A Borrajongó

Tokaj Oremus vizit

2012. február 06. 06:00 - akov

aszuk.jpgA tél leghidegebbnek és legfehérebbnek ígérkező hétvégéjét bevállalva tokaji bortúrára adtuk fejünket. Ilyenkor mindig jönnek a belső nyugalmi pontot behangoló „úgysem lesz olyan hideg”, „nem lesz annyi hó” és „csak a média őrjöng megint” tirádák, aztán az ember csak annyit vesz észre, hogy a kocsiban ül és már valahol Szerencs környékén jár. Persze máris rohadtul hideg van, csúszik az út, és fagyott kutyalábak meredeznek az árokpartokon. Elsőként a tolcsvai Tokaj Oremusnál jártunk. A világ legnagyobb presztízsű birtokai közé sorolt spanyol Vega Sicilia érdekeltségébe tartozó pincészet a megszokott módon és magas minőségben teszi a dolgát. A borokat el tudják adni, bőven exportálnak és a birtok még ezekben a nehezebb időkben is eltartja magát. Evidens, hogy eszeveszett bővülésre és telepítésre nincs lehetőség, az ésszerű kísérletezés és az új irányok keresése azonban soha nem állhat le.

Az alapvető koncepció a birtokborokra alapoz, azaz a rendelkezésre álló kb. 90 hektár termőterületről a legjobb száraz, illetve édes borok előállítása a cél. Az Oremus szerint a telepítések túl fiatalok, a tapasztalat pedig túl kevés a dűlős borokhoz. A termőhely-szelektált tételeket megelőzően is van azonban mit tenni. Folyamatban van például az organikus művelésre való áttérés lehetőségének vizsgálata, zajlanak az ezzel kapcsolatos kísérletek. Saját komposztot készítenek a trágyázáshoz, vizsgálják a rovarpopulációt és csak akkor avatkoznak be, amikor feltétlenül szükséges. A különböző fajtaklónok kiszelektálása is bőven ad feladatot a szőlészeknek. Pár nemrég felújított 80 éves ültetvényről próbálják szaporítani a legjobbnak gondolt fajtaváltozatokat. Az ezzel való „játék” bőven ad munkát és fejtörést a birtoknak.

No, nézzük a kóstolt borokat:

Tilia Hárslevelű 2009

Kísérleti tétel, csak a pincénél, illetve néhány étteremben kapható. Az egyetlen Oremus-bor, ami acélban erjed, majd másodtöltésű hordókba kerül 1-2 hónapra. Friss, enyhén mézes és fehér virágos illat, pici zöldességgel és nagyon visszafogott fával. A szájban is hasonlóan friss, kellemesen citrusos, fehér húsú gyümölcsökkel, minimális fahatással. Intenzitása közepes, csakúgy, mint utóíze, frissítő fanyarsággal távozik. Remek kis gasztrobor. Erős 5 pont. 14,0%. Ára valamivel 2000Ft felett.

Mandolás Furmint 2010

Mint minden Mandolás, ez is birtokbor, közepes pörkölésű újfában erjed és érik. A gyenge évjárat ellenére elégedettek a borral, a szürettel kivártak, bejött. Illatában szép tiszta, alapvetően citrusos, almás, szőlős, hozza a furmint finom körtés illatait, amelyek enyhe vajassággal, finom hordózással keverednek. A savak természetesen 2010-esek, sokan vannak, de nem éretlenek, inkább frissítő a hatásuk. Aromatikájában az illatot hozza, citrusos, almás, körtés. A savdominancia tagadhatatlan, grapefruitos fanyarsággal és közepes utóízzel távozik. Nagyon finom fahatás érezhető, komoly tisztaság és jó fogyaszthatóság. Az évjáratnak köszönhetően amolyan tokaji Chablis (elnézést). 5/6 pont között valahol. Ésszerű árazás. 2250Ft.

Mandolás Furmint 2009

Eleinte visszafogott illat, majd kapjuk a szokásos citrusosságot, almát és körtét, valamint a nagyon finom fás-fűszeres és füstös jegyeket. Enyhe petrolosság is felfedezhető, amely elegánsan bújik meg a fehér virágok mögött. Nem meglepő módon teltebb a 2010-esnél, az aromák finom egyensúlyban vannak az érett, de magas savtartalommal. A krémes textúrát alma, virágosság és természetesen citrusok különféle formái díszítik. Nagyon kellemes fahatás, jó egyensúly, finom erő. Nem csoda, hogy a Pannon Bormustrán csúcsbor minősítést kapott. Én sem sajnálom tőle. Éppen megkapja a 7 pontot. Bomba ár, 2250Ft.

pince3.jpg

Szamorodni Édes 2008

Ezt a bort Drbarta már kóstolta decemberben, csak 5/6 pontra volt jó. A pincészet szerint talán túl hamar hozták ki, az előző évjárat nagyon sikeres volt, így hamar elfogyott. Szerintük most kezdi kirúgni magát. 105g/l cukor, 12-15 hónap hordóban. Illatában méz, sárgabarack, mazsola, őszibarack és fehér virágok. Finoman parfümös, némi trópusi gyümölcs is megtalálható benne, de nem túl összetett. A szájban óriási a meglepetés, komoly intenzitással dolgozik, a savai sokan vannak, de szépen integráltak. Nagyon friss, sok-sok gyümölccsel érett és aszalt formában. Elsősorban sárgabarackot, narancshéjat és mézet érezhetünk. Nagyon szép arányai vannak, lecsengése kiegyensúlyozott és hosszú. Nem ez a világ legkomplexebb szamorodnija, de szépen egyben van, a tisztaság és frissesség elvitathatatlan, mindemellett jól iható. Nálam ez ebben a formában eléri a 7 pontot. Éppen 2200Ft-ra van leárazva a Bortársaságnál. Mézesmadzagos bevezető a nagy tokajik világába.

Aszú 5p 2005

A pincészet zászlósbora az 5 puttonyos aszú. Úgy tartják, hogy ilyen cukorszint mellett lehet a legelegánsabb borokat elkészíteni. Elsőre a mazsolás illósság tűnik fel, aztán sok-sok méz, gomba, avar, fehér virágok, tonnányi aszalt fehér húsú gyümölcs, füge, töppedt szőlő, őszibarack és trópusi gyümölcsök. Nem túl intenzív az illat, de annál összetettebb, feltűnően gyümölcsös és friss. A szájban olajos, a magas sav ellenére elképesztően sima, mézes-mazsolás, vagonszám szalad le torkunkon a sárgabarack és a füge. Az extrakttartalma óriási, jól egyensúlyozza a savakat, amelyek tagadhatatlanul fiatalosak. Az arányok elképesztően jók, szépen sikerült eltalálni a botrytis és a friss gyümölcsök viszonyát. A lecsengés nagyon hosszú. Szétszálazhatatlan bor, kisebb illesztésekkel. Éppen 8 pont, klasszis villanásokkal. 11,5%. Szintén dicséretes árazás, 9000Ft körül.

Aszú 5p 1999

oremus_regi.jpgKiváló aszús évjárat, az Oremus szerint talán a legszebben érő és leghosszabb életre való. Itt már egyértelműen mély arany színünk van. Az illat alakuló palackbukéval, oxidációs jegyekkel nyit, de később ez teljesen eltűnik. Teára emlékeztető illatjegyekkel találkozunk, mellette mélységek és komplexitás, szétszálazhatatlan egység. A méz, a gomba, a füge és az aszalt sárgabarack természetes kísérők itt is. Kóstolásra olajos állaggal, komoly sűrűséggel találkozunk. Mintha holmi sárgabarack sűrítményt innánk, benne trópusi gyümölcsök, füge, méz és tea virulnak. A sav természetesen magas, de abszolút illesztésmentesen csatlakozik a bor többi alkotójához. Miközben mi megöregedtünk, a 12 év csak egy apró kis hussanás volt ennek az aszúnak az életében. Frissessége kortalan, komplexitása felderíthetetlen. Sima 8 pont. Hozzáteszem, hogy pincénél kóstolva 9 pontot nem mernék kiosztani. Az Oremusnál 8000Ft-ért férhetünk hozzá, ami egy röhej. 11,5%

Aszú 6p 2000

A végén néztünk egy régebbi 6 puttonyos tételt is. Az intenzív és tömény illatban természetesen sárgabarackkal találkozunk, de van ott virág, őszibarack, mazsola, tea, narancshéj és marmelád. Ha több időm lett volna, biztosan még felírok tíz másik jegyet is. A szájban bombasztikus intenzitás és mélység mellé hatalmas cukor társul, a sav már nem fiatalos, visszafogottan támogatja meg az édességet. Ennek ellenére erő és frissesség az övé. Aromáiban megint sárgabarack, füge, olajos magvak, őszibarack, méz, mazsola és ki tudja még mi található meg. Eszményi tisztaság és tisztán definiáltság megint, szinte végtelen lecsengéssel és melegséggel. A közben -12 fokosra hűlt kocsiban nyalogatom az aszalt gyümölcsöket, amikor szimplán eszembe jut, hogy talán ez a karácsonyi melegség menti meg az életem. Sima 8 pont. 15000Ft körül kapható. Úgy látszik nem csak én kedvelem az ilyesmit.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr104068640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.06. 09:44:24

ejha, szép sor. nagy kihívás ennyi aszút végigkóstolni egymás után. az egyik legnehezebb feladat, szerintem. gratulálok amúgy. a szamorodni nekem is ízlett annak idején, jó vétel.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.06. 12:07:12

@eletesbor.blog: Édes bort valóban nem egyszerű kóstolni, én is érzem a korlátaimat a műfajban. Egy szamorodninak és három aszúnak azért mennie kell... :)

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.02.06. 18:27:24

Mint minden mandolas, ez is birtokbor...(:
Tok jó ez a mondat.
Szamo nagyon kivancsiva tett. Ennyi aszút hogy tudnak eladni....
Örömmel látom, hogy a 2000es 6p meg mindig gyönyörű (sokat várok egy palackomtol én is pár év múlva). Érdekes, hogy a bt-nel több évnyi szünet után ujra kapható...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.06. 19:19:50

@demisec: A furmint februar okan a BT-nel learazasok vannak, erdemes talan szetnezni.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.06. 20:08:40

@akov: Tetszett nekem is alapvetően a fenti szamo,de úgy gondolom, hogy az LH/szamorodni műfajban nagyságrendileg egy kategóriával jobb nála így hirtelenjében mondjuk Kikelet LH 07, Oremus LH 07, Nobilis Amicus 08, kettővel a Szepsy szamorodni 08, Kikelet szamorodni 2008, Nobilis Ahogy termett 07, és még eggyel a Demeter Főbor 07, Királyudvar Ilona 08, Szepsy cuvée 07.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.06. 20:34:46

Az Oremusnal a LH es a szamo ua. csak picit tovabb van hordoban, mas piacra megy. Most szerintem formaban van ez a bor, az 5 pont nem jutott eszembe, az tuti! Erdemes raprobalni talan meg1x.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.06. 21:02:32

@akov: Az LH pedig kb. másfélszer annyiba kerül, ugyanabban a magyar borszaküzletben :)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.06. 21:39:12

a 2007-es szamorodnival mi volt a helyzet? nem kóstoltam, hiperben láttam nem is olyan régen, kifutó tételnek volt hirdetve 2500 forint környékén. a 2008-ast BT-nél vásároltam, írtam is róla, minden rendben volt vele, kivéve másnap...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.06. 23:04:26

@drbarta: pedig azért van az LH, mert a szamorodni név csak a német, magyar és lengyel piacokon mond valamit. Talán az oroszokhoz is azt viszik. Picit előbb kikapják a hordóból, asszem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.06. 23:05:13

@eletesbor.blog: jaja, értem, nálatok nem szerepelt annyira jól. Nem tudom, ott és akkor nagyon komoly darab volt, többször is visszakóstoltam.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.02.07. 19:35:54

Különben érdekes dolog, hogy mennyire kezd (egyelőre) a felszín alatt növekedni az 5 puttonyosok jelentősége. Ez nekem új, hogy az Oremusnál 'main character' lenne (miben kéne nekem azt látnom, hogy nagyobb szerepet szánnak az 5 puttonyosnak, mint a 6 putonyosnak vagy a 3 putonyosnak?). A Hétszőlő, szerintem újabban a Disznókő is inkább 5 puttonyossal jön ki, de ha azt vesszük a Royal Tokaji kék címkése is sokkal nagyobb figyelmet kap, mint az aranycímkés. Viszont tudjuk, nagyon sokan csak 6 puttonyossal foglalkoznak. Alkonyi László szerint is izgalmasabb egyensúlyok valósulhatnak meg egy igazán szép 5 puttonyosban és hibás elképzelés a cukortartalomra építeni egy szortimentet. Én magam még nem tudtam elhatározásra jutni. A 6 puttonyos ugyan már nem is borszerű, én mégis azokban látom a legnagyobb mélységet. Nagy feladvány szerintem ez, hogy mi legyen a puttonyszám kérdéskörével.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.07. 21:52:27

@demisec: jó meglátások, kösz a kommentárt. Szerintem van abban valami, hogy az 5 puttonyos cukortartalom mellett komolyabb egyensúly és jobb elegancia hozható létre.

A 3 puttonyos aszút - cáfoljon meg valaki, aki többet tud erről - réges régen nem készítettek, hiszen ezt a cukorszintent egy szimpla szamorodni is elérte. Mivel régen a cukornak nagyon nagy értéke volt, a minél nagyobb cukortartalom volt a cél. Ennek pedig a minimum 5 puttonyos tételek feleltek meg. Ha jól emlékszem Szepsy Istávntól hallottam ezt.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.02.07. 22:44:33

@akov: Jelenleg is van 3 puttonyosuk (2003-as), és lesz/van 2006-os is a bt-nel (nem olcsók). A 2000-es nagyszerű bor volt! Az oremus és a Degenfeld azon kevesek köze tartozik, akik 3-6 puttony között tényleg mindent csinálnak. Ilyen aszumennyiseget eladni, na az feladat.
süti beállítások módosítása