A Borrajongó

Rablás Ferihegyen!

2012. november 19. 06:00 - akov

Nem oly rég, Ferihegyen járva bekukkantottam az új Sky Courtben található Hungaricum Wine & Fine Food boltba. A viszonylag széles spektrumú – bár enyhe csőlátással összeválogatott – borszelekció láttán igen lelkes lettem. Végre, lehet Ferihegyen magyar borokat kapni és majd minden külföldi visz haza pár palackkal! Amint megnéztem az árakat, azonnal tudtam, hogy itt senki nem vesz bort. Vagy ha már egyszer ismeretlenül vett, akkor többet nem teszi. Olyan pofátlanul vannak ugyanis beárazva tök átlagos borok, hogy egy röpke pillanatra nem is kaptam levegőt. Nem tudtam hirtelen megsaccolni, hogy az én gatyám csúszott-e földig, vagy itt valaki tényleg kemény drog hatása alatt árazott.

bluebird.jpg

A képen látható Wunderlich Blue Bird 2007 egy jó-ár értékű hiperes bor, ehhez mérten vicces kis címkéjén hirdeti képzelt identitását: "Fine Wine is Fine Art". Koncentrált, gyümölcsös, tanninos és hordós. Minden megvan benne, amiért az ilyen borokat keresik. Az Intersparban hosszú idő óta 2.200Ft körül lehet hozzájutni, éppen most a GRoby 1.090Ft-ért méri. Mire a bor Ferihegyre ér, rámegy a sok KÖFA, meg a TEHÓ, meg sok a bérlet is, meg az autó se kicsi és a bor ára hirtelen 11.290Ft-ra (47,0 EUR) tör!

Az üzemeltető Hungaricum Wine & Fine Food Kft-ről és magáról a boltról nagyon kevés információ érhető el. A like-mentes, sivatagként porzó Facebook oldalon kívül egy HVG-ben megjelent, a Malév csődjének hatásaival foglalkozó cikket találtam. Ebben a vállalkozás ügyvezetője, Kerényi Árpád az üzleti tervben megálmodott forgalom alulteljesítéséről kesereg. Úgy tűnik, a bevétel rohamos csökkenésére sokkal egyszerűbb külső okokat keresgélni, mint a kereskedelmi etika területén nézelődni. Pedig, ha a repülőtereken Párizsban, Madridban vagy Amszterdamban lehet elfogadható áron borokat vásárolni, akkor miért éppen Budapesten kell ilyen alpári módon a fogyasztót átverni?

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr254901654

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rablás Ferihegyen! 2012.11.19. 10:54:01

Hosszú idő óta 2200 Ft körül lehet hozzájutni, de mire Ferihegyre ér, a bor ára hirtelen 11290 Ft-ra tör!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.11.19. 10:24:55

Én azt sem értem, hogy egy ilyen piaci rést miért nem lát meg más cég. Nem hiszem el, hogy korrektebb áron nem lehetne ott egy jól pörgő üzletet csinálni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.19. 10:30:01

@rszabi: Kérdés valóban, hogy a magas árak miatt nem pörög-e az üzlet? Nyilvána a reptéren üzletet üzemeltetni drága, sok a bérleti díj és miegymás, de akkor is...

pecz 2012.11.19. 21:10:36

A magnyitás (Skycourt, azaz a 2A es 2B közti rész) óta ez így van. A dutyi free-ben tök normális árak, a borszaküzletben jó választék és hihetetlenül feltornázott árak fogadnak.

117 2012.11.19. 21:19:08

Szerintem nem kell sajnálkozni, nyilván átgondoltan van ez így. Ennek oka kell legyen. Vagy megy a bolt, vagy ugyan nem megy, de nem számít...

Minden esetre sajnálatos. Ritkán találkozik azonban az ember korrekt árazással működő, megbízható árut adó, külföldiekre szakosodott boltokkal. És ez talán külföldön is így van. Vagy nem?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.20. 07:48:40

@pecz: köszönöm az információt!

@117: Nem tudom pontosan mire gondolsz, de a felsorolt városokban lehet normális áron borokat kapni. Jómagam Amszterdamban, Madridban, de bárhol máshol is kaptam "normális" áron borokat a repülőtéren. Igaz, azt el kell fogadni, hogy egy általános +10-20%-os extra profitot meg kell esetenként fizetni, de itt vagy 6-800%-ról van szó, ami pofátlan és etikátlan.

117 2012.11.22. 18:37:27

@akov: Igen, lehet, hogy igazad van a külföldi boltokkal. A néhány 10% plusz valóban nem hagy különösebb kívánnivalót maga után. Sajnos, Amszterdamban és Madridban sem jártam, és bizony, különösebb tapasztalatom sincs a külföldi borokkal és azok árazásával. Csak abból indulok ki, hogy pl. a Magyarországon kapható külföldi 3-5.000,- Ft palackárú külföldi borok sokszor túlárazottak, és nem nyújtják az ártól elvárt élményt. (Persze, vannak homlokegyenest ellenkező példák is, nyilván).

Egy Antinori-bort hozok fel előbbire egy példát. A márkanév alapján a fehér birtokbort is simán tenném 3.000,- Ft-ra, és nem sajnálnám tőle. Ugyanakkor, olasz hipermarketben turistáskodván leesett az állam, hogy 6 (!) euróért volt kapható.

A jóárasítás bajnoka a szememben pl. az Alta Vista premium malbecje, amit bőven 3.000,- Ft alatt szereztem eddig (a Dereszla Pince vinotékájában).

Általában tehát: mire itthon a külföldi bor eljut a fogyasztóhoz, addigra mindenki ráteszi a maga hasznát, és mivel sok kézen megy keresztül, a piacgazdaság törvényei eléggé feltornásszák az árat.

Egyébként én is teljesen felháborítónak tartom a reptéri helyzetet, ne érts félre.

Arra meg, ha nem megy a bolt, de nem törődnek vele az alábbi elméleteim vannak: 1: a bolt csődbe megy, de a tulaj nem látja át: nem sajnálom. 2: kvázi ingyen kapja a helyet, minden eladott palackon keres: nem sajnálom, 3: ez csak egy pénzmosoda: nem kell sajnálni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.11.23. 09:28:11

@117: Egyetertek koszi. Sajnos Mo-n nincs verseny a kulfoldi premium borok forgalmazasanak piacan. Ezert a "luxusprofit".
süti beállítások módosítása