A Borrajongó

Tokaji hársak 2011-ből

2012. december 04. 06:00 - drbarta

Ezt a kóstolót még év eleji tokaji kirándulásunk alkalmával álmodtam meg. Ugyanis végigjárva kedvenc pincéimet, megkóstolgatva a hordómintákat az az érzésem támadt, hogy 2011-ből jóval több meghatározó hárs fog születni, mint bármikor korábban. Emlékszem, már alig vártam, hogy a legjobban tetsző tételeket végleges formájukban, készen, egy pazar sor keretein belül itthon is megnézhessük, rájuk csodálkozhassunk a  "klubbal" együtt is.

A sor megszületett, nagyjából sikerült beszerezni mindegyiket azon hársak közül, melyek az említett tavaszi, elég fokozott tempójú túránk során mély hatással voltak rám, egy kivételével ezekből a borokból állt össze a kóstoló.

Nagy elvárásaim voltak gyakorlatilag mindegyik tétellel szemben, a sort vakon kóstoltuk.

Demeter Zoltán: Lapis 2011

Élénk illat citrusokkal, nyári almával, fehér virágokkal, sóssággal. Közepes test. Lédús, hűs citrusos ízek, citrom, lime. Magas, élénk, kicsit domináns, de tulajdonképpen  érett savak, vibráló miliő. Elsősorban ezeknek a savaknak a lefutása, pulzálása okozza a korty fejlődés-érzetét, de a gyümölcs koncentrációja is szemrevaló, a lecsengés közepesnél hosszabb. A savdominancia kicsit megosztotta, nekem tetszett. 6 pont.  Először a Szilvölgyre tippeltem.

Bott: Határi 2011

Mélyebb illat, érettebb világú fehérhúsú gyümölcsök, némi trópusias beütés, pici mézes-sütőtökös színezet, gyurmás ásványosság. Elég nagy test, sűrű szövésű, krémes-olajos konzisztencia. Telt ízek, nagyon érett, szinte kompótosnak ható almával, körtével. Ásványos mag, erőteljes, koncentrált, kraftban gazdag kortyközép, elég hosszú lecsengés. Igen komoly anyag, figyelemre méltó mélységekkel, jó egyensúllyal, kicsit robusztus összképű egységgel. Eléri a 7 pontot.  Először a Balassa Betsekre számítottam, a sort végigkóstolva viszont egyre valószínűbbnek tűnt a Bott Határi.

Kikelet: Lónyai 2011

Hízelgően szép illat, hamisítatlanul „kikeletes” a szaftos, zamatos grapefruit ígéretével, zsályás fűszerességgel.  Közepes test. Telt íz, az illatnak megfelelően koncentrált, harapható a  gyümölcsösség, édes, lédús grapefruit képében.  Arányosan kitöltött korty, letisztult világ, profi, csiszolt részletek, beleköthetetlen gömbölyűség, közepesnél hosszabb lecsengés. Mélységeket, dimenziókat tekintve egy kategóriával kisebb, mint pl. az előző tétel, de az egyensúly és az egység oldaláról közelítve a sor legmeggyőzőbb tagja. Eleganciájával éri el a 7 pontot.

Balassa: Betsek 2011

Egy picit talán mélyebbről jövő, édeskésebb illat, érett almával, körtével, pörkölési aromákkal. Közepesnél nagyobb test, telt ízek, érett, vastag fehérhúsúakkal, gyurmás ásványossággal, és az előző bor után jelentősen érződő hordófűszerességgel. Kraftos, sűrű közép, fajsúlyos, masszív savak, pici cser a lecsengésben.  Mélységben, intenzitásban valamivel túlmutat az előző tételen, de sokkal ziláltabb az egységet tekintve. 6 pont.

Istenhegy Kisbirtok: Szent Tamás 2011

Ez a bor olyan szempontból kakukktojás, hogy csak 70%-ban hárs, a többi furmint. Szokatlan illat, agyagos, gyógynövényes, mintha kicsi illó? is lenne.  Szájban lényegesen jobban teljesít. Közepesnél nagyobb test, sűrű szövés, de csupa élénkség és vibráció hatja át. Ízében telt. Nem annyira definitek az aromák, érlelt hangulat, kortalan gyümölcsök, sós-ásványos világ, de   tulajdonképpen finom. A közép anyaggal rendesen kitöltött, van erő a borban. Az élénk, izgága savak végett semmiféle hömpölygés és robusztusság nem tapasztalható, ami pozitív, de a korty végére a savérzet kissé külön válik a kortytól, ami rendezetlenebb irányba viszi az összképet.  Közepesnél hosszabb lecsengés. Megosztó bor volt, nekem a szokatlansága mellett is tetszett, értékeltem az élénk köntösben szunnyadó kraftot. Jobb egység, illetve letisztultabb aromatika viszont feltétlen jól állna neki.  Nehéz pontozni, legyen kompenzatatórikusan egy szűk 6 pont. Sikerült felismerni, bár illatban nem ilyen volt korábban.

Demeter Zoltán: Szerelmi 2011

Nagyon buja és mélyről jövő illat, sok és jól definiált trópusi, déli gyümölcsök, tejszínes-mézes háttérben. Nagy test. Mély zamatok, mango, maracuya, mandarin, vastag, színes, letisztult világú gyümölcsösség itt is. Sűrű, finoman krémes konzisztencia, olajos mozgás.  Szépen fejlődő, rétegzetten operáló kortyközép, fajsúlyos, széles, kifogástalanul érett és integrált savak. Csupa csiszoltság, gömbölyűség, a kissé kikandikáló alkoholtól eltekintve minden egységes, a részletek gördülékenyen követik egymást. 7 pont simán, nekem a sor legjobbja volt. Nemrégiben már kóstoltam, pont ilyen volt, így nem okozott gondot a felismerés.

Gizella: Szilvölgy 2011

Bár fullosan meg voltam győződve arról, hogy a hármas tétel a Kikelet,  de ebből borból is olyan tisztán és koncentráltan áradtak a ropogós grapefruit-os, lime-os aromák meghintve némi gyógynövényes-kertifűszeres díszítéssel, hogy nagyon elbizonytalanodtam.  Szájban tovább folytatódott ez az örömteli "kétely". Közepes test, tisztaság, koncentrált gyümölcsösség hűs citrusokkal, vibráló, de kiválóan integrált savvilág, közepesnél hosszabb utóíz, remek egyensúly és egység.  6 és 7 pont között. Visszakóstolva tényleg rendkívül hasonlítanak a Kikelettel egymásra, nagyon közeli értékeket képviselnek, mintha ez egy kicsit lineárisabb lenne, a Lónyai pedig talán tökéletesebben gömbölyű.

Gizella: Szent Tamás (Fürdő) 2011

Sokkal zártabb illat. Nem sok gyümölcsöt mutat, inkább ásványosabb-fogpasztásabb-diszkréten fűszeres-virágporos aromák pörgethetőek ki, de érződik, hogy koncentrált anyaggal van dolgunk. Elég nagy test, közepesen intenzív, továbbra is ásványosabb világú, de mégis valamennyire kedves ízek. Tömör, rágható kortyközép, érett, cizellált savak, közepesnél hosszabb lecsengés, utóízében némi cseres kesernye. Komoly, karakteres anyag, jó arányokkal, de rendezetlensége kicsit levon belőle. 6 pont. Sikerült felismerni.

Erős volt a sor, de csak részlegesen váltotta be az előzetes elvárásokat. Mindegyik bor értékes volt, sok tartalmi mondanivalóval, de egy részük még inkább ígéret volt, mint tényleg kiemelkedő.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr244945118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.12.04. 09:06:16

Nagyon jó összefoglaló volt, sok kedvencemmel.
Örülök, hogy végre nálad is pannon klasszis lett a Lónyai, megérdemelte. :)

borrajongo.blog.hu/2012/07/31/kikelet-harsak_2011-bol

kegyetlenkirály 2012.12.04. 09:37:15

Jó napot ! Jó összefoglaló ,remek sor az élvonalból.Esetleg még Szepsyt lehetett volna hozzárakni.Bott Határi nálam bő 7.
Istenhegy Kisbirtoknak van 2011-es, 100% hárslevelű a Szent Tamásból. Az említett uvéet kóstóltam illatban nagyon gyümölcsös és friss.Ízben szintén gyümölcs és ásványosság király savakkal.Gizella Szilvölgy is ott van.Sajna DZ borokat nem sikerült még kóstólni 11-ből.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.04. 12:15:34

@rszabi: Köszi. A Lónyait négyszer kóstoltam mióta palackban van, kétszer erős hat pontos volt, kétszer pedig elérte a hetest. Valójában mindig ugyanolyan volt, ennyit számított az aktuális kontextus.

@kegyetlenkirály: Neked is köszönöm. Szepsytől sajnos nem sikerült 11-es hársat még beszerezni. Orsolyák Attilánál én is kóstoltam a 100% hársakat is. A kedvencem egy nagyon kis tételben készült tartályos hárs volt, hordómintaként nagyon tetszett. Sajnos valami a későbbiekben félrecsúszott benne, így nem lett lepalackozva. A lepalackozott Szent Tamás hárs pedig nekem kicsit cseres volt, sokkal jobban tetszett a cuvée, így abból hoztam.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.12.04. 19:43:20

@drbarta:
Szepsynek - ASSZEM - nincs 2011-es hársa. vmiért úgy emlékszem a 2009-es Király volt az utolsó, azóta csak furminttal foglalkozik.

sokat ittam a kóstolóból, nem ilyen kontextusban persze, de a Demeter Szerelmi és a Bott Határi mindent ver. előbbi előrébb jár, míg a Lónyai nálam nem éri el a 7 pontot, mert érettségben meg sem közelíti az előző kettőt. de lehet, hogy ez csak azért van, mert teljesen más az ízvilága mint az előző kettőé... olyan bizonytalan vagyk. vagy mégsem? :-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.05. 08:22:54

@szenvedély S.: Nincs infom a Szepsy hársakról.
A DZ Szerelmi és a Bott Határi szerintem is egy kategóriával nagyobb anyagok, mint a Lónyai, szerintem ezt jeleztem is, de ezen az estén úgy éreztem, és nem tudtam figyelmen kívül hagyni , hogy a leghibátlanabb egyensúlyt, egységességet, így eleganciát a Kikelet tudta felmutatni.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.12.05. 09:37:08

@drbarta: fura, hogy a "palackforma" mennyire képes eldönteni egy "meccset". a Lónyai sztem sokkal később érő típus is, mint a másik kettő.
süti beállítások módosítása