A Borrajongó

Eredményes kincsvadászat - Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape Rouge 2012 (+Perrin CdR Reserve 2017)

2019. szeptember 18. 06:00 - furmintfan

A Perrin család érdekeltségébe tartozó Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape-ja hosszú idők óta francia ikonbor-státuszt élvez, eleganciája, egyensúlya és érlelési potenciálja okán. A 2012-es évjárat egy palackjára a Bortársaság "Kincsvadászat" nevű augusztusi akciójának keretében bukkantam rá. Ritkán adódik az alkalom, hogy egy ilyen klasszis a szokásosnál olcsóbban, ráadásul már érlelten, fogyasztásra nagyjából készen álljon a polcokon, úgyhogy meg is osztottuk az örömöt (és a költségeket), a borhoz hozzácsaptuk a kistestvérét és négyen (a borrajongó részéről hárman) gyűltünk össze, hogy felemésszük a két palack tartalmát. Mondanom sem kell, könnyen ment, szerettük mindkét bort.

beaucastelperrin2.jpg

Famille Perrin Cotes du Rhone Réserve 2017
Az utóbbi 30 év legforróbb évjárata a borvidéken. Grenache, syrah és mourvédre acéltartályban és nagy tölgyfa hordókban erjesztve és érlelve. Az illat is meleget sugároz, a gyümölcsök - málna, szeder, meggy, fekete faeper - az érettség-túlérettség határán táncolnak, egy kis málnadzsemet is érezni, mellettük gyógynövényeket és kis fűszert is. A közepes testet remek savak, bársonyos tannin, enyhén melegítő alkohol keretezik. Ízben is érett málna, meggy, kis szárított zöldfűszer és egy pici étcsoki érkezik. 6p (3950 Ft - Bortársaság)

beaucastelperrin1.jpg
Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape Rouge 2012
A Chateauneuf-du-Pape északi szélén található, a misztrálnak kitett, 70 hektáros, évtizedek óta organikusan művelt területen az 1960-as évek óta növekednek a bor alapanyagát szolgáltató tőkék. A kőzet a mélyebb rétegekben homok, agyag és mészkő, a felszínen kerek kavicsokkal borítva.
A fajtákat külön-külön kézzel szüretelik, majd egyes fajtákat (mourvédre, syrah) tölgyfa erjesztő kádakban, a többi fajtát zománcozott betontartályban erjesztik. Házasítást követően a bor nagy tölgyfa hordókban érik 1 évig palackozás előtt.
A 2012-es házasítás az alábbi fajtákból áll: 30% grenache, 30% mourvédre, 10% syrah, 5% counoise, 5% cinsault, a maradék 15% vegyesen vaccarése, terret noir, muscardin, clairette, picpoul, picardan, bourboulenc és roussanne (tehát mind a 13 Chateauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajta - köztük fehér szőlőfajták is - helyet kap a házasításban).
(Wine Spectator 95/100, Wine Advocate 96/100, Decanter 95/100, International Wine Report 96/100)

Frissen bontva a mély, de kissé zárkózott illat leginkább málnadzsemet idéz, egy kis fűszeres körítéssel. Bő 1 óra dekantálást követően szélesebbre tárul a spektrum: erdei gyümölcsök, szárított zöldfűszerek, gyógynövények adják az illatjegyeket, a háttérben egy kevés étcsoki, tömjén, medvecukor és fekete olíva jelenik meg. Kóstolva végtelenül sima és selymes a bor, a savak és a tannin észrevétlenül teszik a dolgukat, a bor szövetébe olvadva. Málna, erdei gyümölcsök, egy kevés málna- és eperdzsem, szeder, némi porrá aszalt fekete bogyós gyümölcs, fekete olíva, gyógynövények és szárított zöldfűszerek alkotnak komplex elegyet. Tartalmas, komplex és elegáns bor.
furmintfan: 8p
rszabi: 8p
ungert: Erős 7p
(A 2015-ös évjárat kapható most, 29.900 Ft a Bortársaságnál, a 2012-es évjárat itt kóstolt palackját nem egészen 20.000 Ft-ért az augusztusi "Kincsvadászat" akció keretében szereztük be)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8015039918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása