A Borrajongó

Skrabski trikolor - Irsai, rosé, siller

2019. szeptember 20. 06:00 - furmintfan

Skrabski Fruzsina szülei, az elismert szociológus-pszichológus házaspár, Skrabski Árpád és Kopp Mária a 70-es években vettek meg egy kis, omladozó pincét Balatonudvariban, a Leshegy oldalában. A pincét az évek során rendbe hozták, majd a 90-es években a pince mellett lévő szőlőt is megvették. 2007-ben lányuk, a dokumentumfilmes Skrabski Fruzsina és férje, Mészáros Dávid vitték tovább a birtokot, a borászatot Sümegi Gábor vezeti. A közel 10 hektárnyi ültetvénnyel rendelkező birtokon olaszrizling, rajnai rizling, furmint és kékfrankos terem, időnként vásárolnak is szőlőt más fajtákból. A szőlőben rovarirtó és gyomirtó szereket nem használnak, a borkészítés során spontán erjesztenek, a segédanyagok alkalmazását kerülik.
Három palackot kaptunk a pincétől kóstolásra, amelyeket egy amolyan nyárzáró-ősznyitó borozás keretében jól ki is ürítettünk, és azt kell mondanom, mindegyik üveg tartalma elégedett mosolyt csalt az arcunkra.

skrabskitrio2018.jpg

Skrabski Irsai Olivér 2018
furmintfan: Vásárolt szőlőből készült, és mint a pince minden bora, ez is spontán erjedt. Az illatban megvannak a fajtára jellemző szőlős, virágos jegyek, de kevésbé parfümös, érettebb formában, egzotikus felhangokkal, bodzával, licsivel, mézzel kísérve. Kóstolva egészen kerek, puha tapintású, savai finomak. Ízben sem közhelyes, valahogy magasabb szinten képes közvetíteni a fajtajelleget, szőlővel, bodzával, licsivel, fehér húsú gyümölcsökkel, egzotikus fűszeres jegyekkel. 5p
rszabi: Nem kifejezetten fajtajelleges, kissé neutrális ízvilág. Illatában is pacsulimentes. A  fajtához képest elég tömör a korty, van tartása és még a  lecsengésre is marad benne kraft. 4 pont/5 pont
ungert: Kötelező tananyag, már amennyiben kételkedünk a fajta komolyabb arcának létezésében. Érdekes, hogy a tuningolt alaptársaihoz hasonlóan friss, gyümölcsközeli és illatos jelleget hozza, csak éppen a sokszor feleslegesen harsány körítésektől mentesen. A korty kerek, gyümölcsös, és bár az ízvilág néhol már-már trópusiba hajlik, az egészet kellő mennyiségű sav húzza meglepően hosszúra. Finom, érdekes és elegáns, ami azért az irsai-fronton ritkaság. Meglepetésszerű 5 pont.

Skrabski Kékfrankos Rozé 2018
furmintfan: Egyáltalán nem közhelyes bor, az illatában találunk szamócát, őszibarackot, pici fűszert és egy halvány tejfölös aromát. A korty jól kitöltött, enyhén krémes, pont ideális mennyiségű savval, ízében szamóca, őszibarack, pici fűszer és egy enyhe mézes jegy. 5p
rszabi: Szerencsére mostanában egyre több a műgyümölcs és tutti-frutti mentes hazai rosé és szerencsére ez a bor is ebbe az iskolába tartozik. Teljesen borszerű,orrban és szájban is. Textúrája is kellemes, savai lendületesek de nem bántóak. Szerethető, erős 5 pont.
ungert: Ha az idei merítést nézem, akkor továbbra is tartom, hogy valami megtörni látszik a hazai rozék tekintetében. Minőségét és értékelhetőségét tekintve ez a tétel is beáll az érdekesebb és szerethetőbb kategóriába: gyümölcsei természetközeliek, ráadásul úgy tud lendületes és finom lenni, hogy közben egy pillanatig sincsen olyan érzésünk, mintha folyékony műanyagot innánk. Stabil 5 pont.

Skrabski Kékfrankos Siller 2018
furmintfan: A pince első siller bora, 3 hónapig hordóban, utána acélban érlelődött. Illatban szinte meghökkentően tiszta málna-áradat érkezik, mint amikor a gyümölcsöt frissen széttörik, majd egy pici joghurtos aláfestés is érződik. Kóstolva légiesen könnyű, még karcsúbb is mint a rosé, szép savak dolgoznak a légies test alá, egy kevés tannin jelenléte is érezhető. Szájban is megkapjuk a friss málnát, meggy és piros ribizli kíséretében, a bor üdítő hatású, magában és fröccsben is remekül csúszik. 5p
rszabi: Átható málna esszencia illat. Szájban érdekes módon nem csak a savai, de a műfajhoz képest jelentős mennyiségű tanninjai határozzák meg a kortyot. Egyszerű, de finom és egyedi stílusú. 5 pont.
ungert: Málnakoncentrátum borköntösben. Minőségileg beáll a sorba, bár a rozéhoz képest sűrűbb és a csersav jelenléte is észrevehető. Ennek ellenére gyümölcslészerűen csúszik le úgy magában, mint fröccsben. 5 pont.

A borokat a pincétől kaptuk kóstolásra, köszönjük Sümegi Gábornak.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4915055048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csorsza 2019.09.21. 16:58:53

Itt mindig, minden bor 5p. Ez az "ötpont" az udvarias értékelése a semmikülönös, átlagos tucatboroknak? nem rossz, de a jótol még messze van....

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.09.21. 17:03:59

@csorsza: Itt pont mindegyik több volt valamivel a semmikülönös, átlagos tucatboroknál. Szerintünk.
süti beállítások módosítása