A Borrajongó

Jövevények a Szent György-hegyen - Gilvesy Rajnai Rizling 2017

2020. augusztus 14. 06:00 - furmintfan

Ha körbenézünk a Badacsonyi borvidék borászatai között, talán a Szent György-hegyen találjuk a legtöbb "csodabogarat", gondoljunk akár a natúrboros irányba elkanyarodó Bencze Birtokra, vagy az olasz sangiovese-vel berobbanó 2HA-ra. A Kanadából hazatelepült Gilvesy Róbert ennyire extrém módon nem kanyarodik el a fősodortól, de a pince fajtaválasztéka  mindenképpen eltér a borvidék hagyományos kereteitől. Rajnai rizling, furmint, sauvignon blanc, valamint kiegészítésképpen olaszrizling terem a 17 hektáros birtokon. A rajnai rizlinggel többen is dolgoznak a környéken, és bár a badacsonyi rajnai egyelőre ritkán tör a német vagy az osztrák csúcs-rieslingek babérjaira, mondhatjuk, hogy a Badacsonyi borvidéken bevált a fajta. Gilvesy Róbertet is meggyőzték a helyi szőlőkből készült rajnai rizlingek, egyébként is ez a kedvenc fajtája, egy rajnai rizling ültetvény volt az első szőlő is, amit megvett a hegyen, a Tarányi dűlőben.

gilvesyrajnairizling2017.jpg

Mindenképpen akartam egy rajnai rizling-ről szóló írást a Balaton-sorozatba, az itthoni készletből pedig adta magát ez a Gilvesy bor.

Gilvesy Rajnai Rizling 2017
Visszafogott és hűvös az illata, benne citrusok, egy kevés fehér őszibarack és körte, halványan nedves kő, valamint érettségi stádiumba lépést sugalló enyhe petrolosság, amihez másnapra diszkrét gombás, vasas motívumok is társulnak. Feszes savak vezetik a kortyot, a pici maradékcukorral együtt is kissé csontos, szikár benyomást kelt a bor, van egy enyhe szárító érzete, rusztikussága is a savaknak. Ízintenzitása is aránylag visszafogott, citrusok, halványan fehér húsú gyümölcsök, a háttérben megbújva sós-petrolos aromák díszítik. 5p+ (2950 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8916119250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása