A Borrajongó

Légliék - Légli Riesling 2019 és Kislaki Vitéz Cabernet Sauvignon 2018

2020. augusztus 31. 06:00 - furmintfan

Ha a Dél-Balaton legfontosabb borászatairól beszélünk, elkerülhetetlenül belebotlunk néhány család nevébe, amelyek tagjai évtizedek óta meghatározó szerepet játszanak a déli part borvilágában. Az egyik ilyen név a Konyári, a család tagjainak "vonzáskörzetéhez" a saját néven futó családi pince mellett az Ikon Borászat és a Késa Birtok tartozik. A Légli família szintén hasonlóan megkerülhetetlen tényező. Idősebb Légli Ottó a Balatonboglári Állami Gazdaságban húzott le évtizedeket, majd később két fia, Ottó és Géza is saját birtokot épített. Légli Ottó egyenes úton folytatta a családi hagyományokat, míg Légli Géza eleinte ódzkodott a szőlészet-borászat világától, némi vargabetűvel azonban ő is "megtért" a szőlőtőkékhez és saját pincészetet hívott életre Kislaki Bormanufaktúra, azaz most már leginkább csak egyszerűen Kislaki néven.
Érdekes különbség, hogy míg a Konyári Pincészet inkább házasításokban gondolkozik, a két Légli testvér elsősorban fajtaborokat készít. A Konyári családhoz köthető pincék kínálata vörösbor-hangsúlyos, Légli Ottónál a fehér szőlőfajták és a fehérborok vannak túlsúlyban, Légli Géza pedig valahol a középúton helyezkedik el, több fehér- és vörösbor is van a Kislaki-szortimentben. Konyári bor már szerepelt a rögtönzött Balaton-sorozatomban, de Légliék sem maradhattak ki, így a két testvértől 1-1 bort hoztam mára. Mivel Légli Ottónál adta magát a fehérbor - egy palack riesling pont volt is otthon -, a Kislakitól egy vöröset választottam mellé.

legliriesling2019kislakivitezcabernetsauvignon2018.jpg

Légli Riesling 2019
Moderált intenzitású illatában leginkább citrusos, zöldalmás jegyek uralkodnak, egy időre felsejlik egy enyhe kőporos vonal, majd fehér virág is, de a gyümölcsös jegyek a meghatározóak, másnap fehér húsú őszibarack is feltűnik. A penge savak elevenen, szinte élesen nyitnak, a korty elejét alaposan megtolják, de az erős kezdéshez képest nem tartanak ki túl sokáig. Szikár, feszes lefutású a korty, a savak élét nem tompítja érzékszervileg detektálható maradékcukor. A bor ízvilágában is abszolút a citrusos vonal a meghatározó: citrom, lime, zöldalma, enyhe meszes-krétás-sós aláfestéssel. A kemény savak okán jelenlegi formájában nem kifejezetten barátságos bor - talán kell neki egy kis érés a palackban -, étel mellett viszont jobban működött. 5p-

Kislaki Vitéz Cabernet Sauvignon 2018
Illatában elegyednek a gyümölcsös és fűszeres jegyek, kezdetben minimális vadhúsos animalitás is érezhető. Idővel azonban az enyhe animális vonal eltűnik, marad a meggy, vörös szilva, piros ribizli, vörös áfonya, málna, édesfűszerek és egy kis egzotikus virág. A test karcsú, a szerkezetet inkább a lendületes savak határozzák meg, a tannin mennyiségre nem jelentős, bársonyos tapintású, finoman masszírozza a szájpadlást. Ízben is elsősorban a piros gyümölcsökre épít - ismét meggy, szilva, vörös és kék áfonya és ribizli, valamint málna -, amelyeket finom édes fűszeresség - vanília, szegfűszeg, szegfűbors és fahéj - kísérnek. Kellemes, zamatos bisztróbor, enyhén behűtve nagyobb melegben is jól csúszik. 5p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3716175276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása