A Borrajongó

Sauska: Cuvée 7 Siklós 2008

2012. február 23. 06:00 - drbarta

Illatában semlegesebb feketebogyós gyümölcsök, pörkölt aromák, kávé, vanília, likőrösség. Másnap mintha egy kis fekete olíva próbálna izgalmasságot csempészni bele.  Kifejezetten nagy testű, öblös korty. Korrekt intenzitású ízek, de ekkora méretet csak igen lazán tudnak tartalommal megtölteni, karakterében dominál az egyébként jó minőségű hordó, a gyümölcs csak kikandikál alóla. Sok tannin, alapvetően érett, de hírből nem integrált, a lecsengésben  jó adag „adsztringencia” lép fel, azaz a szájnyálkahártya intenzíven összehúzódik, jelentősen lerontva a fogyasztási élményt. A savak kellemes tapintatúak, észrevétlenek. A 15-ös alkohol is jelentősen kilóg a végén, az utóízt rendesen befűti.  Erényként illik viszont felhozni, hogy jellegtelensége mellett letisztult, zavaró mellékízek nélküli a világa.

Őszintén gondban vagyok a pontozással.  Legfőbb problémája az aránytalansága volt. Nem akarok  sírni, hogy jaj, tannin, jaj, 15-ös alkohol, önmagában nem az a baj. A gond az, hogy hírből nincs akkora mélysége, ízintenzitása, magja, ereje, ami ezt elbírná. Osszunk-szorozzunk, hat pontos általános gazdagság, ellenben három pontnál nem lenne nálam több az egyensúlya, arányai és szubjektív fogyaszthatósága végett. Pirospont a letisztultságért, stagnálás az unalomért. Mindenki kompenzálja ezt össze úgy, ahogy akarja, nálam kábé 5 pontra jött ki az összesítés. Utolsó szó jogán hangsúlyozom, hogy egy kicsit se tudtam szeretni, négy nap alatt az üveg fele sem fogyott el.
9 komment
Címkék: villány sauska

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr414167964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felvetés 2012.02.23. 09:59:54

Mostanában engem sem győztek meg a Sauska borok, főleg a 2010-esek. Kifejezetten high-tech boros beütést éreztem rajtuk. Ahogyan te is írtad sok minden megvan bennük, csak a "lélek" nem tartja össze.
Emlékeim szerint összefutottam ezzel a borral is, jobb volt, mint a 13-as (2010-ből), de 5-6 pontnál nem szerepelt akkor sem jobban.
Egyébként manapság engem is egyre jobban zavar az adstringencia. :)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.23. 11:53:59

érdekes, én nem éreztem, hogy kilógott volna a szesz belőle. tény viszont, hogy némi űrt fel lehet benne fedezni a többi nagyborhoz képest, de nálam egyértelműen jobban szerepelt.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.02.23. 16:42:57

teljesen egyetértek a pontozással. más kérdés 5 pontért 6.500-7.000 (Bortársaság) huf-ot fizetni sehol sem szeretnék!

amikor Tokajban kiderült, hogy az adott borászatot otthagyjuk (elképesztően lélektelen kóstolójuk miatt a "turistaszöveg" közben, kóstolás nélkül kijöttünk), nem a közelben lévő Sauska pincészetet választottuk, hogy kíváncsiságunkat csillapítsuk.:-) talán éppen a fentebb említett lélektelensége miatt...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.23. 16:50:57

Két hete kóstoltuk egy igen impozáns magyar bordeaux-i házasítás sorban. Még nem volt időm megírni, majd hétfő fog jönni!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.23. 19:10:38

@szenvedély S.: erdekes, hogy ennyi tapasztalat alapjan "lelelektelenezel" egy pincet. En jartam naluk Villanyban szeptemberben, "szakmai vizitet" kertem, azt sem mondtam, hogy blogolok vagy barmi aztan lelektelen modon 4 oran ketesztul foglalkoztak velem, vagy 10 bort megmutattak, baromi elvezetes volt. A tobbi villanyi pincenel meg rank sem bagoztak!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.02.23. 23:04:14

@akov: igazad van, nem egyértelmű! nem a Sauska volt a lélektelen borászat, ahonnan kijöttünk Tokajból! oda csak nem mentünk be utána.

a lélek hiányát viszont érzem a boraikban nagyon (rosszul utaltam felvetés szavaira). igaz, nekem a 2006-os sorozat (feltűnésükkor) nagyon bejött. asszem 5 év alatt az akkori Sauska volt az egyetlen borászat, amelynél 12-borból mondjuk 7-8 ízlett vagy nagyon ízlett. azóta borász és stílusváltás is volt. ennek ellenére fél-háromnegyed évente végigkóstolom a teljes szortimentet és egyre kevesebb örömömet lelem benne... az egész borászattal kapcsolatban egy csiszolt gépezet hatását érzem. jó, jó, de túl művi, hiányzik belőle a szikra - a boraik alapján. sztem.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.24. 06:02:53

én is jártam náluk, civilbe, 6 órát töltöttünk el, saját pincért is kaptunk, szerintem ez több, mint korrekt.

frankia 2012.03.30. 18:39:54

December-január körül vettem több palack Sauska bort, a 2008-as Cuvée 7 Siklós-ból valahogy kettő is kikötött nálam. Az egyiket még januárban megittam, a másikat ma nyitottam ki. De teljesen egyetértek az itt leírtakkal: hihetetlenül jellegtelen bor, unalmas, nulla élmény és élvezet. Az 5 pontot is csak jóindulattal adnám meg. Sajnálom, mert a Sauska borok pár éve mély benyomást tettek rám, ezek után szomorú, hgy idáig "süllyedtek". Automata üzemmódban készült drága borok - ennyit lehet elmondani róluk.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.31. 05:40:57

@frankia: Üdv az oldalon! Jó érzés, ha néha egyetértenek az ember fiával :)
süti beállítások módosítása