvak sejlenek fel a háttérben. Az előző két tétel után ez vastagabb bor, szélesebb savakkal, enyhe vajas-krémes érzettel. Érett alma, egy kevés narancs, halványan sós mandula és érintésnyi vanília színezi. 5p

Bakos Pincészet Pinot Blanc Virgin Vintage 2019
A fehér húsú gyümölcsöket diszkrét trópusi gyümölcsös érintés, halványan egy kis vajasság és vanília, fehér virágok egészítik ki. Ez egy picit még kerekebb, lágyabb a szürkebarát után, szélesebben terül szét szájban, gömbölyű, enyhén krémes. Ízben is hozza az érett fehér húsú gyümölcsöket, nagyon halvány vajas, vaníliás aláfestéssel. 5p-

Bakos Pincészet Csobánc-hegy Cuvée 2018
Olaszrizling és szürkebarát házasítása. Érezhetően van egy év előnye, előrehaladottabb, érett illatában alma, sült alma, pici méz és gyógynövényes kézkrém. Kóstolva kicsit lágy, laza szövésű, enyhén krémes, puha savakkal, érett fehér húsú gyümölcsökkel és egy kis mézzel. 4p+

 

A kóstolt palackokat a Bakos Pincészettől kaptam, köszönöm szépen!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9616429018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása