A tél leghidegebbnek és legfehérebbnek ígérkező hétvégéjét bevállalva tokaji bortúrára adtuk fejünket. Ilyenkor mindig jönnek a belső nyugalmi pontot behangoló „úgysem lesz olyan hideg”, „nem lesz annyi hó” és „csak a média őrjöng megint” tirádák, aztán az ember csak annyit vesz észre, hogy a kocsiban ül és már valahol Szerencs környékén jár. Persze máris rohadtul hideg van, csúszik az út, és fagyott kutyalábak meredeznek az árokpartokon. Elsőként a tolcsvai Tokaj Oremusnál jártunk. A világ legnagyobb presztízsű birtokai közé sorolt spanyol Vega Sicilia érdekeltségébe tartozó pincészet a megszokott módon és magas minőségben teszi a dolgát. A borokat el tudják adni, bőven exportálnak és a birtok még ezekben a nehezebb időkben is eltartja magát. Evidens, hogy eszeveszett bővülésre és telepítésre nincs lehetőség, az ésszerű kísérletezés és az új irányok keresése azonban soha nem állhat le.
Az alapvető koncepció a birtokborokra alapoz, azaz a rendelkezésre álló kb. 90 hektár termőterületről a legjobb száraz, illetve édes borok előállítása a cél. Az Oremus szerint a telepítések túl fiatalok, a tapasztalat pedig túl kevés a dűlős borokhoz. A termőhely-szelektált tételeket megelőzően is van azonban mit tenni. Folyamatban van például az organikus művelésre való áttérés lehetőségének vizsgálata, zajlanak az ezzel kapcsolatos kísérletek. Saját komposztot készítenek a trágyázáshoz, vizsgálják a rovarpopulációt és csak akkor avatkoznak be, amikor feltétlenül szükséges. A különböző fajtaklónok kiszelektálása is bőven ad feladatot a szőlészeknek. Pár nemrég felújított 80 éves ültetvényről próbálják szaporítani a legjobbnak gondolt fajtaváltozatokat. Az ezzel való „játék” bőven ad munkát és fejtörést a birtoknak.
No, nézzük a kóstolt borokat:
Tilia Hárslevelű 2009
Kísérleti tétel, csak a pincénél, illetve néhány étteremben kapható. Az egyetlen Oremus-bor, ami acélban erjed, majd másodtöltésű hordókba kerül 1-2 hónapra. Friss, enyhén mézes és fehér virágos illat, pici zöldességgel és nagyon visszafogott fával. A szájban is hasonlóan friss, kellemesen citrusos, fehér húsú gyümölcsökkel, minimális fahatással. Intenzitása közepes, csakúgy, mint utóíze, frissítő fanyarsággal távozik. Remek kis gasztrobor. Erős 5 pont. 14,0%. Ára valamivel 2000Ft felett.
Mandolás Furmint 2010
Mint minden Mandolás, ez is birtokbor, közepes pörkölésű újfában erjed és érik. A gyenge évjárat ellenére elégedettek a borral, a szürettel kivártak, bejött. Illatában szép tiszta, alapvetően citrusos, almás, szőlős, hozza a furmint finom körtés illatait, amelyek enyhe vajassággal, finom hordózással keverednek. A savak természetesen 2010-esek, sokan vannak, de nem éretlenek, inkább frissítő a hatásuk. Aromatikájában az illatot hozza, citrusos, almás, körtés. A savdominancia tagadhatatlan, grapefruitos fanyarsággal és közepes utóízzel távozik. Nagyon finom fahatás érezhető, komoly tisztaság és jó fogyaszthatóság. Az évjáratnak köszönhetően amolyan tokaji Chablis (elnézést). 5/6 pont között valahol. Ésszerű árazás. 2250Ft.
Mandolás Furmint 2009
Eleinte visszafogott illat, majd kapjuk a szokásos citrusosságot, almát és körtét, valamint a nagyon finom fás-fűszeres és füstös jegyeket. Enyhe petrolosság is felfedezhető, amely elegánsan bújik meg a fehér virágok mögött. Nem meglepő módon teltebb a 2010-esnél, az aromák finom egyensúlyban vannak az érett, de magas savtartalommal. A krémes textúrát alma, virágosság és természetesen citrusok különféle formái díszítik. Nagyon kellemes fahatás, jó egyensúly, finom erő. Nem csoda, hogy a Pannon Bormustrán csúcsbor minősítést kapott. Én sem sajnálom tőle. Éppen megkapja a 7 pontot. Bomba ár, 2250Ft.
Szamorodni Édes 2008
Ezt a bort Drbarta már kóstolta decemberben, csak 5/6 pontra volt jó. A pincészet szerint talán túl hamar hozták ki, az előző évjárat nagyon sikeres volt, így hamar elfogyott. Szerintük most kezdi kirúgni magát. 105g/l cukor, 12-15 hónap hordóban. Illatában méz, sárgabarack, mazsola, őszibarack és fehér virágok. Finoman parfümös, némi trópusi gyümölcs is megtalálható benne, de nem túl összetett. A szájban óriási a meglepetés, komoly intenzitással dolgozik, a savai sokan vannak, de szépen integráltak. Nagyon friss, sok-sok gyümölccsel érett és aszalt formában. Elsősorban sárgabarackot, narancshéjat és mézet érezhetünk. Nagyon szép arányai vannak, lecsengése kiegyensúlyozott és hosszú. Nem ez a világ legkomplexebb szamorodnija, de szépen egyben van, a tisztaság és frissesség elvitathatatlan, mindemellett jól iható. Nálam ez ebben a formában eléri a 7 pontot. Éppen 2200Ft-ra van leárazva a Bortársaságnál. Mézesmadzagos bevezető a nagy tokajik világába.
Aszú 5p 2005
A pincészet zászlósbora az 5 puttonyos aszú. Úgy tartják, hogy ilyen cukorszint mellett lehet a legelegánsabb borokat elkészíteni. Elsőre a mazsolás illósság tűnik fel, aztán sok-sok méz, gomba, avar, fehér virágok, tonnányi aszalt fehér húsú gyümölcs, füge, töppedt szőlő, őszibarack és trópusi gyümölcsök. Nem túl intenzív az illat, de annál összetettebb, feltűnően gyümölcsös és friss. A szájban olajos, a magas sav ellenére elképesztően sima, mézes-mazsolás, vagonszám szalad le torkunkon a sárgabarack és a füge. Az extrakttartalma óriási, jól egyensúlyozza a savakat, amelyek tagadhatatlanul fiatalosak. Az arányok elképesztően jók, szépen sikerült eltalálni a botrytis és a friss gyümölcsök viszonyát. A lecsengés nagyon hosszú. Szétszálazhatatlan bor, kisebb illesztésekkel. Éppen 8 pont, klasszis villanásokkal. 11,5%. Szintén dicséretes árazás, 9000Ft körül.
Aszú 5p 1999
Kiváló aszús évjárat, az Oremus szerint talán a legszebben érő és leghosszabb életre való. Itt már egyértelműen mély arany színünk van. Az illat alakuló palackbukéval, oxidációs jegyekkel nyit, de később ez teljesen eltűnik. Teára emlékeztető illatjegyekkel találkozunk, mellette mélységek és komplexitás, szétszálazhatatlan egység. A méz, a gomba, a füge és az aszalt sárgabarack természetes kísérők itt is. Kóstolásra olajos állaggal, komoly sűrűséggel találkozunk. Mintha holmi sárgabarack sűrítményt innánk, benne trópusi gyümölcsök, füge, méz és tea virulnak. A sav természetesen magas, de abszolút illesztésmentesen csatlakozik a bor többi alkotójához. Miközben mi megöregedtünk, a 12 év csak egy apró kis hussanás volt ennek az aszúnak az életében. Frissessége kortalan, komplexitása felderíthetetlen. Sima 8 pont. Hozzáteszem, hogy pincénél kóstolva 9 pontot nem mernék kiosztani. Az Oremusnál 8000Ft-ért férhetünk hozzá, ami egy röhej. 11,5%
Aszú 6p 2000
A végén néztünk egy régebbi 6 puttonyos tételt is. Az intenzív és tömény illatban természetesen sárgabarackkal találkozunk, de van ott virág, őszibarack, mazsola, tea, narancshéj és marmelád. Ha több időm lett volna, biztosan még felírok tíz másik jegyet is. A szájban bombasztikus intenzitás és mélység mellé hatalmas cukor társul, a sav már nem fiatalos, visszafogottan támogatja meg az édességet. Ennek ellenére erő és frissesség az övé. Aromáiban megint sárgabarack, füge, olajos magvak, őszibarack, méz, mazsola és ki tudja még mi található meg. Eszményi tisztaság és tisztán definiáltság megint, szinte végtelen lecsengéssel és melegséggel. A közben -12 fokosra hűlt kocsiban nyalogatom az aszalt gyümölcsöket, amikor szimplán eszembe jut, hogy talán ez a karácsonyi melegség menti meg az életem. Sima 8 pont. 15000Ft körül kapható. Úgy látszik nem csak én kedvelem az ilyesmit.