A Borrajongó

5 tokaji borász a Palackban

2013. december 16. 06:00 - furmintfan

A Bor Mindenkié és a Palack Borbár csapata november utolsó hétvégéjén tartotta meg mini borfesztivál-sorozatának első rendezvényét, a „Fiatal, szerethető Tokaj”-t. Az öt tokaji pincészet részvételével megtartott sétáló kóstolónak a Palack Borbár melletti Próféta Galéria adott helyet, ahol minden egyes borászatot személyesen a borász vagy a tulajdonos képviselt.

A rendezvény célja, hogy lehetőséget biztosítson az adott borvidék borainak és borászainak megismerésére, a borász és a fogyasztó közötti közvetlen kapcsolat megteremtésére, amire egy tömegkóstoló nem feltétlenül teremti meg a megfelelő körülményeket. A szervezők külön hangsúlyt fektetnek a minőségi borok világával éppen csak ismerkedők csoportjára.

2007_404900769640283_180043679_n.jpg

(A képet a Palack facebook-oldaláról vettem kölcsön)

A borászatok 3-3 borral készültek az eseményre, így senkinek nem kellett rohannia, hogy XY Pincészet ilyen vagy olyan boráról le ne maradjon, sőt, bőven volt idő a visszakóstolásra is. A vendégek létszáma úgy alakult, hogy kényelmesen lehetett mozogni a teremben, és  – talán egy félórás időszakot leszámítva – nem alakult ki tömeg a borászok standjai körül. A kezdés ígéretes, úgy tűnt, hogy mind a kiállítók, mind a közönség elégedett volt a rendezvénnyel.

Következzenek a résztvevő pincészetek és boraik.

Turján Pince

Sárgamuskotály 2011

A welcome drink. Turján Péter régi erdőbényei családból származik, és maga is a településen borászkodik. A fajtához képest visszafogottabb az illat, almával, citrusokkal. A kortyot nagyon élénk, citromos savak vezetik, ízében szőlő, alma, sok citrus, kis fanyarság. 5 pont alja, de aki a muskotály behízelgő arcát keresné, annak nem ajánlott.

Barta Pince

Barta Károly és családja 2003-ben vásárolta meg a mádi Öreg-Király-dűlő nagy részét és fogott bele az erdővel benőtt terület újratelepítésébe. Jelenleg mintegy 10 hektárról készülnek a borok. A borászat központja a felújított mádi Rákóczi-Aspremont kúria. A borokat Homonna Attila készíti. A pince képviseletében Takács Alexandrosz kereskedelmi igazgató, sommelier mutatta be a borokat.

Öreg-Király-dűlő Furmint 2010

A 2011-es száraz furmint elfogyott a pincénél, ezért most az eggyel korábbi évjáratot lehetett kóstolni. Főleg fűszerek által dominált illat, érett gyümölcsökkel, kókusz, vanília, érett alma. Jó savak, finom fa, érett alma, fűszerek, vanília, ásványok jellemzik az ízképet. 5+/6

Egy Kis Édes Muskotály 2012

87 g/l maradékcukor. Vonzó illatában édes szőlő, virágok, kis trópusi gyümölcs. Jó arányok, könnyed test, édes szőlős íz, trópusi gyümölcsökkel, ananásszal. Nem egy bonyolult történet, de csúszik, mint a veszedelem. Eléri az 5 pontot.

Furmint-Sárgamuskotály Késői Szüret 2011

60% muskotály, 40% furmint, 82 g/l maradékcukorral. Az illatot természetesen inkább a muskotály uralja:  édes szőlő, virágok, trópusi gyümölcs. Savai jók, talán kicsit lehetnének élénkebbek. A furmint ad némi testet a szerkezethez. Ízben is hozza az illatjegyeket, édesfűszerekkel, ananásszal. Tartalmasabb a muskotálynál, valahogy az mégis jobban esett. 5 pont.

 

Gizella Pince

Szilágyi László tulajdonos-borász jelenleg 6 hektárról készíti borait, kihasználva a különböző dűlők adta változatos lehetőségeket. A dűlők: a tarcali Barát és Szil-völgy, a mádi Szent Tamás, a bodrogkeresztúri Kastély, valamint a Bodrogkeresztúr és Mád határában lévő Medve. A borász szerint 2012 nem volt könnyű év, nagyon vigyázni kellett a savak megőrzésére és az alkohol kordában tartására.

Szil-völgy Furmint 2012

Nem sokkal palackozást követően, még májusban volt szerencsém először kóstolni egy Tarcal-kóstoló keretében a Sárga Borházban. Hihetetlen illata volt, csak úgy dobálta magából a pohár a rengeteg trópusi gyümölcsöt és keleti fűszert. Az illat-intenzitás természetesen azóta valamelyest csökkent, de most is határozottan gazdag, markánsabb ásványossággal, visszafogottabb, de továbbra is élénk gyümölcsösséggel. A trópusi gyümölcsök mellett megjelennek a mérsékelt égövi fehér húsú gyümölcsök, a fűszeresség finomabb, de ott van az illatban. A bor szerkezete jó arányokat mutat, a lecsengés kellően hosszú. Íze gazdag, almás, körtés, fűszeres, ásványos, trópusi gyümölcsökkel kísérve. Erős 7 pont.

Kastély Furmint 2012

Elég zárt, és lassan nyíló illat, édesfűszerekkel, kevés fehér húsú gyümölccsel, vajjal, kis alkohollal. Savai rendben vannak, de kissé csíp az alkohol. Ízében édesfűszerek, sós ásványos jegyek, alma, kókusz, zöldfűszerek, kis fanyarság. Friss palackozás, biztosan lesz szebb is. Most erős 5 pont, de meglepne, ha nem menne feljebb idővel.

Barát Hárslevelű 2012

Édesfűszeres, mézes, virágos, trópusi gyümölcsös és édes fehér húsú gyümölcsös illat, édes citrusok, mangó, ananász, barack, méz. A bor félszáraz, gömbölyű, a sav-cukor arány részemről rendben van. Ízében ananász, mandarin, körte, narancshéj, édes gyümölcsök, finom cseresség. 6 pont

tokaj5_2.jpg

Pelle Pince

Pelle László először a pálinkakészítésben szerzett elismertséget magának, majd nem sokkal később a borászkodásba is belevágott. A Pelle Pince Szarka Dénes Dávid borász szakmai vezetésével 2007-től készíti borait a mádi Betsek, Danczka, Nyulászó, Király és Szent Tamás dűlőkben található mintegy 3,6 hektárnyi szőlőből. Pelle László és Pelle Marianna tulajdonosok hozták el a pince borait.

Birtok Hárslevelű 2012

Igazából a Szent Tamás-dűlő termése. Közepesnél kissé visszafogottabb illat, ásványok, kis citrusosság. Élénk savak, picit emelkedett alkohol. Citrusos, almás, fűszeres, ásványos íz, a korty végén körtével. Közepesnél hosszabb lecsengés. 6 pont.

Betsek Furmint-Hárslevelű 2012

70% furmint, 30% hárslevelű együtt erjesztve. Sokrétű illatában először édesfűszerek, majd ásványok, fehér húsú gyümölcsök, körte, alma. Mintha egy kevés maradékcukor is érezhető lenne, azonban az élénk, hosszan tartó savak azok, amelyek leginkább meghatározzák a szerkezetet. Lédús fehér húsú gyümölcsök tömkelege az ízben: körte, alma, citrusok, édesfűszerekkel és minerális jegyekkel. Hosszan tartó lecsengés. Számomra a nap talán legnagyobb meglepetése. 7 pont.

Zsófia Cuvée 2011

Furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, nagyjából 50-30-20% arányban, szamorodni-technológia. Illatában virágok, trópusi gyümölcsök, sárgabarack, méz. Nagyon élénk, lendületes és hosszú savak tartják a szerkezetet (9 g/l), a 120 g/l cukor szinte fel sem tűnik. Gazdagon gyümölcsös íz: ananász, citrusok, narancs, mandarin. Nagyon szép. 7/7+

tokaj5_3.jpg

Royal Tokaji Borászat

A bemutatásra aligha szoruló Royal Tokaji Borászat 1989-ben alakult, és máig a borvidék egyik meghatározó pincészete. A borászat a mádi Betsek-, Birsalmás-, Nyulászó- és Szent Tamás-, valamint a tarcali Mézes-Mály-dűlőkben rendelkezik szőlővel. 2013-ig Áts Károly töltötte be a főborászi pozíciót. Utódja, Osváth Fruzsina, és Hajós Dániel értékesítési vezető kísérte el a Royal-borokat a kóstolóra.

Sárgamuskotály 2012

Nem túláradó, de tipikusan muskotályos illat: virágok, szőlő, kis egzotikus fűszer. Jó arányok: pont kellően élénk savak, lehelletnyi maradékcukor, moderált alkohol. Ízében finom fanyarság, szőlő, fűszerek. Eléri az 5 pontot.

Furmint Dűlőválogatás 2011

A Nyulászó, Szt. Tamás, Mézes-Mály és a Betsek terméséből készült hordóválogatás. Illatában fehér húsú gyümölcsök, gazdag fűszeresség, minerális jegyek. A hordóhasználat nagyon szép, sok fűszert ad a borhoz, de még nem túlzó. Ízében alma, körte, vanília, egyéb fűszerek, határozott ásványos jegyek. 6+

5 Puttonyos Aszú 2008 „kékcímkés”

Szinte szóról szóra ugyanazt írtam le, amit a tokaji találkozásunk során: aszalt kajszi, trópusi gyümölcsök, mazsola, fűszerek, édes narancslekvár illatban, szájban gazdag, telt íz, ismét aszalt kajszi, édes narancslekvár, szegfűszeg, fahéj. 7+

Nyulászó 6 Puttonyos Aszú 2007

A bónusz tétel. Izgalmas illatában először rengeteg vanília tódul az orrba, majd jön más édesfűszerek, kajszibaracklekvár, trópusi gyümölcsök, mangó. A savak eléggé élénkek, a textúra krémes, ugyanakkor jelen van egy kis cseresség, ami még finomodhat. A bor még nagyon frissnek, fiatalnak hat. Íze is nagyon komplex, sok réteggel: vanília, édesfűszerek, gyömbér, kajszilekvár, trópusi gyümölcsök, mangó, édes narancslekvár, ásványos jegyek, krémes. Nagy potenciált sejtek még benne. Stabil 8 pont.


tokaj5_4.jpg

Szent Tamás Pincészet

Az egyik leghíresebb mádi dűlőről elnevezett Szent Tamás Pincészet üstökösként robbant be a tokaji borászatok sorába, és kiváló területeinek, remek szakembereinek és a megfelelő háttérnek köszönhetően gyorsan meghatározó szerepet szerzett a borvidéken. A borokat ifj. Szepsy István és Balassa István készíti. A folyamatosan és rendkívül dinamikusan fejlődő pincészet összesen 24 hektárnyi szőlővel rendelkezik a következő dűlőkben: Tarcalon a Szarvas, Tokajban a Teleki, Rátkán a Középhegy, Mádon a Betsek, a Birsalmás, a Danczka, a Király, a Kishegy, a Középhegy, a Nyulászó, a Percze, a Szent Tamás, a Szilvás. A borászatot Balassa István képviselte a rendezvényen.

Mád Furmint 2012

Illatban friss gyümölcsök, alma, körte, citrusok, finom fűszerek. Tökéletes egyensúly, hosszan tartó savak, némi kerekséget biztosító minimális maradékcukor, moderált alkohol. Körtés, almás, fűszeres, diszkréten ásványos, kis fanyarsággal a lecsengésben. Magasabb ponthoz több komplexitásra lenne szüksége, de egyébként bárhol, bármikor. 5+

Középhegy Hárslevelű 2011

Kóstoltam a várban két és fél hónapja, tehát nem telt el olyan sok idő legutóbbi találkozásunk óta, de úgy éreztem, mintha veszített volna frissességéből. Hűvös karakter, érett alma, őszibarack, méz, fűszerek illatban és ízben egyaránt. A komoly beltartalom és a 8,6 g/l maradékcukor mellett kicsit több sav jobb állna neki, és ezúttal az - egyébként 13 és feles - alkohol is jobban melegített a kívánatosnál. Félreértés ne essék, ettől függetlenül ez egy jó bor, csak még jobbra emlékeztem. Azt is el tudom képzelni, hogy most egy kevésbé jó periódusában kaptam el, van még egy palackom, jövőre utána járok. Most 5+.

Mád Késői Szüret 2012

Reduktív késői szüret 139 g/l maradékcukorral. Összetételére nézve: 50% furmint, 30% sárgamuskotály, 20% hárslevelű. Élénk, trópusi gyümölcsös, töppedt szőlős, virágos illat, papaya, mangó, barack, ananász, licsi. Telt ízében is hozza a fent felsorolt aromajegyeket, közepes édességérzettel. A savérzet nem különösebben intenzív, de tekintettel arra, hogy a maradékcukrot biztosan kevesebbre tippeltem volna, mégis azt mondanám, hogy a savak igenis jól dolgoznak. Kedves, jól iható, finom, mégis tartalmas bor. 5+/6 pont.

 

tokaj5_1.jpg

(A kóstolón Németh Richárd jóvoltából vettem részt. Köszönet érte.)

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr395686403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.16. 08:59:10

Talan erdemes megemliteni, hogy a Royal tanacsadoja Berecz Stephanie. Kosz a beszamolot.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.16. 16:11:05

@furmintfan:
- a Szt Tamásr pincéről pont azt írtad le, amiért - érzésem szerint - sosem lesz olyan jó, mint a Balassabor.:-)
- nagyon érdekelne, hogy Áts Károly miért válik meg nagy pincészettől előbb-utóbb, mert nem emlékszem, hogy lenne saját pincészete. esetleg van infód? de ezek még az ő borai, ugye?
- szóval akkor Stephanie a Holdvölgytől a Royal Tokaji mellékállásába avanzsált. mióta Zsoltnak megvan az új traktora, lehet, főállásra már nem maradt ideje.:-))
- köszi a beszámolót, hosszabb távon a Pelle és a Barta pince is érdekes lehet, ha Tokajban járok.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.16. 16:24:37

@szenvedély S.:
-hm, szerintem nagyon korai lenne ebben a kérdésben ítéletet hirdetni, nem is akartam ilyesmit sugallni
amúgy a háttérre gondolsz?
-ezek még Áts Károly-féle Royal-borok, de van saját pincéje is Tarcalon, és az Áts-borok forgalomba is kerültek már:
www.facebook.com/atspince
-amennyire tudom, Stéphanie döntött így a Holdvölgyet illetően... család, Kikelet, Holdvölgy, minden főállásban, ez együtt nem kevés...

Szegediszomelijé 2013.12.16. 21:32:13

Öröm számomra, hogy ennyit olvashatok Tokajról, ám megborítja belső békémet: úgy érzem, mindenhéten el kellene ruccanni egy-egy pincéhez ismerkedni, kóstolni..
A pelle pince számomra ismeretlen, de felvettem a látogatási listára:-)

Fiskális 2013.12.16. 23:18:42

Bocs, a cimkéket nézve eszembe jutott, egy angol mit képzelne miket isznak ezek? (MAD óriás betűkkel, távolról még így is látszik:-)
Amúgy s elsősorban kösz.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.17. 01:29:07

@furmintfan: bocs, ha félreérthető voltam. sztem csak egy újabb pince, amely magas áron adja az ivóbort. eddig - hangsúlyozom - semmi jelentőset nem készítettek, viszont azt drágán, amennyire tudom. amire céloztam, az az, hogy Balassa Pista minden bora ütős. lehet, van, amit nem veszek, meg, de csak azért, mert hiába jó, a másik jobb. ilyen dilemmám nincs a SztT-nél, mert még olyan nagyon jót nem ittam tőlük.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.17. 06:46:54

@Fiskális: A MAD-ra épít is a marketing. :)
@szenvedély S.: Nekem a dűlős Szt. Tamás-borok eddig általában tetszettek, inkább édesek terén vagyok kevésbé meggyőzve. Ráadásul elég nagy volt árban a szórás, nem lehet azt mondani, hogy minden dűlőszelektált tételük 7000 forintnál kezdődött, van/volt ott 2-3 bor 3500-4000 huf környékén is, ami most már egy dűlős borért tök átlagos árnak mondható.
Nem tudom, mit mikor kóstoltál, de szerintem a 2011-es dűlős boraik egyik (pont a drágábbik) fele csak most érett meg a fogyasztásra (Birsalmás, Percze, Szt. Tamás). Azt viszont én se bánnám, ha a Mád Furmintot meg lehetne venni 2000 forint alatt. :)
Egyébként Balassa Pisti szerint a saját 2011-es borai is még csak most kezdenek igazán csúcsformába lendülni. :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.17. 08:26:23

@furmintfan: ez az utolsó mondat a legfontosabb! még olcsóbbak lesznek - fajlagosan (!) - tehát a Szt Tamáshoz képest, legalábbis élvezeti értékben.:-)
2011-est kóstoltam októberben a MAD-at és még valamit, de egyik sem ment át a termlszetes szűrőmön. a 2010-es 3909-et a PBM-en kóstoltam 2012-ben, meg dűlősöket 2012 októberében. a 3909 tetszett.
és sztem a 3500-4000 akkor átlagos egy dűlősért, ha az jó: Medve, Barakonyi, Váti, stb...:-)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.17. 23:28:50

@szenvedély S.: a 3500-4000 Ft-os dűlős átlagár szerintem objektíve megáll, tetszésindextől függetlenül
az általad felsorolt borokat én is kedvelem, ár-érték arányban is remek borok, de a Váti idén már az említettnél egy-két árkategóriával feljebb játszik
Szent Tamás-ügyben úgy tűnik nem fogunk egyetérteni, nekem tetszettek a dűlősök és szerintem nagy részük ár-érték arányban is rendben van, de legtöbbjüknek idő kell
a Balassa-borokhoz nem tudok mit hozzáfűzni, szerintem is nagyon kiegyensúlyozottan magas szintű szortiment, kíváncsi vagyok hogy érnek

a Pelle-borokra tényleg érdemes ránézni, árban is elég jók
süti beállítások módosítása