A Borrajongó

Ismét egy burgundi pinot

2011. október 28. 06:00 - drbarta

Dom. Comte Armand: Volnay 2006

Illatában cseresznye, ribizli, később ibolya, meszesség, visszafogott földesség. Nem túl mély, elsőre nem is bonyolult, de idővel szépen változik a pohárban. Szájban alig közepesen telt. Tiszta, pirosbogyós gyümölcsök által orientált ízek. Kellemesek, de nem túl intenzívek, közepesen hosszúak. Érintésnyi tannin, szinte észrevétlenül élénk, enyhén cizellált savak, sima felszínek. Egység és egyensúly. Remekül fogyasztható, könnyed, letisztult világú, elegáns alap-burgundi, kiváló gasztro-bor. Aki mélységet, magával ragadást, látványos komplexitást keresne benne, az csalódni fog. Viszont viszonylagos egyszerűbbsége mellett még mindig csupa gyümölcs, kor, illetve előrehaladottság nem érződik, gondolom nem túl sokat mozdulhatott az elmúlt években és feltehetőleg még évekig őrizni fogja értékeit.  Eléri a 6 pontot. (86)
Szólj hozzá!

Feudi di San Gregorio – Hagyomány új ruhában

2011. október 27. 06:00 - akov

feudi_epulet.jpgCampaniai borkirándulásunk záró fejezetében a régió történelméhez mérten egy igen fiatal, ámde annál befolyásosabb pincészetet mutatunk be. Az idén a 25. születésnapját celebráló Feudi di San Gregorionak bőven van oka az ünneplésre: a borvilágban szemvillanásnyinak számító negyedszázad itt egy komplett üstökösi karrierre is elegendő volt. A jelszavak: méret és lényeg. Kérdés persze, hogy miként fér össze az ókori hagyomány és az ipari léptékű modern borgazdaság.

Tovább
5 komment

Merlot-szeminárium

2011. október 26. 06:00 - drbarta

Kifejezett merlot-kóstolót még soha nem tartott kis társaságunk, így meglehetősen hiánypótló volt az esemény.

Nem volt különösebb koncepció, főleg annyi, hogy kinek mi volt otthon. :) Annyit szerettem volna persze, hogy szerepeljen a sorban egy-két kimagaslóbb tétel itthonról, és legyen benne egy-két külföldi referencia is. Ezen kívül senki ne keresse benne még csak hozzávetőleges teljesség igényét sem.

A kóstolás vakon történt, az első, belövőnek szánt tétel kivételével.

Következzen a sor:

Tovább
10 komment

A Dorogi-szortiment

2011. október 24. 06:00 - drbarta

A Bodóéknál töltött "ne csak írja..." alkalmakon az is szokás, hogy egyéb borászokat is meghívnak, akik bemutatják a társaságnak a boraikat.

Ezúttal Dorogi István volt a vendég-előadó, szép hosszú sort hozott magával.

Íme:

Tovább
3 komment
süti beállítások módosítása