A Borrajongó

Pezsgőzés IV.

2011. december 12. 06:00 - drbarta

Akov kolléga pezsgős posztja után még a témában maradnék.

Az ünnepek közeledtével eluralkodott rajtam (is) valamiféle pezsgő-fogyasztási kényszer. :) Keresi az ember az igazit, ami majd megfelelő lesz Szilveszterre. :)

Az elmúlt néhány hétben az alábbiakat bontottam meg. A kóstolások nem egyszerre történtek, viszont a tematika hasonlósága végett egy posztban gondoltam közölni a jegyzeteket.

Szeretném hangsúlyozni, hogy bár írtam pontokat, de ebben a témában még elég érintőlegesek tapasztalataim, így kéretik az értékeléseket a helyén kezelni. Annyi mindenesetre már világos, hogy az ár-érték arányok nem ugyanazon skála mentén haladnak, mint a csendes borok esetén. Ez egyszerűen drágább műfaj. (Természetesen a hagyományos, "méthode traditionelle", azaz palackos erjesztésű-érlelésű pezsgőkről beszélünk.) Egy öt pontos pezsgőnek már lehet nagyon örülni, és elfogadni, hogy azért is egész biztosan jó néhány ezrest fizetni kell. Egy 6-7 pont környéki pezsgő palackára teljesen elfogadható, hogy az 5-10 ezer forintos tartományban mozog, ha pedig konkrétan champagne-ban gondolkodunk, akkor pedig az utóbbi összegnél indul.

Következzenek akkor a közelmúlt pezsgői:

 

Légli: Riesling Sec 2009
Friss, száraz, élénk illat, elsősorban hűs citrusos gyümölcsökkel. Szájban könnyű, légies. Alig közepes ízintenzitás, főleg citrom-grapefruit-zöldalma vonalon mozgó gyümölcsösség, érintésnyi meszes porozitás, illetve a palackos erjedés élesztős aromái a háttérben, visszafogottan. A lecsengés és utóíz csontszáraz, viszonylag rövidebb. A buborékozás sűrű, de nem annyira apró és finom, mint a champagne-oknál. Kellemes, tiszta és frissítő, szívesen ittam. Eléri az 5 pontot.
 
 
Pol Roger: Extra Cuvée de Réserve NV
Igen vonzó, élénk, és mélyről jövő illat. Frissen sült ropogós, vajas sütemény, kortalan citrusok-zöldalma, méz, meszesség, finom fűszeresség, fehér virágok. Szájban légiesen könnyed, de mégis intenzív. Ízei pillanatok alatt jutnak el a szájüreg minden pontjába, karakterben jellegzetesen champagne-osak, de különösen kifinomultak. Ideális arányban hoz gyümölcsösséget, fűszerességet, ásványosságot, és a sokszor emlegetett briósra emlékeztető aromajegyet. Ez utóbbi itt igazán szép, tetszik jól definiáltsága, és hogy nem nyers és fülledten élesztős. A lecsengés  közepesnél talán picit hosszabb. Sűrű, apró, finom buborékozás, selymes, simogató textúra. Egyensúlya, alkotóinak egysége pazar, a savak kellően élénkek, játékosan cizelláltak, de mégis szinte észrevétlenek, ahogy a szerkezetbe beépülnek.  Összességében semmi meglepő, csak hibátlan, tele finesszel, magától értetődő eleganciával. Nálam ma, a jelenlegi tapasztalatommal eléri a 7 pontot.(90) (Viszont fontos ismét megjegyezni, hogy Champagne-témában mennyire nincsennek még meg a mérföldköveim, referenciáim.Ha belegondolok, hogy ez mindössze egy jó nevű termelő alap-tétele, feltételezhető, hogy komolyabb pezsgőkkel megtűzdelt sorban nem jutna eddig. )
 
Champagne Fleury: Brut Carte Rouge NV
Biodinamikus termelő Champagne-ban. Illatában itt is megtaláljuk azokat vajas teasüteményeket, melyeket eddig csak igazi Champagne-ban éreztem. Friss, omlós és üde. Némi zöldalma is színesíti. Szájban könnyed és légies. Sűrű, apró buborékok. Rögtön jönnek az ízek, betelítik a szájüreget, majd közepesen hosszú lecsengéssel távoznak. Kortalanul élénk citrusos gyümölcsösség, briós, vajas kelt tészta, toast. Csontszáraz lecsengés, a savak kissé erőteljesebben húznak a végén az ideálisnál. Hasonlóan gazdag, de nem éri el az előző nyújtotta  eleganciát, arányosságot, kifinomultságot. De persze szép. Izmos 6 pont.(88)
 
Királyudvar: Henye pezsgő 2008
Szagolva finom, friss, sok citrussal, nyers, kelt tészta illatával. Szájban könnyű és légies. Közepesen intenzív ízeiben legdominánsabbak a gyümölcsök, citrom, zöldalma, mellette kenyérbélre emlékeztető jegyek, illetve mintha a zsírkrétásabb tokajis ásványosságot is bele tudnám magyarázni. :)  A lecsengés hossza is közepes. Sűrű, apró buborékok, bár nem annyira finomak, mint a champagne-okban.  Remek egyensúly, korrekt egység. Az általam kóstolt magyarországi pezsgők legjobb tételei közé tartozik. (persze ezzel nem mondtam súlyosat, hisz itthonról is még nagyon szűk a merítésem) Eléri a 6 pontot.(86)

 

Chateau Vincent Extra Dry 2002
100% chardonnay. Már beleszagolva is igen megnyerő. Megfelelően mély és aromagazdag. Érett, melegebb, de kortalan citrusok mellett keksz, toast, teasütemény, kenyérhéj olyan intenzitással mint egy champagne-ból. Szájban is igen tartalmas. A közepesen telt, mégis könnyednek ható test mellett a zamatok pillanatok alatt betöltik a teljes szájüreget. Érlelt, finom autolitikus aromák, szinte olyan szépek, mint a champagne-okban: nem nyers élesztősség, hanem mint az omlós tésztájú, friss sütemények. Mellette még rengeteg gyümölcsöt is magáénak tudhat. A lecsengés és utóíz hosszára se lehet panasz. Kellemes szerkezeti arányok, a korty teljes hosszán alapvetően integrált savak, kicsit talán szélesebbek, súlyosabbak, kevésbé magasak, mint a champagne-i vetélytársakban. Egy egész picit darabosabb talán a szerkezet. Sűrű, a számomra ideálisnál intenzívebb buborékozás,  igényeltem a fogyasztás előtt kissé megrázni a poharat, de annyi baj legyen. (valójában, bármekkora szégyen is, szinte mindegyik pezsgővel ezt teszem, nem szeretem, ha nyomás akkora a szájban, hogy szinte képtelenség csukott szájjal kóstolni.) Remek tétel, jobb, mint amire előzetesen számítottam.  Tulajdonképpen szerintem jónéhány alap-champagne szintjét megütheti. Magabiztos 6 pont simán, háromezer körüli árával best buy, mindenkinek melegen ajánlom. (88)
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr453447220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evernever 2011.12.12. 21:07:36

Chateau Vincent Extra Dry 2002-t hol lehet kapni?

spotty 2011.12.14. 12:17:29

Léglit ittam már, nekem nagyon ízlett. evernever, ha keresel valamit, itt nézz körül, hátha a leírásnál lesz bolt ajánló: minu.me/-vinopedia
süti beállítások módosítása