A Borrajongó

Tavaszbor – Gál Tibor Kadarka 2016

2018. április 05. 06:00 - ungert

Gál Tibor egri kadarkáival ritkábban volt szerencsém az elmúlt időszakban. Néhány évig rendszeresen, évjáratról-évjáratra vásároltam őket, de egyre kevésbé leltem bennük örömömet. Az elmúlt időszakban pedig a rossz tapasztalatok miatt inkább a próbálkozástól is megkíméltem magamat. Az indok tulajdonképpen egyszerű: éppen azt a kellemes, gyümölcsös-fűszeres, egyenes és letisztult karaktert hiányoltam belőlük, amely miatt úgy általában a hasonló árfekvésű kadarkák után szoktunk nyúlni.

A friss évjárathoz is inkább a kíváncsiság, mintsem a biztos vétel ígérete hozott közelebb. Azt ugyan nem tudom, hogy mi történt az úgynevezett közelmúltban, de Tibor friss, kettőezer-tizenhatos kadarkája úgy tűnik, hogy végre visszafordult arra az útra, amelyen mindig is járnia kellett volna. Ezt persze akkor még nem sejthettem, amikor hétfő délután egy borospohár társaságában bedobtam a 2715. palackot az oldaltáskámba, és az év első tavaszi, szabadtéri borozása felé vettem az irányt.

9f3d3001-e56c-44dd-aa1e-dd664a4bd978_1.JPEG

Azt ugyan nem állítom, hogy a legprecízebb borelemzéseket egy tó melletti közpadon lehet kivitelezni, de az még ennek ellenére is biztos, hogy ennek a kadarkának keresve sem találhattam volna jobb kontexust. Az alapanyaga egyébként a Pajdos-dűlőből jött, ráadásul a hathónapnyi hordó előtt spontán, kádban is erjedt. A lényeg mégsem ez, hanem az, hogy egy tisztességes, érthető és végre szerethető kadarka született meg. 

A klasszikus epres, málnás és meggyes gyümölcsalapokra építkezik, mellette hitelesen hozza a fajta fűszereit is. Bármifajta erőlködéstől mentesen tiszta, közérthető és tipikus anyag. Tanninja minimális, az íz gyümölcsei összhangban vannak az orrpróbával, szesze dicséretesen moderált, lecsengése tiszta, zavarmentes. Kiváló ivóbor. Nem bonyolult, de nem is akar túllépni önmaga szerepén. Biztosan jól működik a négy fal közé zárva is, de inkább célszerű a titkolt használati utasítás szerint kivinni a tavaszba. Ott az igazi helye. Stabil 5 pont. (2690 Ft, Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6113802280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása