A Borrajongó

Vadidegenek Magyarországon

2013. január 15. 06:00 - akov

Tavalyi év végén tűnt fel Konyáriék színtiszta malbec-je a polcokon, gondoltam azonnal le kell rá csapnom. Eredetileg csak erről a borról terveztem írni, de ennél a bevezetőnél járva mégis csak megszállt pár érdekes gondolat. Azt hihetné az ember, hogy Magyarország borvidékei egy viszonylag beállt szőlőfajta-választékkal dolgoznak, hiszen a kilencvenes évek útkeresési fázisában nagyjából kikristályosodtak az irányok. A hazánkban honosnak számító un. történelmi fajták csak egy részét – hol nagyobb, hol kisebb arányban – adják ennek a bizonyos választéknak. Ez részben örömre, részben pedig bánatra adhat okot, hiszen minél több a behurcolt kozmopolita, annál kevesebb figyelmet szentelünk kiterjedt szőlészeti örökségünknek. Lenne pedig miből gazdálkodni, írtunk már róla bőségesen. Ennek ellenére is azt állítom, hogy kár volna bárkit is korholni a sosem látott szőlőfajták betelepítéséért, hiszen ettől – normális esetben – csak színesebb és gazdagabb lehet a hazai bortérkép.

petit_verdot.jpg

Az idegen fajták beáramlása – nem számítva a középkor és a kora újkor homályba vesző történéseit – a filoxéra idején kezdett intenzívvé válni. Ekkor az Osztrák-Magyar Monarchia oltványiskolái és más országok hasonló intézményei között megindult a szőlővessző-kereskedelem. Ebben az időszakban érkeztek az országba – többek között – a már örökzöldnek számító bordeaux-i szőlőfajták. Az I. Világháború előtti időszaktól kezdve egyre inkább népszerűvé kezdett válni a pezsgő és a vörös bor, amely a nemzetközi fajták további terjedésének kedvezett. A II. Világháborút követő szocialista gazdálkodás aztán kiteljesítette a nagyüzemi művelésre alkalmas versenyzők (chardonnay, merlot és cabernet) területeit. A pinot noir – igaz már korábban beavázkodott hazánkba – igazán csak a rendszerváltást követően robbant be. A ma már szinte sztenderdnek számító syrah a kilencvenes évek közepén jelent meg Magyarországon és talán már a kritikus tömeget is elérte.

A külföldön jól bevált szőlőfajtákra épülő divatok követése a hazai borászatoknak is lehetővé tette egyedi, ennél fogva magasabb árazású termékek előállítását. A bevált fajták előbb-utóbb elterjedtek és ideig-óráig minden versenyző kiaknázhatta a benne rejlő lehetőségeket. Később aztán a jól teljesítők közönségessé váltak, megszűntek másnak lenni, a korábban bejáratott fajtákkal egy lapra kerültek. Így járt a pinot noir, de a syrah-révület is kezd már felnőttkorba érkezni. Persze, ahogy a betelepítés-felfuttatás-elcséplés a maga útját járja, a sztárcsinálás egyre inkább nehézségekbe ütközik. A magyar borfogyasztó – valljuk be – korlátozott nemzetközi kitekintése és pénztárcája kevés ahhoz a zavarba ejtően színes és trendi borpiachoz, amelyet az Új Világ innovatív csúcspincéi formálnak. Igaz, nincs is erre feltétlenül szükség. Míg Európában a gyökerekhez próbálnak visszatérni, addig Kalifornia és Ausztrália a szőlőfajták végtelen étlapjáról csipeget. És persze okosan. Sangiovese, tempranillo, roussanne, marsanne, nebbiolo és társai. Talán belőlük lesznek a következő nagy dobások, amelyek egykor majd a legsötététebb külvárosi bárokban is átveszik a chardonnay, a GV vagy a cabernet szerepét.

Az idegen szőlőfajták hazai betelepítése persze ma sem állt meg. Az viszont tény, hogy az egyre furább és egzotikusabb neveket jóval körülményesebb lesz a magyar piacon bejáratni és nagy tömegben teríteni. Botorság lenne persze azt állítani, hogy a borászok pusztán nyereségvágyból telepítenek vadidegen szőlőfajtákat. Azt gondolom a legtöbbször nem egy Excel-tábla számsorai, hanem valami érzelmi kötödés, esetleg a fajta iránti vonzalom telepíti az első tőkéket. Megpróbáltam összeszedni a Magyarországon nemrégiben megjelent furcsa szőlőfajtákat, valamint a telepítéseket végző pincészeteket és zárójelben a termést rejtő forgalmi tételeket (amennyiben kedves Olvasónk tud még hasonlókról, kérjük, írja meg bátran!):

Alibernet (orosz keresztezés, alicante bouschet + cabernet sauvignon): St. Andrea

Barbera: Lesence Rt., Gere Attila

Carménère: Pfneiszl Pince, Molnár Pince (Villány), Vida Borbirtok

Chenin blanc: Hilltop, Szászi Pince, Von Beöthy.

Cinsault: Szentesi Pince (2006-ban kivágva, nem érett be)

Gamay: Nagygombos Borászat (Mátra)

Grenache: Szentesi Pince (2006-ban kivágva, nem érett be), Szende Pince (Villány), Vaskapu Kastély (Mohács)

Malbec: Pfneiszl Pince (Távoli Világ Cuvée), Cezar Winery (Premier Malbec), Konyári Pince (Malbec), Hilltop (Szekszárd), Bodri Borászat, Vesztergombi Pincészet

Marsanne: Villa Tolnay

Nebbiolo: St. Andrea, Szent Antal Pince (Szigliget)

Roussanne: Villa Tolnay

Sangiovese: 2HA (Tabunello), Pfneiszl Pince (Távoli Világ Cuvée), Orsolya Pince

Sagrantino: Heimann Pince (Franciscus)

Sémillon (valójában nem teljesen vadidegen, már a hatvanas években is megtaláljuk a Balaton körül): Figula Pincészet (Bordoma), Katona Borház, Koczor Pince (Pécsely)

Tannat: Heimann Pince (Barbár)

Tempranillo: Gere Attila (Tinta), Kovács Borház (Mátra), Nagygombos Borászat (Mátra), Dominium Pincészet (Mátra)

Teroldego: Nagygombos Borászat (Mátra)

Petit verdot: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet (Szent György-hegy), Szentesi Pince (Etyek-Buda; Velence Cuvée), Csányi Pincészet (Villány)

Viognier: Gál Tibor, Gróf Buttler, Heimann Pince, Orsolya Pince (mind a négy pince fajtaborként hozta forgalomba), Simon (Eger), St. Andrea (Eger; Napbor, Örökké), Pannonhalmi Apátsági Pincészet, György-Villa (Törley; Etyek-Buda)

Zinfandel (primitivo): Pfneiszl Pince (Sopron; Távoli Világ Cuvée)

Az elmélkedés után nézzük a Konyári Pince friss malbec-jét:

Konyári Malbec 2011

konyari_malbec.jpgAmennyire tudom – elképzelhető, hogy tévedek – malbec elsőként a Shiraz-Malbec 2009 házasításban jelent meg a pincétől. Talán még kevés volt a termés, ezért volt szükség a házasításra, csak tippelgetek. Koromfekete címke, kevés díszítőelem. A palackon nincs földrajzi jelzés. Mély rubin szín, tintás megjelenés. Illatában szuperérett fekete bogyós gyümölcsök, kék virágok és egyelőre elég sok fás jegy, igaz ezek minőségiek. Nem túl komplex, olyan, mint egy hordóminta, gondolom nem rég kerülhetett palackba. Kóstolásra elég testes, intenzív, buja, az illathoz hasonlóan szuperérett fekete bogyósok viszik a vezető szerepet. A közepesnél emelkedettebb savasság életet lehel a borba. A tannin közel magas, finomporos állagú. A lecsengés nem bombasztikusan hosszú, de azért veretes. A hordós hatás itt is jócskán érezhető, az alkohol rendben van. Mindenképpen egy vonzó borról van szó, szerintem szép karrierrel, de annyira fiatal még, hogy nem sok komplexitást rejteget. Legalább két évet várjunk vele, mielőtt felbontjuk. 6 pont (87). 13,5%. 3.950Ft (Bortársaság)

(Az első képen petit verdot látható. Nadap, Szentesi Pince. A lista kiegészítéséért köszönet Zoli nevű olvasónknak!)

(Utolsó frissítés: 2023. október 16.)

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr605018558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukko 2013.01.15. 06:22:37

Koczor Pince (Pécs) ? Esetleg vannak területeik Pécselyen, de az még Balaton-felvidék.

zoli 2013.01.15. 08:18:43

Ez tetszik. Nekem ezek jutnak még eszembe:
Barbera: Lesence Rt.
Chenin: Von Beöthy, Hilltop
Nebbiolo: Szt. Antal pince, Szigliget
Grenache: Vaskapu Kastély, Mohács (náluk beérik, sőt már édesbor is készült belőle!)
Alicante Bouschet akad elvétve néhány kisebb termelőnél, én utoljára a nagyharsányi Sári Ferencnél kóstoltam tisztán
Nem tudom létezik-e még, korábban a Nagygombos Borászatnál tartottak teroldegót...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.01.15. 09:19:23

megint csak nagyon jó anyagot adtál le a szerkesztőségbe.:-)

nem érdemes hozzátenni a pinot blanc-t, (ami Weningeréknek és Bott Frigyeséknek biztosan van)?

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.15. 10:09:29

A Konyári-értékeléssel egyet tudok érteni. Pár hete nyitottuk össze a kilences malbec-syrah tétellel, kiütközött a kor szépen. Remélem, hogy más nem, ugyanis nem tudom, hogy a házasítást mi hány százalékban alkotja. Amellett a bor mellett ez éppen megcsípte az ötöst nálam; tény, hogy még időt kér, kár felbontani.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.15. 10:10:17

@kukko: Valóban, Pécsely, köszi.

@zoli: Köszi, ha nem bánod frissítem a cikket a listáddal!

@szenvedély S.: Köszönöm. Well, a pinot blanc szerintem régóta velünk van, Sopron környékén klasszikus, főként az osztrák részen.

karcsai · http://www.garammenti.net 2013.01.15. 12:42:17

A Malbec a 19. század második felében, még a filoxéravész előtt bent volt szinte minden vörösboros borvidékünkön. Érdemes Keleti Károly statisztikáját (1875-ben jelent meg) megnézni. Magam is meglepődtem, hogy a következő hármas szerepel (itt-ott a Kis- és Nagyburgundival kiegészülve) az ajánlott szőlőfajták között változó sorrendben a dobogón: Kadarka, Szent Lőrincz, Malbec.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.15. 13:24:44

@karcsai: Köszönöm. A KK féle írásnak csak egy kivonata van meg nekem. Egyébként a medoc noir is ez a kultúrkör, ugyanekkor került be és lett az Egri Bikavér alapja. Ma menoirnak hívjuk a földrajzi jelzők használata miatt. Igaz, senki nem tudja, mi volt ez a fajta Bordeaux-ban...

Szegediszomelijé 2013.01.15. 19:50:22

Huh, nagyon jó! Pár dologról tudtam ezek közül. Mindenesetre éghajlatilag akadnak kérdőjelek. Míg Villányban el tudom képzelni a Tempranillót, a Sangioveset és Primitivót Sopronban... Bár gondolom, ezek kis kísérleti volumenek egyenlőre, amivel úgy van a borász, hogy rászánja a próbára. És miért ne? Ha működik, amellett, hogy kadarka forever, színnek mindenképp jó, hogy vannak.

Fiskális 2013.01.15. 23:07:38

Tudom, hogy méltatlan a részletkérdés felvetése a tényleg klassz összeállításodhoz, a megint jó kis íráshoz, de én úgy tudom a zinfandel és a primitivo közé nem lehet sima egyenlőségjelet tenni, nem? s most nem a népiesch cirfandi-elméletre gondolok, hanem a szinte áttekinthetetlen DNS-vizsgálatos ügyekre. Ott ez mintha nem 100% igazolódott volna. Kavartak a dalmát őssel is, a neve meg végképpen megmagyarázatlan. A magyar kapcsolat meg már régen bukott. Szóval haza nem tért, de lehet, hogy Kalifornia csak 5-600 kilométerre van:-)

Fiskális 2013.01.15. 23:34:01

Sőt, valahol olvastam, hogy a Hegyalján a filoxéra előtt elterjedt volt a pinot blanc, márcsak emiatt is, ha idegen is, van már kicsi magyar akcentusa, nem?:-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.16. 11:33:08

@Fiskális: Köszi. De lehet, a Davis-en DNS vizsgálattal bizonyították. Korábban azt gondolták, hogy a horvát Plavac Mali = Zinfandel. De ez az igazság:

"In 1993, Meredith used a DNA fingerprinting technique to confirm that Primitivo and Zinfandel are clones of the same variety.[31] Comparative field trials have found that "Primitivo selections were generally superior to those of Zinfandel, having earlier fruit maturity, similar or higher yield, and similar or lower bunch rot susceptibility."[32][33] This is consistent with the theory that Primitivo was selected as an early-ripening clone of a Croatian grape."

További kiderült, hogy a fajta Crljenak Kaštelanski, horvát származású, ott már csak egy szigeten találtak meg pár tőkét belőle.

Fiskális 2013.01.16. 12:00:11

@akov: köszi, kicsit homályos nekem ez a megfogalmazás: tehát akkor egy "dalmata", ami elszármazott Itáliában, s onnan vedlett át Ámerikába. Így kell kb. érteni?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.16. 12:09:06

@Fiskális: Igen. Horvátországból került Dél-Olaszba. Hogy melyik helyről ment ki végül Amerikába, a fene tudja.

sapuh 2013.01.18. 01:08:58

Piros veltelini: Taschner

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.01.20. 23:32:51

@ungert: abszolút off topic. olyasmit kérdeznék tőled, ami egy másik bloggam (GM) kapcsolatos, de azon túl, hogy nem illik, mivel ott nem lehet kérdezni, inkább itt szaporítanám a fórum hozzászólásokat, ha lehet. lehet?

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.21. 09:05:29

@szenvedély S.: Én örömmel válaszolok, és gondolom Borrajongóék is adnak teret a kérdésednek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.21. 09:14:28

@ungert: Nekünk nemigen van kifogásunk. Hajrá!

Octopus 2013.01.21. 14:58:48

@Fiskális @akov : a primitivo és a zin közé én semmiképpen nem tennék egyenlőséget, már pusztán a kóstolt borok különbözősége miatt sem. Persze a két nemzet borkészítési gyakorlata is nyilván közrejátszik a borok jellegében, de szerintem csak minimálisan hasonlít egymásra a kettő

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.21. 15:15:15

@Octopus: Pedig genetikailag ua. a két fajta, ez nem kérdőjelezhető meg. Alapvetően a borkészítésben az a legnagyobb különbség, hogy míg az amerikaiak hosszabban tartanak hordóban, addig az olaszok csak alig-alig (3-9 hónap között általában). Előbbi esetben nyilván visszafogottabbak a fajtára jellemző virágos aromák.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.01.21. 15:27:00

@ungert: kíváncsi vagyok a véleményedre a most kóstolt DZ Őszhegy Sárgamuskotály 2011-ről.

hány pontot ér szerinted és ami fogósabb ár/értékben megéri-e azt a majd 7000 forintot. elsősorban.:-)

másodsorban az is érdekel, hogy Zoli borainak mekkora része (talán inkább mely fajták) látnak hordót? és milyen az eltarthatóságuk?

nekem 2009-ből csak Veres és Szerelmi van már, de a kérdés - akár más véleményét is szívesen meghallgatom, természetesen - az eltarthatóság tapasztalatairól szól.

22-24 €-ért ugyanis nem művészet wachaui smaragdokat venni, melyek legalább 10 évet kibírnak, de Zoltán borainál itt-ott túlérést vélek felfedezni. s ha 3-4 év után ez bekövetkezik, akkor elég nehéz vásárolni. míg mondjuk fele árért a Nobilis Barakonyija, vagy még kevesebbért a (DZ-étől teljesen eltérő) Sárgamuskotálya simán bír (jó állapotban) 4-5 évet.

vagy én nyitogatom a Demeter borokat mindig a sinusgörbe alján? :-)

@akov: köszönöm

Octopus 2013.01.21. 15:28:03

@akov: szerintem minimum a klónok között nagy az eltérés. Check this:

www.massena.com.au/wines/view.asp?ID=7

érdekes lenne megkóstolni

Octopus 2013.01.21. 15:35:04

@szenvedély S.: meglepően jól érnek a DZ borok

alkoholista.blog.hu/2011/12/02/demeter_zoltan_vertikalis_a_nappaliban_ii

10 évre nem fogadnék, de 6-7-re simán (bár nem a birtokboroknál)

Zoli (is) elmozdulóban van a hordóról, a 2011-esek között már ritka a fás, talán csak a Lapison érződik igazán (nekem ott túlzó)

Octopus 2013.01.21. 15:38:48

@szenvedély S.: a Nobilis Barakonyi (furmint), legalábbis a 2011-es, közelében sincs a Demetereknek szvsz

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.21. 15:39:52

@Octopus: Hát persze. De hát a kadarka, vagy akár a kékfrankos klónok között is óriási a különbség.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.22. 09:09:14

@szenvedély S.: Köszönöm a kérdésedet. Az Őszhegy számomra meghatározó muskotály-élmény, mérföldkőnek tekintem, ugyanakkor komplexitásban természetesen elmarad Zoltán furmintjaitól, hárslevelűitől. Itt az izgalom nem a nagy rétegzettségen, sokkal inkább azon van, hogy egy alapvetően illatos, könnyű fajtából igyekszünk kihozni valami nagy, termőhelyi alkotást; szerintem ez részben sikerült is, bár kétségtelen, hogy mélyebbre kell ásni az ilyen vonalakért a borban a kedves-parfümös vonal alá. Itt és most nekem hetes volt, szívesen ránéznék évek múlva is.

A hordóval kapcsolatban Octopus nagyjából elmondta a tudnivalókat, egyebeket nem tudok hozzáfűzni. A tizenegyes évjárat boraira kevésbé nyomta rá a bélyegét a fa, nekem ez a stílus szimpatikusabb, kedvesebb, úgyhogy jónak tartom az irányt.

A Barakonyit én nem kóstoltam, úgyhogy véleményt sem akarok róla formálni, de az biztos, hogy Zoltán borai közepesen jól érlelhetőek. Tíz évre ne, de négyre, ötre minden gond nélkül eltenném, és teszem is éppen.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.01.22. 09:36:51

@Octopus: köszi, ezt annakidején olvastam és tetszett, más kérdés, hogyha Zoltán boraiból valami megéri 6.500 körüli, magas árat, az a Szerelmi, ami többször bizonyított már. én inkább a dűlős furmintoknál sokallom, ahol azért még több az ismeretlen faktor és az idei évre esett a nagy áremelés.

egyelőre még én sem kaptam a fejemhez a 2011-es Barakonyi kapcsán, (mint tettem volt a 2009-esnél, igaz, azt egy évvel később kóstoltam!) ám akárhogy is nézzük, pillanatnyilag vagy 10 euróval olcsóbb Zoltán furmintjainál!

tudok a környezetemben olyan külföldiekről, akik nem vesznek bort ennél drágábban, pedig valszeg többen összeállva sincs komolyabb vásárlóerőnk bármelyiküknél!

@ungert: köszönöm a válaszod. tapasztalatom szerint a nagyon száraz, jó savgerincű fehérborok sokkal jobban érnek, mint testesebb társaik - lehet, hogy ez a 0% maradékcukrot tartalmazó SM lesz az, amit 10 év múlva is érdemes megnézni.:-)

egyetlen területen nem látok tisztábban (mint azt octopusnak is írtam) költsek e nagyjából 37.000 forintot 6 palack DZ borra, megéri-e???

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.22. 17:04:44

@szenvedély S.:
Nem tartom kizártnak. Az általad említett tendenciában akad némi igazság tapasztalatom szerint.

Az utolsó kérdésre válaszolva pedig személyes véleményemet mondanám:
nem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.03. 12:09:49

@zoli: @karcsai: @szenvedély S.: @ungert: A cikket frissítettem két dologgal:

Viognier: Pannonhalmi Apátsági Pince (pl. a Heminában kap helyet)

Malbec: A Hilltopnak van Szekszárdon némi malbecje, ráadásul a kilencvenes években telepítették és általában a rosé-ba került bele.

zoli 2013.02.04. 11:00:23

@akov: akkor mondok még én is:
Vranac - Baron von Twickel Szőlőbirtok
illetve polcon láttam friss Nagygombost, szóval létezik még a cég és vélhetően a terlodego is...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2013.02.05. 13:04:03

@akov: esetleg nem akarsz utánjárni annak, hogy a Disznókő vörös Incognitojába milyen ismeretlenek kerültek bele?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.11. 12:52:24

@Szomjas Gödény: igaz, koszi. Voltam nala, mondta is!

A balatoni barbera, ill. dolcetto temat is jo volna tisztazni.
süti beállítások módosítása