A Borrajongó

Hárslevelűk Éjszakája 2014

2014. június 12. 06:00 - furmintfan

A furmint, a kékfrankos, és az olaszrizling után immár a hárslevelűnek is van saját rendezvénye. A leginkább a furmint „kistestvéreként” kezelt, picit háttérbe szorított fajta véleményem szerint önállóan is megérdemli a figyelmet, hiszen a furminthoz hasonlóan képes több arcát is megmutatni, közvetíteni a termőhely üzenetét, azonban behízelgőbb aromatikájának köszönhetően talán jobban megtalálja az utat a kezdő borfogyasztókhoz, azaz „térítőbor” szerepére inkább alkalmas lehet, mint a furmint.

Kézdy Dániel, a Furmint Február szellemi atyja már hosszabb ideje igyekszik a hárslevelű fajtára is egy rendezvénysorozatot felépíteni. Az eredeti tervek szerint a Hárslevelűk Éjszakája (röviden: HÉJ) tavaly debütált volna, de a főszervező végül úgy érezte, megéri várni egy évet az első rendezvénnyel. A cél – a Furmint Februárhoz, vagy a Kékfrankos Most!-hoz hasonlóan – egy „önjáróvá” váló mozgalom beindítása, amelynek révén folyamatosan kisebb rendezvények is csatlakoznának a jövőben a fő kóstolóesthez. A Furmint Február Vajdahunyadvárban tartott nagy kóstolójához képest Kézdy Dániel a HÉJ debütáló rendezvényét egy oldottabb hangvételű, kisebb létszámú, a végén laza boros buliba átforduló eseményként képzelte el. A helyszín kiválasztásánál is ezt tartotta szem előtt: a Budapesti Harisnyagyár épülete loft-szerű, tágas belső terével és underground hangulatával inkább csábít bulira, mint a Magyar Mezőgazdasági Múzeum patinás épülete.

hej1.jpg

Végül – ha jól számoltam – 32 kiállító fogadta el a meghívást a május 23-án megrendezett kóstolóra. Tokaji borok adták a választék gerincét, de akadtak tételek más borvidékekről is. Aznap este rengeteg boros eseményt szerveztek Budapesten és vidéken is, így a borkedvelők kissé szétszóródtak a városban, és néhány meghívott borász sem tudott személyesen részt venni az eseményen. Az est folyamán viszont a „konkurens” rendezvényekről is jöttek át vendégek, ami azt jelzi, hogy a nagyérdemű még így is vette a fáradságot, hogy ellátogasson az első HÉJ-ra.

Szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Hárslevelűk Éjszakája beváltotta a hozzá fűzött reményeket: családias hangulatú kóstoló volt, remek borokkal, ahol borász és borkedvelő egyaránt szemmel láthatóan jól érezte magát, és – bár a tervezett éjszakába nyúló buli most még elmaradt - a hangulat az idő múlásával valóban egyre oldottabb lett. Kíváncsian várom a jövő évi folytatást.

hej0.jpg

A sok beszélgetés és a laza hangulat néhol kicsit a jegyzetelés rovására ment, az ilyen sok bort felvonultató eseményekről szóló írásoknál megszokott módon a pontozástól most is eltekintenék, de az aznap esti kedvenceimet azért aláhúztam.

Angyal Borászat Hárslevelű 2013

Fehér húsú gyümölcsök, ízben enyhe édességérzet, pici almahéj, fanyar lecsengés. Reduktív technológia, kicsit emelkedett alkohol, könnyű test, mintha kis CO2 is érződne a nyelv hegyén. Korrekt, de egyszerű.

Angyal Borászat Hárslevelű Birtokválogatás 2012

Tartályos erjesztés, hordós érlelés. Illatában érett fehér húsú gyümölcsök, kis trópusi gyümölcsösség, méz. Közepesnél nagyobb test és kissé magas alkohol, ízében érett fehér húsú gyümölcsök, érett barack, mandula, méz, kesernyés, almahéjas lecsengés.

Pinceköz Bátorka Hárslevelű 2013

Frissen palackozott tétel. Virágos, friss almás, mézes, fajtajelleges illat, ízben is hozza az az illatban megismert jegyeket, mézes, édesfűszeres lecsengéssel, pici maradékcukorral. Könnyed, arányos, jól iható, finom bor.

Pinceköz Bátorka Hárslevelű 2012

Érettebb illat, pici fedettséggel, őszibarackkal. Ízében méz, édes alma, a korty második felében pici törkölyösség és kesernye. Az alkohol kicsit kilóg a közepes test mellett.

Béres Szőlőbirtok Pezsegő 2010

A hársas illatjegyek mellett, pici élesztő, keksz. Jó savak mellett kissé agresszív buborékok jellemzik, amelyek a végén azért krémessé válnak a szájban. Őszibarack dominál ízében és 18 g/l maradékcukor teszi behízelgőbbé.

Béres Szőlőbirtok Diókút Hárslevelű 2011

Virágos, körtés, őszibarackos, mézes illat és íz, jó arányok, finom fanyarság, mézes diós lecsengés.

Béres Szőlőbirtok Diókút Hárslevelű 2012

Jellegében hasonló az előző borhoz, de valamivel visszafogottabb, neutrálisabb, lágyabb savakkal.

Homoky Pincészet Sas-alja Hárslevelű 2012

Alma, körte, birskörte, kis almahéj, kis maradékcukor, citrusok, kis ásványoság, a kb. 10 g/l maradékcukornak köszönhetően kedvesebb, lágyabb érzet.

Homoky Pincészet Nyergesek Hárslevelű 2013 (minta)

Enyhén fülledt illat, pici illóval - málnaecet jutott róla eszembe -, mögötte friss gyümölcsök is feltűnnek, ízben citrusokkal, almával, kis zöldfűszerrel.

Zsirai Pincészet Padihegy 2012

Édesfűszeres, szegfűszeges, körtés, birsalmás illat, ízben minimális édességérzet, sok fűszer, fehér húsú gyümölcsök. Kicsit ül rajta a hordó, de azt még lesz ideje bedolgozni, az alapanyag jónak tűnik.

Sauska Hárslevelű 2012

Reduktív tétel. Kissé zárt illat, friss fehér húsú gyümölcsökkel, fűszerekkel, borssal, füstös mineralitással. Jó arányokkal bíró bor, sok fűszerrel, borssal, vaníliával, de kicsit még nyersnek hatott.

Sauska Birtok Hárslevelű 2012

Tartályos és hordós erjesztés vegyesen. A minőségi hordó még uralja az illatot, finom vaníliával, fűszerekkel, borssal, kis vajjal, citrusokkal. Mellette füstös-köves jegyek, fehér húsú gyümölcsök tűnnek fel. Kérdés mennyire integrálja majd a fát, de ígéretes, nekem már most is tetszett.

hej2.jpg

Árpád-hegy Pince Mézes-Mály Hárslevelű 2012

Fűszeres, finoman virágos, lédús fehér húsú gyümölcsökkel, vaníliával, kókusszal. Ízében körte, őszibarack, méz, némi sós mineralitás és fűszerek, arányos szerkezet, pici maradékcukor.

Olaszliszkai Borbarátok Köre Hárslevelű 2013

Fehér húsú gyümölcsös, pici fűszerrel, őszibarackkal, kis virágossággal, egy érdekes almás-süteményes jeggyel. Élénk savú, lendületes, jól iható bor.

Szarka Pince Hárslevelű 2012

Egyenes, friss bor, virágos, fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal, kis mézzel. A savak lehetnének lendületesebbek, de így is teszik a dolgukat, nem lusta a bor. Jól iható, kedves tétel.

Szent Tamás Pincészet Percze Hárslevelű 2012

Intenzív és gazdag illat és íz, gyógynövényekkel, édesfűszerekkel, trópusi gyümölcsökkel, érett őszibarackkal, lágyabb érzetű savakkal, nagyjából közepes hosszúságú lecsengéssel.

Gizella Pince Szil-völgy Hárslevelű 2012

Szép illat, finom íz, fűszerek, kis virágosság, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, pici trópusi gyümölcs. Nem különösebben lendületes, de jó arányokkal rendelkezik, minden a helyén van benne.

Balassa Betsek Hárslevelű 2011

Mézes, édesfűszeres, virágos, édes gyümölcsös illat, trópusiakkal. Krémes, gömbölyű korty, gazdag íz, trópusi gyümölcsökkel, körtével, édes barackkal, fűszerekkel, mézzel, finom ásványokkal, enyhén melegítő alkohollal, hosszú lecsengéssel.

Szent Tamás Pincészet Mád Hárslevelű 2012

Félszáraz, reduktív bor. Behízelgő, édeskés illat és íz, trópusi gyümölcsök, - érdekes módon – egy kis málna, a maradékcukor mellett picit lágyabb érzetű savak.

Szent Tamás Pincészet Nyulászó Furmint-Hárslevelű 2011

Kb. 70% hárslevelű, 30% furmint, félszáraz. Összetett illat és íz, trópusi gyümölcsök, édes barack, fűszerek, kis virág, méz, finom mineralitás. A gömbölyű, jól kitöltött, krémes kortyban a maradékcukrot finom fanyarság ellensúlyozza. Picit több savat el tudnék benne képzelni, de így is szerettem.

Pelle Pince Hárslevelű 2012

A Szent Tamás-dűlő termése, sok fűszer, gyógynövények, füstös-köves ásványosság. Jó savak, szép hordóhasználat, amely csak fűszerezi a bort. Körte, őszibarack, citrusok, fűszerek, bors, füst, köves-sós ásványosság, hosszú lecsengés. Szép.

Andrássy Pincészet Dry Hárslevelű 2011

Intenzív, virágos, édes fehér húsú gyümölcsös illat, kis sauvignon blanc-os, zöldes beütéssel. Jó szerkezet, ízében citrusok, kis zöldfűszer, finom fanyarság, mandula.

hej7.jpg

Barnabás Pince Hárslevelű 2011

Finoman édesfűszeres illat, felismerhető somlói sós-minerális jegyekkel. Ízében őszibarack, körte, édesfűszerek, finom sósság, jó savak, közepesnél hosszabb lecsengés. Kóstoltam nem is rég, ég és föld volt a két kóstolási élmény.

Bodrog Borműhely Dereszla Hárslevelű 2012

Virágos, édesfűszeres, citrusos, barackos illat, ízében őszibarack, körte, citrusok, kis fűszer, finom mineralitás. Kedves, behízelgő, lágyabb karakterű, de arányos tétel.

hej5.jpg

Bodrog Borműhely Lapis Hárslevelű 2012

Visszafogottabb illat, körtével édesfűszerekkel. Szikárabb, keményebb, ásványosabb bor, őszibarackkal, csipetnyi sóssággal, fűszerekkel, kicsit emelkedett alkohollal, tömör szerkezettel.

Bodrog Borműhely Deák Hárslevelű 2012

Édesfűszeres, érett gyümölcsös, édes barackos, trópusi gyümölcsös illat, kerek korty, kis maradékcukorral, picit magas alkohollal. Gazdag, finom ízében édes fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, kis trópusi gyümölcs, fűszerek.

Bakonyi Pince Hárs 2012

Az egyetlen villányi tétel. Virágos, mézes, fehér húsú gyümölcsös illat, ízében vanília, citrusok, fahéj, méz, alma, körte, kis édességérzet, lágy savak.

hej6.jpg

Basilicus Szőlőbirtok Hosszú Hárslevelű 2012

Kis fülledtség után édesfűszerek, fehér húsú gyümölcsök az illatban, viszonylag lágyabb savak, fűszerek, minerális jegyek, alma, őszibarack.

Kikelet Pince Váti Hárslevelű 2011

Komplex illat, citrusokkal, vaníliával, édesfűszerekkel, a háttérben olajos magvakkal, minerális jegyekkel. Feszes savak, szép egyensúly, gazdag ízkép: citrusos, ásványos, fűszeres jegyek, hosszú lecsengés.

Kikelet Pince Kassai Hárslevelű 2012

Trópusi gyümölcsös, édesfűszeres, virágos illat. Elegáns, törékeny, finom ízű bor, naranccsal, édes fehér húsú gyümölcsökkel és fűszerekkel.

hej8.jpg

Tarjányi Pince Hárslevelű 2012

Egy egri tétel is jutott a sorba. Virágok, méz, kis fa, alma, jó arányok, némi seprős ízjegy.

Bodnár Pincészet Hárslevelű Selection 2011

Illatban mezei virágok, édesfűszerek, körte, csipetnyi kenyérhéj, méz, kis cseresség. Kissé magas alkohol és némi integrálatlan fa.

Pajzos-Megyer Pajzos Hárslevelű 2012

Fehér húsú gyümölcsös, édesfűszeres, az illatban eleinte kis fedettséggel. Pici édességérzet, jó arányok, jól iható, de nem túl komplex.

Pajzos-Megyer Megyer Hárslevelű 2012

Teltebb, izmosabb, komplexebb, gyógynövényekkel, fűszerekkel, finom ásványossággal, körtével, őszibarackkal, harapható beltartalommal.

Istenhegy Kisbirtok Szent Tamás Hárslevelű 2011

Gazdag illat és íz, citrusok, körte, alma, finom fűszeresség, ásványos jegyek. Lendületes, penge savak, hosszú lecsengés.

Istenhegy Kisbirtok Szent Tamás Hárslevelű 2012

Zártabb illat, gyógynövényekkel, édesfűszerekkel, fehér húsú gyümölcsökkel. Érzetre lágyabb sav, hangyányit magasabb alkohol, több maradékcukor, alapvetően jó egyensúly.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Terézia Hárslevelű 2013 (minta)

Őszibarack, körte, alma, zöldfűszerek, finom fa. Élénk savak, a 7 g/l maradékcukorot sokkal kevesebbnek érezni. Még nagyon friss, de arányos, ígéretes tétel.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Terézia Hárslevelű 2012

Vaníliás, kókuszos, hordófűszeres aromák uralják, kis ásványossággal, érett fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal és körtével. A fa még most is sok, de szerintem szebb arcát mutatja a bor, mint eddig bármikor.

hej9.jpg

Pannon Tokaj Hárslevelű 2013 (minta)

Fűszeres, gyümölcsös, kedves, jól iható bor, pici édességgel, ízben enyhe pörkölt, hordós jeggyel, mézzel, fajtajelleges hársas jegyekkel.

Pannon Tokaj Hárslevelű 2012

Savérzetre lágyabb, mintha hangsúlyosabb lenne a hordó is, fűszerekkel, kókusszal, vaníliával, almával, emelkedett alkohollal.

Pannon Tokaj Hárslevelű 2011

Némi palackbuké már nyomokban felfedezhető az illatban, őszibarack, selyemcukor, méz, virág. Nem túl élénk, de jó egyensúlya van.

Gróf Degenfeld Pincészet Hárslevelű 2013

Tartályos tétel, 37 g/l cukorral. Édes fehér húsú gyümölcsös, vaníliás, finoman virágos, ananászos, behízelgő, könnyed bor.

Losonci Pince Lívia 2011

Mátra is képviseltette magát a kóstolón. Félédes, mintegy 45 g/l maradékcukorral. Gazdagon fűszeres, édes illat, sárgabarackkal, édes gyümölcsökkel, mézzel, narancshéjjal. Az egyensúly kissé az édesség felé tolódik, és kicsit soknak tűnt az alkohol.

Zsirai Pince Betsek Hárslevelű 2011

24 g/l maradékcukor. Almás, körtés illat, leheletnyi reszelt almával. Ízében főleg édes alma, kis almahéjjal, fűszerekkel. Jó egyensúly.

Királyudvar Lapis Hárslevelű 2009

84 g/l cukor. Illatában érett barack, birs, trópusi gyümölcsök, kis palackbuké, minimális illó. Édes fehér húsú gyümölcsös, érett trópusis, aszaltas íz, némi almahéjas mellékzöngével.

Andrássy Pince Hárslevelű 2011

40 g/l cukor. Nem különösebben bonyolult, de jól iható, könnyed bor, édes körtével, vaníliával, trópusi gyümölcsökkel, pciti az édesség felé hajló egyensúllyal.

Paulay Borház Hárslevelű 2012

Kb. 40 g/l maradékcukor. Neutrálisan nyitó egyre több édes barackkal, trópusi gyümölcsökkel, vaníliával. Jó savak, kellemes fanyarság a maradékcukor mellett a mérleg másik serpenyőjében. Ízében trópusi gyümölcsök, mangó, barack, vanília, pici fa.

Hétszőlő Nagyszőlő Hárslevelű 2011

46 g/l maradékcukor. Kis virág, szőlő, fehér húsú gyümölcsök, barack, fanyar lecsengés, inkább az édesség felé hajló egyensúly.

Hétszőlő Nagyszőlő Hárslevelű 2009

68 g/l maradékcukor. Visszafogottabb aromatika, őszibarackkal, vaníliával, pici palackbukéval. A savak is kerekebbnek, gömbölyűbbnek hatnak.

Árpád-hegy Pince Hárslevelű Késői Szüret 2008

126 g/l maradékcukor. Érett sárgabarackos, trópusi gyümölcsös illat és íz, maracujával, mangóval, kis fűszerrel. A jó savak ellenére is halványan édességhangsúlyos, de kellően komplex és sűrű is.

 hej3.jpg

A Hárslevelűk Éjszakájára a szervezők hívtak meg, köszönet érte.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr546290851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2014.06.13. 07:26:00

Csak apróbetűs hozzászólásként az első mondathoz: a portugiesernek is van, bár nem Budapesten, hanem Pécsett. Ha Pécs még számít...

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.06.13. 20:58:01

@zoranka: Ez így van. Lassan már minden szőlőfajtának megvan a maga szeánsza Pornóapátitól Fegyvernekig, Bükkszentkereszttől Zlatiborig, Bagtól Bécsújhelyig.

silvousplait 2014.06.16. 15:30:25

@ungert: Tevedes! Pl. roppant hianyolom a Kovidinka Karacsonyt. Talan majd egyszer...
süti beállítások módosítása