A Borrajongó

Kékfrankos Április beszámoló

2018. május 15. 06:00 - furmintfan

Április már szinte hagyományosan a kékfrankos hónapja itthon, évek óta ebben a hónapban kerül megrendezésre a legtöbb, a fajtára koncentráló esemény, kezdve a megboldogult Kékfrankos Naptól a Kékfrankos Most!-ból lett Kékfrankos Április-ig. Ráadásul a tavalyi furmintév után 2018-at központilag kikiáltották a Kékfrankos Évének, jelentsen ez akármit is.
Az utolsó előtti pillanatban úgy döntöttem, hogy az esti programom előtt én is szaladok egy nagy kört az idei Kékfrankos Áprilison a Gellért Hotelben. Komoly jegyzetek nem készültek, de egy gyors beszámolót azért bepötyögtem a rend kedvéért. 
kekfrankosaprilis-fekvo.jpg

Pincészetenként csoportosítva következnek a rövid kóstolás során szerzett benyomások. Természetesen rengeteg kiállító és bor kimaradt a szórásból. Általában elég stabil színvonalat hoztak a borok, hibás tétellel nemigen találkoztam, igazán maradandó élményt okozó borral kevéssel, a kedvenceimet (pincészetenként max.1-et) pedig egy aláhúzással jelöltem.

kekfrankosaprilis7.jpg

A Jackfall Bormanufaktúránál kezdtem a kóstolást. A Rózsabimbó Rosé 2017 80% kékfrankos, 20% merlot, az illata meglehetősen halovány, szájban viszont korrekt beltartalmat, piros bogyós gyümölcsöket, citrusokat, minimális édesfűszert villant. A Kékfrankos 2015 hozza a kötelező meggyes, fűszeres köröket, közepes testű, arányos felépítésű, de a tannin még picit érdes, talán lesz még simább. 

Az agárdi Csóbor Pincészet borai eddig valahogy kimaradtak az életemből, most 2 tétellel megkezdtem a felzárkózást. A Kékfrankos Rosé 2017 nem hagyott túl mély nyomot bennem:közhelyes fajélesztős rosé, tutti-fruttis, gömbrágós, virágos, epres jegyekkel, pici CO2-vel. A Kékfrankos 2015 már jobban bejött, extrát nem tud, de ez egy jól elkészített ivóbor, korrekt beltartalommal.

Egerre áttérve, a Kovács Nimród Winery Blue Kékfrankos 2015 a piros bogyós gyümölcsök és a hordó fűszerei mellett hozza az egri borokban sokszor érezhető zöldfűszeres, kapreos, "koviubis" vonalat is. A korty puha, selymes, talán egy kicsit lehetne lendületesebb is. A Rhapsody Bikavér 2015 kékfrankos, pinot noir, syrah, merlot és cabernet franc házasítása. Az előző bor után melegebb hangulatú, teltebb, de lendületesebb is, érettebb gyümölcsökkel és édeskésebb fűszerességgel.

kekfrankosaprilis6.jpg

Egernél maradva a Tóth Ferenc Kékfrankos 2013 illata picit bizonytalan, lappang benne egy kis pinceszag, egyébként meggyet és egy többféle fűszert mutat, miközben aránylag lágyabb savak dolgoznak a karcsú test alá. Az Egri Bikavér 2015 kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir és kadarka házasítása, érett erdei gyümölcsös, fűszeres, meggyes illat és íz. A korty lágyabban indul, de jól megtartják a savak, ízben egy kis zöldfűszer és faeper is becsatlakozik. Az Egri Bikavér Superior 2015 kékfrankos, kadarka, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon és cabernet franc. Piros bogyósok, cseresznye, málna, meggy, pici zöldfűszer és kovászos uborka. Karcsú, arányos, sok gyümölccsel és lendületes savakkal. 

kekfrankosaprilis5.jpg

Mátra következik és a H2 Pince. A Rosé 2016 nagyon halvány, gyakorlatilag nem is volt héjon, az egész fürtöket éppen csak megroppantották. Kellemes, könnyed, eleven savú, édes citrusokkal, mandarinnal, pici szamócával a háttérben. A Kis Vörös 2016 meleg hangulatú, érett kák bogyós gyümölcsös illatához képest nagyon könnyű, szinte silleresen szellős, ízében vad erdei gyümölcsökkel, szederrel, faeperrel. A Kékfrankos 2015 fűszeresebb, teltebb, tanninosabb, érett erdei gyümölcsökkel, édesfűszerekkel, szederrel, meggyel.

Vissza Egerhez a Juhász Testvérek Pincészetével. A Bikavér 2015 édesre érett erdei gyümölcsökkel és édesfűszerekkel operál, a sav kicsit lassan kel életre és a bor is még simulhat egy kicsit. A Kékfrankos Grand Selection 2015 hordóminta egy kékfrankos válogatás a Gesztenyés-dűlőből. Az illat kicsit kusza eleinte, idő kell neki, amíg belakja a poharat, aztán megnyugszik, meggyes, erdei gyümölcsös, finoman fűszeres villanásokkal. Elég tartalmas és sima, de alakulhat még. A Kékfrankos Grand Selection 2011 illatában és ízében érett földieper, erdei gyümölcsök, meggy, marcipán, sok édesfűszer, enyhe édességérzet. Jó felépítésű, bár a hordó jelenléte elég határozott mind ízben, mind textúrában, a bor teltebb, tanninosabb, mint a 2015-ös.

Megint mátrai borok következnek, a Kemenczés Borháztól. A Rosé 2017 korrekt, könnyű, szamócás, cseresznyés rosé, leheletnyi maradékcukorral. A Kékfrankos 2016 még friss, Meggyes, pici túrókrém és édesfűszer könnyű testét, élénk savak vezetik, amelyek kicsit még csitulhatnak, de elég hosszúra húzzák a kortyot. A Kékfrankos 2015 érettebb, megállapodottabb, simább, kellően élénk, de nem túlpörgő savakkal. A piros bogyós gyümölcsök, a meggy és a fűszerek mellett enyhe földes jegyek is feltűnnek illatban. 

kekfrankosaprilis4.jpg

A hajósi Sziegl Pincétől a Rosé 2017 kékfrankos, merlot, kadarka és zweigelt házasítása és spontán erjedt. Szép piros bogyós gyümölcsös illata van, szamócával és cseresznyével. A korty tartalmas, ugyanakkor kissé savvezérelt, a piros bogyós gyümölcsök mellett citrusokkal és fanyar zárással. A Diófás Kékfrankos 2015-öt piros bogyós és erdei gyümölcsök, meggy, finom fűszeresség, fekete cseresznye színezi. A közepes testet élénk savak támogatják, savanykás gyümölcsökkel az ízében. 

kekfrankosaprilis3.jpg

Mucsi Zalán és a Grál Borpince hozza, amit kell: a Pelzberg 2016 illata nem nagyon intenzív, de az obligát meggyes fajtajegy mellett egyedi fűszerességet is mutat. Elegáns, szépen texturált, kiegyensúlyozott bor, kifejező gyümölcsösséggel, a gyümölcsöket jól kiegészítő fűszerességgel. 

Következnek a balatoni pincék, elsőként a Szent Donát Birtok. A Magma 2016 érett piros bogyós gyümölcsös, meggyes, málnás, kissé hűvös hangulat lengi át. Karcsú, lendületes és hosszú, a savak kezdenek teljesen beépülni a bor szövetébe. A Magma 2015 már csak magnumpalackban érhető el. Egy fokkal érettebb, csiszoltabb és teltebb, mint a 2016-os, varratmentes, selymes textúrával, elegáns szerkezettel, melegebb hangulatot árasztó érett gyümölcsökkel.

Az Egly Szőlőbirtoktól az Arridens 2015 egy kékfrankos-zweigelt házasítás. Meleg érzetű, érett fekete bogyós gyümölcsök vezetik, áfonya, szeder és meggy képében. Elég telt, széles savval, finomszemcsés tanninnal és picit emelkedett alkohollal. A Vároldal Kékfrankos 2016-t hűvösebb hangulat és intenzív, jól definiált aromatika jellemzi, a domináns jegy a szamóca, sőt eperfagyi, mellette pici virág és fűszer. Karcsú, nyúlánk, elegáns bor. 

kekfrankosaprilis8.jpg

A Homola Pincészetnél a Habzó Rosé 2017 és a Rosé 2017 egyaránt laza, könnyű, vékony, édeskés piros bogyósokat, szamócát villant, a különbség persze a CO2. A Kékfrankos 2016 hozza a már kialakult, karcsúbb, elegánsabb, gyümölcsösebb vonalat, vonzó, friss piros bogyós gyümölcsökkel, jó arányokkal. A Kékfrankos Válogatás 2015 picit teltebb, intenzív, édesfűszeres, érett piros bogyós gyümölcsös, málnával, szamócával, meggyel, édesfűszerekkel, pici keleti fűszerrel.

A Gyukli Pincészet Kékfrankos Rosé 2017 könnyű, piros gyümölcsös, leheletnyi édességérzettel. A Kékfrankos 2016 visszafogott illatú, meggyes, a túlérettség hastárán táncoló gyümölcsökkel közepes testtel, lágyabb karakterű savakkal.

kekfrankosaprilis2.jpg

Szekszárd sem maradhatott ki. A Tüske Pince Siller 2017 kékfrankos és merlot 3 napig héjon áztatva. Tartalmas, telt és lendületes, piros bogyós gyümölcsökkel, szamócával, leheletnyi édességérzettel. A Baranya-völgyi Kékfrankos 2015 érett erdei és piros bogyós gyümölcsös, meggyes, könnyed, finom szövésű bor.

Az Etyeki Kúriánál több évjárat kékfrankosát is meg lehetett kóstolni. Kezdésnek azonban először jött a Red 2016, ami kékfrankos, merlot, pinot noir és zweigelt házasítása a soproni és az etyeki területekről. Vonzó fűszeresség, erdei gyümölcsök, szeder, cseresznye, meggy, málna. Könnyed, jóivású, szép egyensúlyú bor, mint mindig. A Kékfrankos 2015-ban a hordó még picit elől van, egyébként remek fűszeresség, sok gyümölcs, jó felépítés, közepesnél kevesebb tannin jellemzi. A Kékfrankos 2014 visszafogott és hűvös hangulatot áraszt, karcsúbb is, meggyel, zöldfűszerekkel, pici édesfűszerrel. A Kékfrankos 2014 magnumpalackból kóstolva hasonló, de intenzívebb , bőkezűbb, teltebb és gyümölcsösebb érzetű. A Kékfrankos 2013-ban anno jobban lehetett érezni a hordót, mint a későbbi borokban, mára ez szépen megtalálta a helyét. Az erdei gyümölcsös, meggyes jegyek mögött lendületes sav és szép fűszeresség dolgozik.

kekfrankosaprilis1.jpg

A vaskeresztesi Garger Pince maradt a végére. A Kékfrankos Rosé 2017 visszafogott piros bogyós gyümölcsös, cseresznyés, őszibarackos, halványan citrusos, kerek és tartalmas. A Kékfrankos Válogatás 2015 érett gyümölcsös, elég telt, enyhén emelkedett alkohollal, pici édességérzettel.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1313928006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása