A Borrajongó

Az első igazi soproni a Kúriától - Kúria Sopron Merlot 2017

2020. október 26. 06:00 - furmintfan

Az Etyeki Kúria soproni terjeszkedéséről jó két éve írtam egy, a pince által szervezett tanulmányi kirándulás alkalmából. Már akkor is szóba került a portfólió tisztítása, az etyeki és soproni szőlőből készült borok megkülönböztetése, hiszen az első soproni területről készült borok címkéjén is Etyeki Kúria név szerepelt, ami némi zavart okozhatott a fogyasztók fejében. Most pedig végre itt az első tétel, amely már a Kúria Sopron megjelölést viseli a címkén és ténylegesen soproni eredetvédelmet élvez. Így lassan mindkét borvidék borai a helyükre kerülnek a pince szortimentjén belül, elválik egymástól az etyeki és soproni termékcsalád.
A Kúria önállóan először kékfrankost - mi mást - palackozott a soproni területekről - amelyek mérete mára elérte a 22 hektárt -, azóta azonban merlot-ból és zweigelt-ből egyaránt készítettek fajtabort, amelyek közül én most előbbit kóstoltam meg.

kuriasopronmerlot2017.jpg

Kúria Sopron Merlot 2017
A balfi ültetvény termését kézzel szüretelték, kíméletesen bogyózták, az erjedés 3 hét alatt ment végbe, héjon, kézi csömöszölés és körfejtés mellett, melyet spontán almasavbomlás követett. A bor 14 hónapig érlelődött 300 literes magyar és francia hordókban, amelyek 70%-a másod- vagy harmadtöltésű, 30%-a új hordó volt.
Meleg hangulatot árasztó, közepesen intenzív, fajtajelleges illat árad a pohárból, érett málnával és meggyel, némi erdei gyümölccsel, szilvával és a háttérben megjelenő édesfűszerrel, amelyhez másnap egy kevés szárított zöldfűszer - leginkább talán kakukkfű - csatlakozik. Finom tapintású, puhán ölelő, öblös korty fogad, érett, széles savak, selymes és érett tannin övezik az erős közepes testet. Első nap a lecsengés felé tartva azért van egy enyhe szárító hatása a csersavaknak, a másnapi visszakóstolás alkalmával ez már nem tűnt fel. A számszakilag emelkedett alkohollal (14,5%) jól megbirkózik a bor, előbbi csak kellemes melegséget biztosít, nem lóg ki. A pohárba kortyolva is érett meggy, málna, szeder, szilva viszik a prímet, finom fűszerességgel. A fajtának megfelelően bársonyos karakterű, kellemesen telt, finoman meleg érzetű bor lett az első soproni zászlóhordozó. 6p (3090 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1216255502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása