A Borrajongó

Magyar bordeaux-i házasítások

2012. február 27. 06:00 - akov

tulipan.jpgEmlékszem még régmúlt időkre, amikor még a magyar borízlést abszolút markukban tartották a bordeaux-i fajtákra épített házasítások. Akkor és ott azt gondoltuk, hogy ez az, amiben a legnagyobbat durrantjuk és talán világszinten is labdába tudunk rúgni. Azóta azonban rettentő sok bor szaladt le torkainkon, az elsőként ébredő Villány után lassanként szólni kezdtek hozzánk addig csak „egyéb” kategóriába sorolt borvidékeink. Az elmúlt évtized olyan termelő-, terület- és fajta-választékot hozott, amely jelentősen megbolygatta és átalakította fogyasztói preferenciáinkat. Van ki Tokajra, van ki Balatonra, Somlóra, Egerre vagy Sopronra esküszik, tényleg lehet miből válogatni. Talán a régi fény megkopott, de a cabernet-re és merlot-ra alapozott házasítások még mindig egy jelentős részt hasítanak ki a hazai borpiacból. Kis baráti társaságunk egy rögtönzött vakkóstolón próbálta felmérni, hogy miként csillognak 2007 és 2008 délvidéki borai.

Mayer Villány Kopár 2008

Cabernet sauvignon, merlot és franc házasítása, mély rubin színnel. Az illat közepesen intenzív, kék virágos, érett fekete bogyós gyümölcsös, áfonyás, fekete ribizlis, enyhén lekvárba is hajló hatással. A háttérben vaníliát, hordófűszereket, füstöt és kakaót figyelhetünk meg. A korty telt, az illathoz hasonlóan fekete bogyósok viszik a főszerepet érett és túlérett formában. A sav valahol a közepes-magas között áll meg, nincs is vele gond, ellenben a tannin nagyon sok és harap, sajnos az utóízben teljesen átveszi a hatalmat. A kortyközép koncentrációja pedig bíztató volt, de a tannin felülírt mindent. Végül még egy kis alkoholtöbbletet is fel lehet róni. 6 pont. 14,0%. 5.500Ft (Bortársaság)

Kaló Imre Cabernet Franc 2006

A kakukktojás. Egy tiszta franc a szomolyai legendától. Színe közepesen rubin, fáradt hatású. Illata sajnos enyhén dohos, oxidált kissé, amely mákos, avas mákos jegyekben jelentkezik, nem teljesen tiszta. A zavaró jegyek mellett ribizli, kis paprika és földesség határozzák meg, a gyümölcsösség csak lekvár, sőt mazsola formájában jelentkezik. A korty közepesnél alig teltebb, eleje jelentősen édeskés, a közepesnél valamivel több sav mellé lekváros gyümölcsösség társul, némi meggyes és ribizlis karakterrel. Fahatás nincs, az édeskés lekvárosság lapossá és fáradttá teszi, a dohosság sajnos szájban is evidens. 3 pont.

Ikon Tulipán 2008

tulipan2.jpgDél-Balaton, 40% merlot és 30-30% cabernet franc és sauvignon házasítása. Új magyar fában érett 16 hónapig. Illata mélységeket sejtet, bordeaux-iasan cédrusos-gyantás, elég friss, fekete bogyósokkal, áfonyával, kék virágokkal, bőrrel, dohánnyal, fekete földdel, fahéjjal, kávés-kapuccsínós hatással. Egy apró vegetális csavart is találunk benne, elég összetett és izgalmas, vakon Gerének tippelem. Természetesen itt is telt korttyal van dolgunk, a közepes-magas savat elég friss fekete bogyósok díszítik, lekvárról szó sem lehet. Ezt egészítik ki ánizsos, gyógynövényes jegyek, valamilyen kis zöldesség is felfedezhető, de nem nagyon zavar. Jó adag hordót kapott, ami főként a fűszerességhez és a kávés hatáshoz járul hozzá. A struktúra jó, a tannin nagyon magas, érett, sokáig felrakódik, a bor gyümölcsössége felzárkózik hozzá. Jól elkészített bor, nem mondanám, hogy klasszikusan egyedi stílus, de nem is újvilági. Itt már jár a 7 pont. Elegáns címke. 14,0%. 4.500Ft a pincétől beszerezve, a Bortársaságnál erre egy ezrest még rá kell dobnunk.

Gere Kopar 2008

50% cabernet franc, 40% merlot, 10% cabernet sauvignon házasítása, fakádban erjedt, majd 60%-ban kisméretű újhordóban, a fennmaradó részben pedig nagyobb hordóban érett 16 hónapon át. A közepesen intenzív illatot érett fekete ribizli, medvecukor, bors, rózsa, bőr, valamint a hordóból származó fűszerkészlet, fahéj és szegfűszeg alkotják. Kis brett is van talán, majd némi szellőzés után túlérett gyümölcsös hatás is megjelenik. A test nagy és húsos, az aromakészletet természetesen itt is fekete bogyós gyümölcsök alkotják, van egy enyhe gyantás érzet, egy kis vegetális csavar és némi brett is. A sav a közepes-magas között van valahol, enyhén citrusos érzetű, az alkohol magas, a tannin nagyon sok, de érett és finomszemcsés. A kortyközép kissé lágy hatású, a lecsengés elég szép, de az aromák nem túl intenzívek. Fiatal és harap. Ugyan sok minden van benne, de nekem nem áll össze a kép. Ebben a formában 6 pont. 14,0%. 6.500Ft-ért szereztük be, de itt-ott van az 8.000Ft is.

Gere Kopar 2007

50% cabernet franc, 40% merlot, 10% cabernet sauvignon, 16 hónapos érlelés, 60% új kis fahordóban, 40% nagy ászokhordóban. A közepesnél intenzívebb illat ismét fekete bogyósokkal operál, bőrös, mély, rózsával, medvecukorral és kis brettes bőrösséggel. A hordó világosan érezhető, kávés, kakaós, majd kis szellőzést követően füsttel és sonkával játszik. A korty édeskés (analitika szerint 3g/l körüli a cukor), telt, sok fekete bogyós gyümölcsösséggel, az illatban felismert bőrrel, ánizzsal és sok hordófűszerrel. A gyümölcsösség nem lekváros, ez mindenképpen szimpatikus, a tannintartalom viszont nagyon magas, kissé kockás egyelőre. A bor struktúrája jó, a lecsengése hosszú, de nagyon izgalmasnak nem tudnám mondani. Korábban tetszett jobban is, most valahol 6 és 7 pont között végez, talán közelebb az utóbbihoz. 15,0%. 5.700Ft-ért szereztük be, de tud ez a bor ennél drágább is lenni.

sauska.jpg

Sauska Cuvée 7 Siklós 2008

Illata kis fülledtséggel nyit, a gyümölcsök fekete bogyósok, tehát nincsen újdonság, viszont szuperérett karakterűek, azaz nagyon-nagyon érettek a túlérettség legkisebb gyanúja nélkül. Ezt egészíti ki a puncs, a sok hordófűszer, a fahéj, bors, fekete föld és a finom virágosság. Kifejezetten szimpatikus. A korty szép telt, de nem hömpölygős, szájban sem túlérett vagy lekváros, inkább szép fekete ribizlis és meggyes. A sav magas, citrusos érzetű, frissítő hatású és talán inkább a hosszú életnek szól. A kortyközép nagyon koncentrált, tannin nagyon sok, de szépen keretbe foglalják mindezt az aromák. A hordó minősége és alkalmazása mindenképpen profi. A bor remek potenciállal bír, élet van benne, az ízkép szép tiszta. Ez bizony egy erős 7 pont. Örülök, hogy a pincénél járva sem tévedtem nagyot. Ezzel szöges ellentétben a múlt héten Drbartánál nagyon leszerepelt szegényke, mintha nem is ugyanazt a bort ittuk volna! Lélektelenségről itt most szó sem lehetett, mindenkinél egyértelmű győztes, ezúttal nem oszlanak meg a vélemények. 15,0%. 6.500Ft (pincénél vásárolva)

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr944202348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.27. 07:14:40

Azt a Kaló Cabernet franc-t már mi is kóstoltuk úgy másfél éve
borrajongo.blog.hu/2010/06/24/borok_kalo_imretol

Gyökeresen más véleményünk volt róla: feszes, hűvös, kissé kemény, de letisztult, elegáns, és fajtajelleges bort ismertünk meg benne. Mintha itt se ugyanaz a bor lett volna a poharunkban :)

A Sauskáról: A tisztasággal, a jó minőségű hordóval és a gyümölcsök jellegével egyet tudok érteni. Egyébként én nem lélektelent írtam, csak jellegtelent, ami főleg abból adódott, hogy többtucategy hordós jegyek dominálták a többtucategy gyümölcsöket. Ezen kívül itt is, máskor is azt érzem, hogy nincs köztünk konszenzus a kortyközépi koncentráció-val kapcsolatban (ami persze nem baj). Ennek a Sauska bornak szerintem a glicerines-alkoholos sűrűsége volt nagy, ízeiben laza volt, a közepénél én már nem anyagot és aromákat éreztem benne, hanem kilógó tannint.
De ha félreteszem, hogy az egyensúlya egyáltalán nem jött be, a gazdagságára önmagában se tudnék 6-nál többet adni.(5 végül a számomra integrálatlan tannin és alkohol végett lett) Úgy érzem, hogy nem a fenti sorban, hanem mondjuk a Terra Australis vörösei között, vagy akár az egy évvel ezelőtti Ribera sorban ez jobban kiütközött volna.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.27. 09:21:02

@drbarta: A korábban kóstolt cuvée 5 pl. nálam ilyen szempontból rosszabbul szerepelt. Villanásaiban a cuvée 7 egy feszes BDX struktúrára hasonlított, még ha messziről is, de lazaságról szó sem lehet. Azt gondolom, hogy a másik 5 kontroll bor tökéletesen alkalmas volt a kvalitás és a kilógó aránytalanságok belövésére. Vagy gondolod, hogy véletlen, hogy a pince által szervezett MW kóstolón ez a bor volt a kedvencek között?

Kaló: igen, de valószínűleg egy másik palackozás lehetett? Ez evidensen hibás bor volt, igaz, Octopusnak (ld. Alkesz) 6 pontra is tetszett. Édes volt, lekváros és dohos, lusta.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.27. 09:48:19

@akov: Ezek az esetek miatt gondolom egyre inkább úgy, hogy "objektívabb" minőség-meghatározás nem nagyon reális. Ugyanis azok a tényezők, melyektől ez függene, azok is rendkívül szubjektívan kerülnek elbírálásra különböző kóstoló személyek esetén. Az egyik bort te egyensúlyosnak és ízeit tekintve koncentráltnak tekinted, én meg nem. Más esetben meg pont fordítva, én érzem az egyensúlyt és a koncentrációt, nálad viszont nem váltja kis ezeket az érzeteket.
Lehet persze mondani, hogy valamelyikünk kevésbé jól kóstol, de ugyanakkor meg együtt kóstolva sokkal gyakoribb az egyezés, mint az egyet nem értés. A híres médiumoknál is így van, van olyan,hogy ugyanarra a borra az IWC 96 pontot ad, a Wine Spectator meg 91-et. Nagyon nagy különbség! Egy másik borra, ugyanarról a borvidékről, így feltételezhetően ugyanaz a kóstoló személy is nemcsak az újság, IWC 93, Wine Spectator 97. Szintén jelentős különbség.
De ha belevesszük a dolgokba Parkert, Jancis Robinsont és a többieket is, akkor is látható, hogy nagy a káosz. Sokkal nagyobb a szórás attól, hogy elfogadható legyen , hogy akármilyen magas szinten is létezhet objektív vélemény.
Lehet, hogy a Sauska cuvée 7 2008 MW-k kedvence volt, de csodálkoznék, ha nem lennének más nagy fejek, akiknek meg nem szólna túl nagyot.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.27. 10:10:04

@drbarta: Nem újdonság, hogy kóstolók között vannak különbségek. 2 pont, azaz 100-as skálán 10 pont vagy több az eléggé extrém szerintem. Inkább abban bízok, amit másik 5 hasonló bor erősít meg, illetve 5-6 másik kóstoló véleménye. Általában 1-2 megosztó bor szokott lenni egy-egy ilyen kóstolón, ezzel szemben viszonylag végletesen fogalmazol.

A kortyközépi vitánkhoz: a hétvégi grüner sorral kapcsolatban főképpen. Nálam szimplán az intenzitás nem elegendő a kortyközépi sűrűséghez. Robbanhat attól még a bor nyelés után, hogy nincsen elegendő sava. Az igazán nagy struktúrát szerintem csak egy komoly savtartalom tudja megteremteni, ami fókuszálja a kortyközepet és garantálja a hosszú életet. A kóstolt grünerekre ez inkább a nem jellemző, az intenzitás viszont vitathatlan. Ez viszont nem elég. Ezek a grünerek szerintem nem is lesznek hosszú életűek... de ne legyen igazam.

európai 2012.02.27. 10:13:27

Én belefáradtam Kaló Imrébe és nevetséges, borgyanús, löttyeibe. Az Alexandra visszavonhatná a róla szóló könyvdicsőséget. Jó lenne végre találkozni a "legendával".

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.27. 10:39:48

@akov: A grünerekkel kapcs.eszembe jutott egy remek hasonlat!

Tokaj Vs. Sauternes
Gyökeresen másak ugye a stílusok, és a tokajikon nevelkedett hazai szájak hajlamosak elintézni Sauternes-t egy legyintéssel, hogy annak bizony nincs is sava.
Az aszúk fickós savaihoz képest tényleg lágynak is hatnak, de nem hiszem, hogy komoly borkedvelő ember kétségbe vonná a potenciáljukat.

Krémesek, gömbölyűek, inkább szélesebb savakkal, egyszerűen más tipusú az egyensúlyuk, mint az aszúknak, de attól az még egyensúly. Egy másik stílus egyensúlya.

Ezt éreztem pénteken is, kicsit lelőve a témát előre.
Egy GV nem egyenlő egy rieslinggel. Egy GV más módon lesz tökéletes szerkezetű, mint egy riesling. Az F.X. Pichler GV. hihetetlen szabályos tömör gömbölyűségét egyik riesling sem volt képes úgy visszaadni, addig persze az említett GV nem fogja tudni azt a vibrálást,lendületet mint a rieslinget.
Nekem meggyőződésem, hogy nagyon hosszú életű lesz az F.X Pichler Kellerberg grüner, persze jó lenne ezt személyesen követni.

Az hogy kell a sav a kortyközép fókuszálásához, abban egyetértek, csak szerintem ehhez nem kell, hogy annyira domináns sava legyen, mint egy rieslingnek, vagy furmintnak. Egy komoly GV a rieslingnél kevesebb savval is képes fókuszált lenni, ahogy egy komoly Sauternes is, és ha belegondolunk egy komoly vörösbor is.

shiraz 2012.02.27. 12:11:26

@európai: ha újraolvasod a 3 mondatod, te is rájössz szerintem, hogy vicces :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.02.27. 16:50:48

@drbarta:

FX Pichlerrel kapcsolatban nem vagy egyedül.:-) az elmúlt hetekben beszéltem egy 70 év feletti osztrák sommelier-vel, aki elmondta: FXP és Knoll készít Wachauban olyan smaragd GV-ket, amiket simán el lehet tenni 20-30 évre!! neki már a tapasztalata is megvan ehhez.:-)

ráadásul 2 tokajiért cserébe kaptam tőle egy 2002-es Knoll GV-t, aminek hamarosan nekiesünk.:-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.27. 19:51:49

@szenvedély S.: Köszi a megerősítést! Várunk szeretettel a holnap posztra, ha szereted az osztrák témát, akkor feltételezem érdekelni fog :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.02.27. 22:44:58

@drbarta: köszi, de mindennap itt vagyok! igazán írhatnátok többet!:-)
süti beállítások módosítása