A Borrajongó

Burgenlandi egyveleg

2018. november 16. 07:00 - furmintfan

Az elmúlt hétvége egy részét Burgenlandban töltöttem egy sajtóút és egy rövidke ruszti bortúra keretében. A kirándulás egyes államosairól egyenként érkeznek majd a beszámolók, most ráhangolódásképpen egy kis egyveleg következik burgenlandi borokból, amelyeket Eisenstadt-ban/Kismartonban, az Esterházy-kastéllyal szemben található Selektion Vinothek-ben kóstoltunk meg a péntek este lezárásaként.

A borbárként és szaküzletként egyaránt funkcionáló Selektion kifejezetten Burgenlandra specializálódott, aki számít a borvidéken, annak legalább néhány borát itt szinte biztosan megtaláljuk. A borlapon tematikus 3 boros sorok is szerepelnek kedvezményes áron, a táblán mindig szerepel néhány bónusz tétel, valamint a havi akcióban szereplő borokat gratis meg lehet kóstolni.

burgenland_00.jpg

Végigkóstoltunk egy-egy fehér- és narancsbor flight-ot (utóbbiban kakukktojásként volt egy bor Jurából, de arról majd a szokásos külföldi egyveleg keretében fogok megemlékezni), előbbihez bónusznak kaptunk egy hordómintát is. Ezután megnéztük a havi akció keretében ingyen kóstolható borokat, majd két érettebb vörössel zártuk a sort. A kóstolás sorrendjében következnek a tételek.

burgenland_03.jpg

Berger Leginthov Heideboden Weiss 2017
Chardonnay, grüner veltliner és sauvignon blanc. Szép illat, benne fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, ananász, édesfűszerek és egy pici mogyoró. Kóstolva a hordó jelenléte még elég markáns, de az illatban megismert gyümölcsök is jelen vannak. Jó felépítésű, enyhén krémes, zamatos bor, amely még kér egy kis időt a palackban. 6p

burgenland_02.jpg

Gesellmann Hochberc Gemischter Satz 2017
Picikét fülledt, szellőzéssel is kissé neutrális és visszafogott marad az illata, fehér húsú gyümölcsös, halványan fűszeres motívumokkal. Citrusok, zöldalma, őszibarack, zöldfűszerek, pici édesfűszer és némi kesernye érezhető az arányos felépítésű kortyban. 5p+

burgenland_01.jpg

Birgit Braunstein Leithaberg Chardonnay 2016
Érett fehér húsú gyümölcsök és déligyümölcsök, ananász, őszibarack, sárgadinnye, narancs és egy kis édesfűszer színezi az illatot. A test közepes, jó egyensúlyt mutat a bor. Ízében narancs, őszibarack, körte, sárga húsú gyümölcsök, fűszerek tűnnek fel. 6p

Mariell Archai Muskat Ottonel Orange Wine 2017
Fajtajelleges, de a szokásosnál mélyebb, koncentráltabb muskotály-illat:  citrom és citromfű, szőlő, virágok, ananász. A korty karcsú, közepes intenzitással hozza a muskotályos jegyeket, elegánsan, koncentráltan, de nem tolakodóan. Szájban is visszaköszönnek a citrusos, citromfüves vonások. 6p

Andert Wein Pamhogna Weiß Orange Wine 2016
Grauburguder (pinot blanc), neuburger, welschriesling (olaszrizling). Sárgabarackos, trópusi gyümölcsös, koncentrált illat egy pici illóval. Tömör anyag, sok savval (inkább gyomorban üt vissza), enyhe cserességgel, citrusos, narancsos, narancshéjas, répás, dohányos ízjegyekkel. 5p

burgenland_04.jpg

Leberl Ried Tatschler Sauvignon Blanc 2017
Citrusos, zöldalmás, fehér húsú gyümölcsös jegyek dominálnak illatában és ízében, lime-os, zöldes villanásokkal. Intenzitása közepes, szerkezetileg nagyon egységes, minden a helyén van benne, bár extrát nem mutat. 5p+

burgenland_05.jpg

Kirchknopf Gelber Muskateller 2017
Tipikus muskotályos jegyek: szőlő, szőlővirág, keleti fűszerek, ananász, citromfű, citrusok. A korty könnyed, leheletnyit tapadós, az illatból már ismert aromákhoz licsis, trópusi gyümölcsös villanások társulnak. 5p

Berger Leginthov Sauvignon Blanc 2015 (M)
Bónuszként hoztak nekünk a pulttól vakon egy hordómintát. Koncentrált, masszív felépítésű bor, egyelőre még elég markáns hordóhatással, édesfűszerekkel, fehér húsú gyümölcsökkel. A fajtára jellemző citrusos, zöldes vonások csak nyomokban fedezhetőek fel. Komoly anyagnak tűnik, érdekes lehet, amikor végül letöltik.

burgenland_06.jpg

Ernst Blaufränkisch 2017
Piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, minimális édesfűszerrel, szegfűszeg és vanília formájában. Könnyű, jó ivású bor, élénk savakkal, minimális tanninnal, kissé magas alkohollal. 5p+

burgenland_07.jpg

Giefing Zeigelt Reserve 2015
Illatában a meggy és az erdei gyümölcsök mellett némi pörkölt mag és illó is feltűnik, bár egyik sem túl zavaró. Nagyon könnyű, sima, pont elegendő savval, kevés, puha tanninnal, meggyes, erdei gyümölcsös, fűszeres jegyekkel. 5p

burgenland_08.jpg

Salzl Premium Cuvée 3-5-8 2015
Merlot és cabernet sauvignon. Érett meggy és erdei gyümölcsök, pici fűszerpaprika és édesfűszer, valamint minimális füst színezi a bor illatát és ízét is. Koncentrált, testes anyag, komoly beltartalommal, mennyiségre elég sok, de érett és selymes érzetű tanninnal. 7p-

Heinrich Blaufränkisch Alte Reben 2011
Érett meggy és piros bogyós gyümölcsök, pici avar, egy kis palackérettség jellemzi illatát. Közepes teste inkább a savakra támaszkodik, a tannin tökéletesen integrált, a korty varratmentes. Ízben is finom érettség lengi át, meggy, szárított zöldfűszerek, pici paradicsom és vadhús is felüti a fejét. 6p

burgenland_09.jpg

Umathum Ried Hallebühl Zweigelt 2013
Illatában édesfűszerek, érett erdei gyümölcsök, pici füst és pörkölt mag. A korty kiegyensúlyozott, jó koncentrációt és egyensúlyt mutat. Érett erdei gyümölcsök, szeder és gazdag, egzotikus fűszeresség kísér a hosszú lecsengés végéig. 7p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7614367739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása