A Borrajongó

Felzárkózás Losonci-borokból

2012. január 25. 06:00 - drbarta

Losonci Bálint a legszimpatikusabb borászok egyike, akit van szerencsém személyesen is ismerni. Csak jót lehet róla mondani, közvetlenség, őszinteség, minőségre-törekvés, elhivatottság, tudásvágy, szerénység, jó értelembe vett alázat.

A példa értékű hozzáállás mellett meg kellett, hogy jöjjenek az első sikerek is, talán a 2007-es évjárat dűlős kékfrankosai hozták meg a hazai borkedvelők körében az elismertséget.

Magam részéről megvallva, felvállalva egyesek unszimpátiáját, szerettem ezeket a borokat, de nem éreztem még annyira átütőnek, ahogy az azt követően kóstolt tételeket sem.

A nemrégiben piacra került tételeivel el voltam még maradva, ezt a múlt héten igyekeztem pótolni. Annyit elárulok előre, hogy az "áttörés-feeling" megérkezett. :)

Bővebben:

Losonci: Halmaj Chardonnay 2010
Először zárkózottnak tűnik az illat, később szépen nyílik. Zöldalma, ananász, körtebefőtt, fehér virágok, akácméz, zsírkrétás mineralitás. Közepesen telt korty. Tiszta, finoman krémes textúra. Kifejezetten zamatos indítás, sok érett gyümölccsel, mézességgel, fűszeres-ásványos díszítésekkel. Először a félszárazság tudatában is kissé úgy tűnik, mintha a maradékcukor jobban ráülne a kortyra, idővel viszont egyre több részlet bukkan elő. A struktúra is egyre jobban „kirúgja magát”, az édeskés, telt ízek mellett egyre feltűnőbb lesz, hogy a kortyközép is tartogat még kibontakozni való anyagot, a lecsengés közepesnél hosszabb, főleg gyurmás-zsírkrétás karaktereket őriz. Érett, fajsúlyos, inkább szélesebb savak kísérik a történéseket, dominanciára törekvés nélkül igyekeznek kiemelni az ízeket, hangsúlyosabbá tenni a lecsengést.   Lehet butaság, de felépítése, sav-édesség viszonya, egyáltalán a világa Vouvray/Montlouis Demi-Sec chenin blanc-okra emlékeztetett. Kíváncsi lennék mindenestre, hogy milyen száraz bort adna a terület, ez persze nem kritikaként értendő, így is nagyon tetszett a tétel, számomra Bálint eddigi legjobb fehér bora. Erős 6 pont. (88)
 
Losonci: Úrráteszi Kékfrankos 2009
Meggyes, ázott avaros, gombás illat. Karcsúnak ható korty, érintésnyi tannin, élénk, de kissé diffúzan savanyító savak. Ízeiben is vékonyabbnak tűnik, mint vártam. Nem túl meggyőző indítás. Melegedve, szellőzve kezdi jobban összekapni magát. Teltebbek és letisztultabbak lesznek az ízek, főleg meggyes gyümölcsöséggel, jobban képesek ellensúlyozni az uralkodó savérzetet. Kortyközépi, lecsengésbeli izgalmakat ekkor sem nyújt, az utóíz viszont elég hosszan megmarad. Tulajdonképpen szívesen fogyasztandó, gasztro-bornak teljesen oké. 4 pontról indulva éri el másnapra az 5-ös alját.
 
Losonci: Gereg Kékfrankos 2009
Sokkal komolyabb illat. Összetettebb gyümölcskarakter, nemcsak a fajtától megszokottabb meggyes jelleg, hanem a sokkal inkább”nagyborosabb” mélyről jövő, jól definiált szedres-feketeribizlis-áfonyás egység fedezhető fel. Mellette füstösség, pörkölt aromák, finom hordós jegyek, arányaiban jócskán a gyümölcsök árnyékában. Hosszabban vizsgálva leheletnyi ibolya és érintésnyi fahéj is csatlakozik. Közepesen, vagy attól alig teltebb korty. Az illatnak megfelelő ideális érettségű, letisztult, nagyon jó minőségű piros és feketebogyós gyümölcsösség köszön vissza ízben is. Az előző bortól sokkal meghatározóbb tannin-jelenlét, legyen jó közepes, mindenképp jó értelembe vetten ad szilárd tartást a bornak, a felszínek azonban simák és csiszoltak maradnak. Sokkal struktúráltabb, cizelláltabb savvilág, mely végre nem marad egyedül a levegőben lógva, hanem kíséri a tömören elnyúló kortyközepet és a közepesnél hosszabb ízlecsengést.  Nem mondhatni, hogy minden részlet már kifogástalanul összecsiszolódott volna,  érezhetően „fiatalos” az egység, de már most nagyon élvezhető és rengeteg ígéret van benne. Erős 6-ról indult nálam, elegendő időt rászánva már úgy tűnt eléri a 7 pontot is. (89-90)  Bálint eddigi leginkább meggyőző bora, jelenleg számomra az egyik legszebb kékfrankos. Akov-nak is.  Gratulálok hozzá!
13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr603712922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.01.25. 10:26:40

A 10-es Cabernet sauvignonja. Na az az igazán nagy áttörés még....

beragadt 2012.01.25. 10:52:09

Ez az Úrráteszi dűlő érdekes számomra. Kiváncsi lennék Bálint értékelésére is vele kapcsolatban. Nemrég nyitottunk egy 2008-as Úrráteszi Kékfrankost. Nyitás után kifejezetten nem tetsző volt, másnapra viszont maga volt a csoda, a nagy betűs KÉKFRANKOS.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.25. 11:29:09

@beragadt: Nekem is érdekes az Úrráteszi.
A korábbi évjáratokban is arra emlékszem, hogy többnyire a Gereget szokták a legtöbben favorizálni.
Nekem mind a 07-esek és mind a 08-asok esetén, eltérve a fősodortól, kb. hasonló minőség mellett, de valahogy mégis egy kicsit az Úrráteszit éreztem közelebb magamhoz.
Itt most nagyon komoly klasszis-különbség volt a kettő között, mégpedig a Gereg javára. Azzal együtt is , hogy az Úrráteszi tényleg sokkal meggyőzőbb volt másnap, mint közvetlen bontás után.
Valószínűleg Bálint is hasonlóképp gondolhatja, abból kiindulva, hogy korábbi években a két dűlős kékfrankos ugyanazon az áron ment, 09-ben meg teljesen jogosan, közel 2* annyi a Gereg. Te kérdezzük meg őt is nyugodtan.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.25. 14:15:31

Balint szerint a Gereg all nyeresre a dulok kozott. Majd o ideirja...

Korabban en is irtam errol a Geregrol, eros 7p-t kapott.

Szegediszomelijé 2012.01.25. 20:39:27

Na, ez jó hír! Ha a doki egy vörösborra 7 pontot ad, az nem lehet véletlen! Izgi!

beragadt 2012.01.25. 23:32:13

@drbarta: 2009-eseket még nem kóstoltam, de egyébként egyetértek.Talán a Gereg kicsit közérthetőbb, míg az Úrráteszi titokzatosabb.
Tegyen igazságot a gazda :-)

(csak úgy eszembe jutott, hogy sokan sok helyen beszélnek a Terroir szemlélet fontosságáról , de a losonci kékfrankosokon , meg talán a Demeter furmintokon kívül igazából nekem még nem sikerült testközelből megfigyelni ezt a terroir dolgot, meg évjárat hatást. )

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.26. 07:03:37

@akov: Bocs, terveztem rakni linket, úgy néz ki kimaradt. Pótoltam.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.26. 07:07:58

@beragadt: Nekem már szerencsére jónéhány másik termelő borai esetén is volt lehetőség a terroir-karakterek tapasztalására.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2012.01.26. 09:03:43

Sziasztok!

Köszönöm a méltató szavakat, jólesnek, és magam is úgy érzem, hogy ez a két bor plusz a 10-es cabernet nagy ugrást jelentettek minőségben a korábbiakhoz képest. A Gereg nem tagadom, számomra nagyobb bor, komplexebb, viszont tény, hogy átlagtól eltérőbb, egyedibb struktúrája és ízei vannak az Úrráteszinek. Viszont eddig csak egy évjáratban voltak fej-fej mellett, a 07-esben, meg nagyon úgy néz ki, hogy 4 év után a 11-eseknél újra komoly lesz az Úrráteszi is. A 08-as Úrráteszi esete kivétel volt: enyhe lisztharmatfertőzés miatt nagyon kicsik lettek a bogyók, fürtök, plusz extra módon kellett válogatni, így az nagyon koncentrált lett, de szerintem harmóniában nem adott sokat.
10-ben viszont nagyon nagy volt a kontraszt, életemben először eladtam szőlőtermést, az Úrráteszi kékfrankost, egyszerűen éretlennek találtam. Ellenben a Gereg, bár most még almasavbomlik, de úgy tűnik, hogy bár a többi évjárathoz képest más karakterű lesz, de egy elég jó bort fog adni.
09-ben, ahogy Dávid is írta, az árban is megjelenő különbséget érzek a két dűlő bora közt.
Meg egyszerűen nem tudom figyelmen kívül hagyni, hogy a Gereg komplexebb talajú: a mész mellett sok a vulkanikus törmelék és maga az agyag is vörös a vulkanikus összetevők miatt, míg az Úrráteszi talajában az apró mészmorzsák adják a karaktert. Szerintem ez köszön vissza, plusz a melegebb mikroklíma, a két bor viszonylatában.
Egyébként a Gereg kékfrankosban folyamatban van a tőkék lejjebb vitele, hogy hűvösebb évben se jelentkezzen a harmóniát megbillentő savtöbblet, így a 09-eshez hasonló bor születhessen minden évben.
Szerintem Ráspi kékfrankosainál is komoly a különbség a dűlők között, elmondása szerint az alap kf-et is ugyanolyan elbánásban részesíti a szőlőben is, mint a Máté legnagyobb részét kitevő kf-ültetvényt, a különbség kulcsa a talajban van. Ahol a Mátét adó kf van, ott egyszerre van jelen a csillámpala és a mész.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.26. 12:51:58

@pinotnoir_777: Köszi a hozzászólást. Én ugyan csak egyszer kóstoltam a 08-as Úrráteszit, de akkor nekem bejött. Teltebb ízűnek és koncentráltabbnak tűnt, mint az évjárat-megfelelő Gereg, melyet 1-2 nappal utána kóstoltam, az egyensúly is rendben volt.
Tény, hogy vitán felül a 09-es Gereg az, amelyik eddig bármelyik említett kékfrankoshoz képest karhosszal előrébb van.
Csak így tovább!
süti beállítások módosítása