A Borrajongó

Újabb csomag a Liberpacktól

2020. október 17. 06:00 - furmintfan

Idén áprilisban ungert kapott egy felkérést és egy kis csomagot Ivády Dávidtól, a Liberpack tulajdonosától, aki néhány hete ismét megkeresett bennünket, hogy válasszunk két bort a kereskedés webshopjából, és írjuk meg a véleményünket. Ungert ezúttal rám testálta egyrészt a választás terhét, és ezzel együtt mintegy a beszámoló megírását is. Bár a Liberpack célzottan nem a széles körben elérhető borok lelőhelye, a szortimenten belül is igyekeztünk két olyan pincészetet kiszúrni, akiktől régen, illetve még soha nem kóstoltunk bort. Így esett a választás a villányi veterán Malatinszky Kúria és a somlói újhullámos Tomcsányi Birtok egy-egy borára.

liberpackduo202010.jpg

3055d09b-59ee-48dc-b9ab-86a532e00200_1.JPEG

Tomcsányi Szívhangok 2018
furmintfan: Tomcsányi Árpád kardiológus édesapja tiszteletére nevezte el a három fajtából készült cuvée-t. Egészfürtösen préselt olaszrizling, később szüretelt és héjon áztatott juhfark, valamint teljes érettségben szedett, 4 napig áztatott hárslevelű házasítása, spontán erjedt, seprőn tartást követően került sor a házasításra.
Aranyba hajló szín, narancsborokra emlékeztető buké: körtekompót, baracknektár, herbatea, majd idővel egy kis túlérett sárgadinnye, halvány sósság. Puha tapintású felszín, lágy savak, minimális cseresség jellemzi a szerkezetet, kicsit lapos a korty. Alma- és körtekompót, méz, herbatea, pici zöldfűszer és egészen halvány sós érzet színezi a kortyot is. Talán a héjon áztatás uniformizálja kicsit, mindenesetre átütő termőhelyi somló-karaktert nem éreztem. Az ízek intenzívek és szép hosszan tartanak, de a struktúra tartása és a lendület hiányzik alóla. 5p (4890 Ft - Liberpack)
ungert: Az illat vonzó. Érezni, hogy érett alapanyagból szűrték, az áztatás pedig kifejezetten élénk barackos-narancsos, édesfűszeres karaktert kölcsönzött neki. A korty puha, a várható cseresség mellé nem sorakoznak fel olyan savak, amelyek elvinnék a hátukon a sztorit. Hamar ellaposodik, némi száraz érzet marad csak utána a szájban. Slusszpoén, hogy nem éreztem a termőhelyi karaktert sem. Nem ihatatlan, de egyértelmű csalódás. 4 pont.

ca415bb8-98fa-4836-9c03-ad2736ad77fb.JPEG
Malatinszky Noblesse Cabernet Sauvignon 2015
furmintfan: Átláthatatlanul sötét és sűrű bor fogad a pohárban. Az illat és az íz eleinte meglehetősen zárt, enyhe animalitás, grafit, tinta, enyhe földesség jellemzi. Dekantálással és szellőztetéssel alakul, lila virágos, levendulás, enyhén likőrös, feketeribizlis, aszalt meggyes jegyek csatlakoznak. Közepesnél nagyobb testű, sűrű anyag, a 14% alkohol nyom nélkül elveszik benne. A savak a korty elejét követően gyakorlatilag eltűnnek, a tartást a nagy mennyiségű, masszív tannin biztosítja. Először brutálisan szárít, gyakorlatilag az összes nedvességet kíméletlenül kiporszívózza a szájüregből, dekantálást követően valamelyest szelídül a csersav. Komoly, embert próbáló bor, amely leginkább egy steak-et kíván, magában fogyasztva egészen egyszerűen túl sok. Pontozni nehéz, ízlés szerint 4 és 7 pont között bármit el tudok képzelni. 5p+ (7100 Ft - Liberpack)
ungert: Villányi régisuli. Tudjuk, hogy (már) nem szeretjük az ilyesmit, mégis rá-rá próbálunk, egyrészt a nosztalgia kedvéért, másrészt pedig azért, hogy meggyőződjünk róla, hogy ez a stílus él és virul. Az alapanyag szuperérett, nyers paprikásság ezért szóba sem jön. Helyette tintás, feketeribizlis és grafitos jegyeket hoz orrban. Kóstolva a brutál mennyiségű tannin szinte kirúgja a száj oldalát, és percekig sivatagi szárazságot hagy maga után. Masszív bor, a felkészületlen fogyasztó bicskája könnyen beletörhet. Magában én sem szerettem, de a szombaton fogyasztott vörösborsos, érlelt bélszínsteak mellett bizonyára jól szerepelt volna. Ez van. 5 pont.

A borokat Ivády Dávid, a LiberPack tulajdonosa küldte nekünk kóstolásra. Köszönjük!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5316241206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása