Utolsó nyári hegyaljai hétvégém jelentős részben a hiánypótlás jegyében telt. Egy héttel indulás előtt két fix programom volt: egy kis dűlőtúra a Szil-völgyben és a 2013-as borok kóstolója Szilágyi Lászlóval a Gizella Pincében, valamint egy késői ebéd/korai vacsora az Anyukám Mondtában. Előbbit már régóta terveztük, de az időjárás mindig közbeszólt, kárpótlásul így legalább minden 2013-as dűlős bort palackból kóstolhattam. Utóbbi már egy ideje szerepelt a bakancslistámon, addig sajnos nem jártam még az itthon már-már legendás hírű encsi étteremben. Szintén a hiánypótlás jegyében indulás előtt pár nappal sikerült egy villámlátogatást megszerveznem Demeter Zoltánhoz szombat délutánra és még egy maroknyi Hétszőlő tételre is jutott időm.
Gizella Pince
Egy kis szerencsi kitérő után péntek éjszaka érkeztem a hétvége főszereplőjéhez, a Gizella Pincéhez, ahol a nagyvárosi éjszakákhoz hasonlítva szokatlan látványként tiszta csillagos égbolt és természetes csend fogadott. A Gizella Pince és a közvetlenül mellette található a vendégház Tokaj üdülőterületén fekszik, Bodrogkeresztúr felé félúton. A vendégház tiszta, tágas, több szobájával és ebédlőjével nagyobb baráti társaságoknak is ideális hely. Borért meg ugye nem kell a szomszédba menni.
Szombaton reggeli után Tarcal felé vettük az irányt Szilágyi Lászlóval. A dácittufás, löszös talajú Szil-völgy Szilágyi László "birodalmának" talán legszebb ékköve, vendégeit is legtöbbször ide hozza ki, ha kíváncsiak a termőhelyre. A borász évről évre igyekszik itteni birtokának területét apránként növelni, a szőlőültetvények fokozatosan hódítják meg az egykor gazzal benőtt teraszokat. Mindez persze nem egyszerű feladat és nem olcsó mulatság, de a bozótirtás, talajrendezés, kitűzés, telepítés ereményeképpen szépen nyomon követhető a termőterület gyarapodása. A kb. 3 hektárból a legnagyobb területet a furmint foglalja el, természetesen van hárslevelű, és már sárgamuskotályt is telepítettek a Szil-völgy teraszos lejtőire. Szilágyi László egy kis filagóriát is tervez a dűlő felső részére, hogy vendégei teli borospoharak társaságában onnan élvezhessék a pazar kilátást.
A dűlőtúra után visszamentünk a pincéhez, ahol a 2013-as borokat vettük górcső alá. Augusztus végén még csak a Kastély és a Látomás Cuvée jelent meg forgalomban, azóta a Medve is debütált a Budavári Borfesztiválon. A 2013-as Gizella borokra (is) általánosan jellemző, hogy a penge savakat több-kevesebb maradékcukor kerekíti, egyszerre lendületessé és mégis kedvesebbé téve a borokat. A borok egy része nem sokkal látogatásom előtt került palackba, a leírás és a pontok az akkori állapotot tükrözik.
Kastély Furmint 2013
Löszös, agyagos, riolittufás talaj, részleges almasavbontás, új Trust és használt hordók vegyesen 1/3-2/3 arányban. Almás, körtés, finoman fűszeres illat, pici tejföllel. Savai élénkek, a kóstolás idején még kicsit zúzósak voltak (3 héttel később a Várban már simábbnak tűntek), de az 5,5 g/l maradékcukor kerekít a kortyon. Citrusos, zöld gyümölcsös felhangokkal, citromvelővel, pici fűszerrel. 5p (a Várban már inkább 5p+)
Barát Hárslevelű 2013
Szeptember végi szüret a tarcali löszös, dácittufás Barát dűlőből. Ez az egyetlen száraz bor, amiben egyáltalán nem volt almasavbontás. Vonzó illat: virágok, őszibarack, szőlő, ananász, kamilla. A savak barátságosabbak, csiszoltabbak, mint az előző bornál, de élénkségükre nem lehet panasz: szép feszesre húzzák a kortyot. Őszibarackos, lime-os, ananászos, zöldfűszeres aromák keverednek szájban, friss, citrusos lecsengéssel. Kortyközépnél halkul talán kicsit az intenzitás, de nem keresem a kákán a csomót, nagyon szerethető bor ez. 6p
Szil-völgy 2013
Lösz, dácittufa, sőt riolittufa a felső részeken, idén először házasítás: 60% furmint, 40% hárslevelű, október közepén szüretelve, üvegdugóval lezárva. Látogatásom előtt néhány nappal került palackba. Illata folyamatosan nyílik, komplex, rétegzett: először inkább a hordó fűszereit érezni, majd kamilla, virágok, körte, őszibarack, vanília következik. Szélesebb, hosszan tartó savakra épül, a korty jól fókuszált, finoman krémes. Ízében is szép változatosságot kínál, a fehér húsú gyümölcsös, körtés, barackos, fűszeres nyitány után, sós mineralitás, majd vaníliával körített, kellemesen fanyar lecsengés következik. 7p
47 Csepp 2013
A Drop Shop stábjával október közepén szüretelt félszáraz hárslevelű a Barátból. Édesebb illat, trópusi gyümölcsökkel, körtével, fűszerekkel. Ízében a körte és a trópusi gyümölcsök mellett sárgabarack is felbukkan. A maradékcukornak köszönhetően lágyabb, simább érzetű, az alkohol picit fűt a végén. Összbenyomást tekintve engem emlékeztet a 2012-es Barát Hárslevelűre, de annál élénkebb. 6p
Medve Furmint 2013
Október végi szüret riolittufás, kaolinitos talajú dűlőből. Sok fűszert találni illatában: szegfűszeg, szegfűbors, kömény, körtével. Robosztus bor, masszív savakkal, így a maradékcukor ezek mellett kifejezetten jótékony hatást fejt ki. A kortyban még felfedezhető egy minimális cseresség, az alkohol picit emelkedett. Citrusos, almás, körtés íz jellemzi, az illat gazdag fűszerességével. 6p
Szent Tamás Hárslevelű 2013
Érkezésem előtt 2 nappal lett letöltve, 3/4 része újfa hordóban erjedt és érlelődött. Fokozatosan nyíló illatában elsősorban sok fűszer és egyfajta nedves köves érzet jut főszerephez. Masszív, kissé még nyersnek ható savak adnak ívet a némileg még rusztikus kortynak. Az ásványos érzet minden eddigi bornál dominánsabb, temérdek fűszer (bors, szegfűbors, szegfűszeg), sós, citrusos aromák mellett. Még nagyon fiatal, robosztus bor, időt kér, de ígéretes. Most 6p
Látomás Cuvée 2013
Furmint és hárslevelű a Szil-völgyből, Kastélyból és Barátból, 122 g/l maradékcukor, kb. 8,7 g/l sav. Trópusi gyümölcsös, mangós, maracujás, citrusos aromaprofilja ízben kiegészül egy leheletnyi friss vaníliás, túrókrémes mellékízzel. Kellően lendületes, remek sav-cukor aránnyal rendelkezik, és kifejezetten finom, a késői szüret műfaját kimaxolja. 7p
6 Puttonyos Aszú 2010
Illatában narancs, édes citrusok, kandírozott narancshéj, aszalt kajszi, körömvirág és kamilla. Elegáns szerkezet, lendületes savak, amelyek márciusi látogatásom óta kicsit jobban belesimultak a borba. Ízben is kezd az édes körte és a trópusi gyümölcsök (mangó, maracuja) felé hajlani, de a citrusos vonal (édes citromvelő, narancs) változatlanul képviselteti magát. 8p-
Tokaj Hétszőlő
Volt egy üres másfél órám kora délután, úgyhogy rövid belvárosi séta után egy hirtelen ötlettől vezérelve Tokaj főterén lebaktattam a Rákóczi Pince kóstolóhelyiségébe. A Rákóczi Pince előtt kóstolóterasz is nyílt nemrégiben, de a pince hűs levegője most jobban esett. Terjedelmes borlapról lehet választani rengeteg tételt különböző borstílusokból, az én sorom végül meglehetősen édes-hangsúlyosra sikerült.
Bistro Furmint 2012
Kissé visszafogott illat, kőporral, zöldalmával. Nem túl intenzív ízű bor, de egyenes, jó savú, zöldalmás, citrusos, grapefruitos, köporos ízekkel, kellemes fanyarsággal. Nincs túlbonyolítva, de nem is kell, jól csúszik, ideális nyári védőital minden formában. 5p
Pinot Noir 2012
Meggyes, málnás, piros bogyós gyümölcsös illat és íz, egy kevés édesfűszerrel és pici sóssággal megbolondítva. Jó sav, sima tannin, jó közepes test, jó arányok. 5p/6p
Fordítás 2003
Hordófűszerek által dominált illat, vanília, kókusz, a második vonalban barackbefőtt, talán egy minimális illóval. Telt, vaskos korty. A sav-cukor arány rendben van, hanem a fa ráül ízben is, ettől elég rusztikus benyomást kelt, legalábbis az én ízlésemnek ez kicsit sok. Ráadásul mindezt 11 évesen mutatja. Ennek megfelelően kókuszos, vaníliás, fűszeres, érett kajszival és sárgabarackbefőttel, kandírozott naranccsal, pici fával és fűszeres lecsengéssel. 5p/6p
5 Puttonyos Muskotályos Aszú 2001
Pici balzsamecetes illó végig marad az illatban, mellette leginkább mazsola mutatkozik. Szerkezetre arányos, talán kicsit édességhangsúlyosnak tűnik, de ez az érzet talán a muskotályos jegyeknek is betudható. Ízben a balzsamecet szerencsére elillan (hehe), van cserébe mazsola, aszalt trópusi gyümölcs (leginkább talán ananász), narancshéj, és az érettséget mutatva egy kis pipadohány és avar. 7p-
5 Puttonyos Hárslevelű Aszú 2001
Eléggé visszafogottan indít az illata, gombával, aszalt kajszival és trópusiakkal. Kellően élénk sav, jó egyensúly, jól kitöltött korty, pici cseresség és közepesnél hosszabb lecsengés jellemzi, ízében pedig az illat aszalt gyümölcsei. 7p
Demeter Zoltán
Nagy adósságot róttam le magam felé, legalábbis részben: soha nem jártam még Demeter Zoltánnál. Formailag bepótoltam a mulasztást, tartalmilag aligha. Demeter Zoltánt ugyanis elutazásom előtt nem sokkal hívtam fel, próba-szerencse alapon, hátha tud fogadni. Először úgy tűnt, hogy nem jön össze a dolog, de végül szombat délutánra egy villámlátogatást mégis sikerült leegyeztetni. A rendelkezésünkre álló egy óra gyorsan elrepült, ennyi idő alatt borokba is, beszélgetésbe is csak felületesen lehet belemerülni, de így is megérte. Miután Demeter Zoltánnal gyorsan megtekintettük a borászatot, leültünk kóstolni a kivételes ízléssel kialakított kóstolóhelyiségben.
Furmint Pezsgő Brut Nature 2010
Őszibarackos, zöldalmás illat, finom habzás, jó savak, őszibarackos, enyhén citrusos, fűszeres, zöldalmás ízjegyek, szinte légiesnek ható, mégis stabil szerkezet, csipetnyi mineralitás. Elegáns, zamatos tétel. 6p+
Veres Furmint 2012
30 éves tőkék furmintja, csontszáraz, tartályban erjesztve és érlelve. Illata nagyon tiszta, zöldalmás, zöldfűszeres, őszibarackos, lime-os, hűvös hangulatot áraszt. Feszes, egyenes sav, jó egyensúly jellemzi a szerkezetet. A korty nincs túldíszítve, az illatjegyeket hozza finom ásványossággal karöltve. Teste közepes. Erényei inkább tisztaságában, egyenességében keresendők, ugyanakkor nekem gazdagabb ízvilággal még jobban tetszene. 6p+
Lapis Furmint 2009
Illatában nehezen szálazható, érett gyümölcsök, finom édesfűszerek, csipetnyi almahéj. A szárazpróba jobban definiált fehér húsú gyümölcsöket mutat. Közepesnél nagyobb testű bor, széles savakkal, krémes korttyal, aminek a végén kicsit befűt az alkohol. Ízében finom vanília, fűszerek, ásványos jegyek és érett gyümölcsök. 6p
Eszter 2009
A korábbi Főbort már nem lehet így nevezni, így az a 2008-as évjárattól a borász lányának neve alatt él tovább. 80% furmint és 20% hárslevelű, 167 g/l maradékcukor. Fantasztikusan gazdag gyümölcsösség érezhető illatában és ízében egyaránt: sárgabarack, mangó, maracuja, ananász, mindezt egy kevés vanília, finom fűszeresség és csipetnyi méz színesíti, alapvetően mégis a gyümölcsök sokfélesége adja komplexitását. 8p
6 Puttonyos Aszú 2007
224 g/l maradékcukor, 7 g/l sav, 10% alkohol. Illatában hangyányi dohány, majd vanília, sárgabaracklekvár, különféle fűszerek. Mély, gazdag és sűrű, nagyon hosszú lecsengéssel. Sárgabaracklekvár, érett trópusi gyümölcsök, méz, sok fűszer és itt is egy csipet dohány. 8p+
Anyukám Mondta
Rövid kitérő a borok világából, legalábbis félig-meddig. Az Anyukám mondta Encsen található, így tulajdonképpen nem a borvidék területén helyezkedik el, mégis nyugodtan mondhatjuk, hogy Tokaj-Hegyalja gasztronómiai életének mára fontos résztvevője lett. Tokaj városában – sajnos - gyakorlatilag nincs jó étterem; ha a borászokat kérdezi az idelátogató, többnyire a Sárga Borházat javasolják (itt egyébként is elég nehéz úgy megfordulni, hogy legalább egy borász éppen ne ebédeljen). Általában megbízható, laktató fogásokat adnak elérhető áron. A mádi Gusteau Kulináris Élményműhely más kategória, itt már a csúcsgasztronómiába tehetünk kirándulást, helyi alapanyagok felhasználásával készült, a mádi borok karakteréhez igazodó fogások segítségével.
Az Anyukám Mondta pizzériaként indult, majd folyamatosan bővült a kínálat. Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd étterme mára kultikus státuszra tett szert. Ami az én ételeimet illeti, a Crudo & Grana nevű pármai sonkás, parmezános pizza tésztája vékony, kívül ropog, belül puha, a feltétek kiváló minőségűek. A tonkababos, gyümölcsös panna cotta pedig ebben a műfajban életem eddigi legjobbja. No, de ez mégis egy borblog, úgyhogy térjünk vissza az italokhoz.
A borlap szinte kizárólag tokaji tételekből áll össze, vendégborként néhány egri vörösbor is megtalálható. Két bort kóstoltam: egy szárazat, egy édeset. A jegyzetek utólag, emlékezetből.készültek.
Anyukám Mondta A Ház Bora – Szepsy Thurzó Furmint 2012
Könnyed, nem túl bonyolultra hangolt bor. Érett fehér húsú gyümölcsös, finoman fűszeres aromatika, amely azonban a frissességnek már kicsit híján van, a savak is aránylag lágy karakterűek. 4p/5p
Demeter Zoltán Birtokbor Sweet 2012
3 szőlőfajta, 3 dűlő házasítása: kövérszőlő, hárslevelű és sárgamuskotály, Szerelmi, Őszhegy és Veres; 113 g/l cukor. Őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, édes szőlő aromái, finom fanyarsággal a lecsengésben. Közepes testű, nagyon kedves, vonzó illatú és ízű késői szüret. 6p
Szilágyi Lászlónak és Demeter Zoltánnak köszönöm a szíves vendéglátást és remek borokat.