A Borrajongó

Unico 2007 et al.

2016. október 21. 06:00 - akov

Nem oly rég írtam egy elég jó kis spanyol sorról, ahol egy dugós 1996-os Unico borzolta a kedélyeket. Még tisztán emlékszem arra a 8-10 buta arcra az asztal körül, nem akartuk elhinni, hogy pont a főszereplő megy a levesbe. Nos, a Bortársaság – innen származott őkelme – a régi vásárlás és a blokk nemléte ellenére volt oly szíves és kicserélte. Ugyan az 1996-os már nem volt raktáron, de a kurrens kiadást azért megkaphattuk, amelyet ezúton is nagyon köszönünk. Szóval, ha már Unico, megpróbáltunk valami kontextust kreálni köréje és melegen reméltük, nem kerülünk vele megint egy végzetes dugóhúzóba…

unico_2007.jpg

Frontaura Reserva Toro 2007

Toro borvidék, 100% tempranillo, 120 hektáros modern birtok, 18 hónap francia fa. Mindent uraló poros, rossz állagú és keserű tannin jellemzi, amely lefogja a gyümölcsöket, mindent a háttérbe szorít. A gyümölcsösség szinte kilúgozott, hiába hosszú, a végén csak fáradt aromákat mutat. Csalódás. 14,5%. 23,0 EUR. 5p

Hacienda Monasterio Ribera del Duero 2010

A Hacienda Monasterio – bár közismert, azért leírom – Peter Sisseck, aka Pingus felügyelete mellett készül. Reduktív karakterű, zárkózott illat. Szuperérett cucc, ámbátor nem túlextrahált, a tannin nem kevés, ellenben itt már érett és elég sima. Gyümölcsei jóval frissebbek, hozza a fajta fekete cseresznyés aromáit. Modern, jól „fázott”, az alkohol ellenére is elég jó egyensúlyú. Ugyanakkor nem túl izgalmas darab és szintén mutat némi fáradtságot. 15,0%. 30,0 EUR. 6p

Bodegas Aalto Aalto Ribera del Duero 2011

Az Aaltonál tett 2012-es látogatásomról itt számoltam be részletesen, nagyon szerettem, amit ott mutattak. A pince egy gazdag spanyol család befektetésével, valamint Javier Zaccagnini és a Vega Siciliában 1964-1998 között főborászi pozíciót betöltő Mariano García szakmai támogatásával működik, tehát erősen kötődik a sor főszereplőjéhez. Komplex, iszonyú mély és szép illat, sok hordós fűszerrel, fekete cseresznyével és ánizzsal. Testes, intenzív, gazdag, pici édességgel, egzotikus fűszerekkel, krémes, jó állagú textúrával. Szép érett tannin, jó sav, a magas alkohol ugyan érezhető, de mégsem teszi tönkre ezt a profin elkészített bort. 15,0%. 30,0 EUR. 7p

aalto_2011.jpg

Mauro Vino de la Tierra de Castilla de León 2009

A Bodegas Mauro a fent említett Mariano García saját, családi projektje, amelyet 1978-ban indított el. A mára kb. 55 hektáros birtok Ribera del Duero nyugati határánál, pont az appelláción kívül helyezkedik el. Korábban itt írtam a pincéről és a borról. Remek illattal nyit, vonzóan mély, ánizsos, rózsás, fahéjjal fűszerezett, de sajnos némi oxidáció sejlik fel a háttérben. Testes, meleg karakterű, érett fekete cseresznyével, határozott, de jó hordózással, hozzá jó szerkezeti elemekkel, de sajnos az oxidáció belerondít a képbe, fáradt gyümölcsösség rontja a szánk ízét. 14,5%. 28,5 EUR. 6p-

Heimann Barbár 2012

Kakukktojásként került a sorba. 36% cabernet franc, 28% merlot, 18% tannat és 17% kékfrankos. Viszonylag fiatalos, kevésbé komolyboros illat némi punccsal. A bor testes, elég sűrű és intenzív, jó adag, de szép állagú tanninnal, jó savassággal. Kicsit édes, de a sav mellé elfér még ez is. Föld, fekete bogyósok, pici fűszerpaprika, kakaó, meggy és jól eltalált hordós körítés. A lecsengés szép hosszú. Abszolút jól szerepelt a sorban, „mediterránsága” okán még csak ki sem lógott a spanyolok közül. 15,0%. 8 000 Ft. 7p

barbar_2012.jpg

Artadi Pagos Viejos Rioja 2006

Ez a 100% tempranillo Rioja szép felvezetést ad a Vega Sicilia borokhoz, hiszen visszaránt bennünket egy hűvösebb, kevésbé modern világba. Mély illat, még komoly frissesség van benne, 5 évet le is tagadhatna, vonzóan fűszerezett és hordója finoman kávés. Remek egyensúlyt mutat, élénk savú, sok, de érett tanninnal, jóval szikárabb, a savanyú gyümölcsök felé hajló aromákkal. Komoly darab, kifejezetten jólesik a szuperérettség hiánya. 14,0%. 56,0 EUR. 7/8p

Vega Sicilia Valbuena 5º 2010

Kiváló évjárat, 95% tempranillo, amelyet 5% merlot igyekszik simítani. Robert Parker 96 pont. A pincénél tett látogatásomról szóló mega-sorozatot itt lehet elolvasni, a Valbuena és az Unico készítéséről szóló rész pedig ez volna. Kiváló illat, érezhetően hűvösebb, mint a többi Ribera del Duero, vonzó szedres kiadásban, szinte fiatalos aromákkal, klasszis minőségű fás jegyekkel. A test a közepesnél teltebb, de semmiképpen nem hömpölyög, nem az extrahálással hódít. A sav élénk, remekül passzol a tanninhoz és a beltartalomhoz. Elegáns, rózsás, kiemelkedően hosszú lecsengéssel, kifogástalan vezetéssel. Nagyon jól fogyasztható, szinte légies a bor, mégis nagyon tartalmas, de mindannyian azt érezzük, ennek még legalább öt évet kellene adni, hogy aromatikailag teljesebb legyen. 14,5%. 100,0 EUR. 8p

valbuena_2010.jpg

Vega Sicilia Unico 2007

Viszontagságokkal teli, nem a legszikrázóbb évjárat. Szintén 95% tempranillo és némi merlot. Zseniálisan mély és egzotikusan fűszerezett illat, és annak ellenére, hogy a bor embertelen hosszú időt tölt hordóban, fája szinte visszafogottabb, mint a többi boré. Testes, feszes savú, megint nem a hömpölygéssel hódít, érett szeder, fekete cseresznye, föld, kakaó és átható fűszeresség jellemzik. Bujkál benne némi hűvösség is, a tanninja sok, de érett, építő jellegű, teljesen panaszmentes és a bor már most is jól iható. De milyen jól iható, egy palackot simán be lehetne verni belőle, a káprázatos lecsengés szinte megunhatatlan. Ugyancsak érezzük, hogy egy 5-10 éves érlelés csak elmélyítené a komplexitást. Remek bor, maga a történelem és még sem avítt, de nem is modern. 14,5%. 86 000 Ft. 8p+ (Bortársaság)

Kapcsolódó cikkek:

Állandó oldalunk: Ribera del Duero

Pintiák, Aliónok, egy Flor de Pingus és két Unicó

Ribera del Duero borvidékéről: Első rész, második rész

A tempranillo szőlőfajta

Vega Sicilia látogatás (2012): Alión vizit, Vega Sicilia történelem, Vega Sicilia farm és szőlők, Vega Sicilia technológia, Vega Sicilia borok és készítésük

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr611812907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.10.21. 11:24:52

Egy nehéz nap éjszakája, vagy valami ilyesmi. :)
A 2011-es Valbuena 100 pontot is kapott már, mondjuk én nem tudom, hogy ilyen fiatal bor esetén mennyire vagdalkoznék 100 pontokkal, de nagyon rossz nem lehet. :)
twitter.com/Tvegasicilia/status/747364051991334913

MádiN. 2016.10.22. 22:03:56

Gondolkodom egy ilyen sor összehozásán, már csak néhány palack hiányzik, mivel a Barbár meg van.:D

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2016.11.18. 12:57:36

Egyszer szeretnék végigkóstolni egy ilyet :) A fenti sorból az Aalto-t és az előtte említett Monasterio-t sikerült eddig csak behúzni, azokat nagyon kedveltem, illetve egyszer egy 2003-as Unico-t, de ezeket sem egyszerre. Nagy élmény lehet
süti beállítások módosítása