A Borrajongó

Három magyar borpár

2016. április 04. 06:00 - furmintfan

Három magyar borpár következik. Különösebb koncepció nincs, pusztán - ahogy máskor is - érdekesebb volt ezeket a borokat egymás mellett kóstolni.
Az első duót két szép rajnai rizling alkotja Észak-Magyarországról. Egerben kevesen palackoznak fajtatiszta rajnai rizlinget, Bukolyi Marcellnél viszont erre volt már példa: 2013-ban egy késői szüretelésű bort, 2014-ben pedig egy félszáraz rieslinget zárt palackba. Losonci Bálint nagy riesling-rajongó saját és bevallása szerint szíve szerint mai tudása birtokában sokkal több rajnai rizlinget telepítene.
Egy cabernet sauvignon-páros következik a Balaton két partjáról. A Konyári Pincészet Dél-Balaton egyik legismertebb borászata, a pince alap cabernet sauvignon-ja pedig megbízható minőségű vörös a 2000 Ft-os árkategóriában. A Levendula Pince központja Lovason található, Alsóörs és Paloznak között. Az itt megénekelt palackot (nem az első volt, amit elfogyasztottam) a csopaki vasútállomáson található információs irodában vásároltam.
Végezetül egy késői szüretelésű furmint és egy késői szüretelésű hárslevelű zárja a sort Tokajból, hasonló filozófia mentén elkészítve: alacsony alkohollal, jó savakkal, gazdag gyümölcsösséggel.

I.
Bukolyi Családi Pincészet Riesling 2014

A két bor közül talán egy fokkal ez tűnik érettebbnek. Illatában nyári alma, édes citrusok, mandarin, kőpor, kréta, enyhe virágosság, pici édesfűszer, kezdődő petrolosság. A címke szerint félszáraz, érzetre inkább off-dry, hála a háttérből finoman dolgozó, de tartós savaknak. Nyári alma, körte, édes citrusok, őszibarack, finom édesfűszerek, pici petrolos aláfestés jelentkezik ízében. Ahogy nyílik, egyre inkább a citrusos jegyek élénkülnek meg a fehér húsú és csonthéjas gyümölcsös vonásokkal szemben. 6p- (2500-2800 Ft - wineshack, DiVino) 

Losonci Pince Riesling 2014
Friss, citrusos, narancsos, illat, amelyben idővel zöldalmás, nyári almás, őszibarackos, citromhéjas jegyek is erőre kapnak. Közepesen tömör, feszes, egyenes szerkezetű bor, élénk, de nem éles savak vezetik. Citrusos, narancsos, lime-os főszólam uralkodik ízében, majd egyre felerősödnek a zöldalmás, őszibarackos vonások, enyhe krétás-sós villanásokkal kiegészülve. Keskenyebb, de valamivel lendületesebb, mint a Bukolyi. 6p (4800 Ft - Bortársaság, mitiszol)

II.
Konyári Cabernet Sauvignon 2012

Visszafogott illat, picike bőr, érett fekete bogyós gyümölcsök, áfonya és feketeribizli. A meleg évjáratot nem tudná letagadni, de alapvetően jól eltalált arányokkal dolgozik a bor: a sav nem tűnik kevésnek, a tannin éppen ha van közepes, bársonyos, az alkohol kicsikét melegít. Szeder, fekete ribizli, áfonya, érintésnyi édesfűszer és étcsokoládé a meghatározó ízjegyek. Nagyon jól elkészített, korrekt belépő cabernet, hiba és különösebb plusz élményfaktor nélkül, stabil vétel. 5p

Levendula Pince Bíbor Cabernet Sauvignon 2012
Illata nem különösebben intenzív, de határozottan kedves: érett cseresznye, málna, erdei gyümölcsök, virágok és... igen, levendula. Selymes, gördülékeny korty, puha, kedves savak, pici édességérzet, enyhén melegítő alkohol határozza meg szájban. Ízében is a málnás, cseresznyés, erdei gyümölcsös, szilvás jegyek uralkodnak, pici szárított zöldfűszerrel és virágossággal megbolondítva. Ügyes. 5p+ (1800 Ft - borhalo.com)

III.
Carpinus Pince Furmint Late Harvest 2013

Érett, édes citrusos illat, pici őszibarackkal és túrókrémmel. Szájban nagyon könnyű, egyenes, légies, üde savakkal, lédús gyümölcsökkel, édes citrusokkal, mandarinnal, naranccsal, mangóval, őszibarackkal, sárgabarackkal. Az alacsony alkoholnak, a savaknak és a könnyedségnek köszönhetően van egyfajta rieslinges beütése. Könnyed, ízes, nagyon jól iható édes bor. 6p+

Árpád-Hegy Pince Késői Szüretelésű Hárslevelű 2013
Szép, vonzó illat: kajszibarack, sárga húsú őszibarack, trópusi gyümölcsök, nyári alma, édes körte, pici édesfűszer és virágosság. Könnyed, közepesen tömör anyag, jól kitölti a szájat, de nem terül szét, kifejezetten zamatos és jól iható, egyensúlya enyhén az édesség felé hajlik. Tobzódik a gyümölcsökben: mandarin, maracuja, ananász, édes alma, őszibarack, kajszibarack, pici vaníliás túrókrém. 7p- (3300 Ft - borterasz.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr988556454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása