A Borrajongó

Chateau de Montfort: Demi-sec 2009.

2011. augusztus 12. 01:13 - pardi norbi

Nemrégiben kóstoltam ennek a bornak a 2008-as évjáratát. Fantasztikus volt. Sajnos abból az évjáratból már nem tudtam szerezni, hogy újra élvezhessem. Ezért aztán kissé félve, de kíváncsian kóstoltam a friss 2009-eset. Tiszta, közepes citromszín. Viszonylag visszafogott, de izgalmas illat: fehér virágok, citrom, grapefruit, zöldalma, kevéske méz, finom ásványosság. A korty közepesen telt, dinamikus, érett, de nem kifejezetten cizellált savakkal. Zamatos bor, gyümölcsös (grapefruit), finoman fűszeres, elegánsan ásványos. Minden tekintetben elmarad egy évvel idősebb testvérétől, aromagazdagsága, illetve aromamélysége meg sem közelíti az előző évjárat gyümölcséből készült nedűét. Mindazonáltal egyensúlyban levő, remek sav-cukor aránnyal rendelkező bor. Közepesen hosszú, gyümölcsös-ásványos lecsengés. 6 pontot simán elér így is.

2 komment

Ott-borok

2011. augusztus 11. 07:45 - drbarta

Nagy kedvencem Bernhard Ott, talán nem túlzás kijelenteni, hogy a legtöbb kóstolójegyzetet a borairól ezen a blogon lehet megtalálni. (ha esetleg rosszul tudom, akkor elnézést).

Nagy meglepetésként ért nemrég, hogy a wagrami mester néhány zöldveltelinije immár a Bortársaságban is hozzáférhető. Persze csodák nincsennek, a szortiment alsó két lépcsőfokáról van szó.

Beszereztem hát itthon a két tétel közül a némileg magasabb rendű Fass4-t, és mellé raktam a következő fokozatnak számító Der Ott-ot 2008-ból, amit még a pincénél vettem.

Íme:

Tovább
Szólj hozzá!

Chateau Mont-Redon: Chateauneuf du Pape 2007

2011. augusztus 09. 06:26 - drbarta

Reptéri duty free shop-ból származik.

Nagyobb termelő, csak a Chateauneuf du Pape-apelláción belül 174 hektár területtel rendelkeznek. A régióra jellemző talajtipusokat mind megtalálhatjuk, azaz a galet-kövekkel fedett vörös agyagot, illetve homokos-hordalékos, valamint mészköves terroirokat. Mindegyik területen más és más arcukat mutatják a szőlőfajták, egyébként mind a 13 engedélyezett szőlőfajtát termesztik a diverzitás fenntartása végett. Négy generációra visszanyúló tapasztalatok.  Kézi szüretelés, a fiziológiai és fenolos érettség egyaránt kritérium, ennek érdekében két hétig is elhúzódhat a szüret. A must acéltartályokban erjed, a bor kb. fele arányban hordókban érlelődik 12 hónapig, ennek kb. negyede új.

Nem találtam adatot arról, hogy hány palack készülhet egy évben, de biztos elég sok.

A bor a következő értékelésekkel rendelkezik.Wine Spectator: 90, International Wine Cellar:92, Jancis Robinson: 16, Revue de Vins du France:15, Cellartracker:90.5 tizenkét leírás átlaga alapján.

Mély és komplex illat, lassan bontakozik ki. Feketebogyós gyümölcsök, hús, kék virágok, finom dohány, illatos gombák, fekete tea. Közepesnél teltebb korty. Viszonylag mély és komplex ízek, de még lehengerlési szándék nélkül, meggy, vadhús, erdei gombák, ércesség. Hordófűszer nem igazán érződik. Közepesen hosszú lecsengés. Sok tannin, bár finomszemcsés, sima, de kissé szárazan porzik a végére. Gerinces, szinte kemény savak, némiképp túlzott is jelenlétük a végére. Sűrű szövésű, sima textúra, arányosság keretein belül, drámai súlyú tömörség nélkül. A 14.5 –es alkohol szépen besimul az alkotók közé. Erős 6 pont.
2 komment

Up to date- Somlói Apátsági Pince Juhfark 2007

2011. augusztus 08. 06:00 - drbarta

Talán természetes jelenségnek tekinthető, hogy az újabb és újabb tapasztalatokkal az egykori kedvencek már nem csillognak olyan szépen.  Sokszor ennek háttérében sokkal inkább önmagunk változása áll, mintsem a boroké.  Mégis azért meglepő, sőt megrázó, amikor egy régi nagy kedvencünk pályafutását követve azzal kell szembesülnünk, hogy nem is olyan hosszú idő alatt totálisan átrendeződött nemcsak az ízlésünk, de az értékrendünk is. 

Következzen a bor története, az első találkozástól, az utolsóig:
Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása