A Borrajongó

Tegnap ittam - Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2013

2019. március 04. 06:00 - furmintfan

Az idei furmintos február utolsó hete számomra egy rég nem látott ismerőssel való találkozással zárult, őkelme pedig nem volt más, mint az influenza. Feledésbe merült ismeretségünk felelevenítése szerencsére viszonylag rövidre sikerült, így február utolsó napján már bátorkodtam egy palack furmintot - szintén egy régi ismerőst - felbontani és egy (na jó, kettő) pohár borral elköszönni a téltől. A palackra még úgy 2 héttel korábban, akadtam rá (rémlett, hogy birtoklok még belőle), és remek döntésnek bizonyult, hogy a magam részéről ezzel búcsúztattam az influenzát, a jubileumi 10. Furmint Februárt és a téli hónapokat egyaránt.

tokajnobilisbarakonyifurmint2013.jpg

Az első illatjegy, ami azonnal betölti a poharat a gyömbér, az is leginkább szárított formában. Ezt követik a süteményes, mézeskalácsos, édesfűszeres jegyek némi sóssággal. Már kezdenék is aggódni, hogy a gyümölcsöknek nyoma veszett, de csupán egy kevés türelem kell, és előbújnak azok is, leginkább sárgabarack, sárga húsú őszibarack és császárkörte formájában. Ezek a motívumok állnak össze valamiféle egységgé, ami leginkább egy sárgabarackos pitével írható le, ha már muszáj, majd idővel még egy kevés fehér virág is felfedezhető, hogy mégse legyen ennyire egyszerű a történet. Oxidációnak, kellemetlen érési jegyeknek nyoma sincs, az érett furmintokat sajnos a kívánatosnál gyakrabban sújtó konzervkukorica, reszelt alma vagy sütőtök egyike sem bukkan fel. A korty sziklaszilárdan tart, masszív savak dolgoznak az izmos test alá, de ennyi idő a palackban már pont annyira eldolgozta az élüket, hogy ne keltsenek a kelleténél nagyobb feltűnést. Az alkohol számszakilag magas (14%), de ez a bor ennyit bőven elbír, csak a korty végén melegíti finoman a garatot. Citrusok, narancs, sárgabarack, sárga húsú őszibarack, körte, narancshéj, gyömbér, édesfűszerek, süteményes jegyek, pici zöldfűszer és a kezdetektől a lecsengés végéig tartó sós aláfestés kart karba öltve alkotnak komplex egységet. A hordó talán egy kicsit még most is hangsúlyosabb az ideálisnál, de ennyi belefér. Ez a bő 5 éves furmint most lehet ereje teljében és majd szétfeszíti az energia. 7p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6314660441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása