A Borrajongó

Érettebb somlói borok IV.

2011. április 19. 18:00 - drbarta

 A most következő bor nem feltétlen illik ebbe a sorozatba. Bár hazai értelemben a négy éves borok már leggyakrabban igen érettnek tekinthetőek, ez a bor legfrissebb kóstolás alapján viszont még nem sokat mozdult meg.

2009 végén több alkalommal volt hozzá szerencsém, különböző sikerrel, majd másfél év "szünet" után pedig a napokban. 
Következzen a Hollóvár pince 2007-es sauvignon blanc-ja, most és egykoron: 
 
2009.szeptember
/Vegyes édes borokból álló sorban kóstoltuk. Nem igazán voltunk elragadtatva. Lehet, hogy betett a palacknak a néhány hónapos helytelen tárolás a nagy nyári melegben/
 Intenzív, gyümölcsös illat. Szájban vastag, nagy lendülettel indul, de hamar kifullad, a nemkevés sav nem bizonyul elégnek a nagy extrakthoz és alkoholhoz. Ezen felül sokkal egysíkúbb, mint a pincészet többi tétele. Sem a fajtát, sem a terroirt, sem a termelő korábban megismert markáns , egyedi karakterét nem igazán tudom tettenérni, ettől függetlenül komoly alapanyag, 5-6p
 
2009.október
/Nem volt túl sok elvárásom a múltkori palack után. Kényelmetlenné vált palackomat szívfájdalom nélkül szolgáltam fel édesebb szájú vendégeimnek. Aztán volt nagy meglepetés. Szóval egy kóstolás nem kóstolás./
Sokkal jobban tetszett, mint az első palack. Savai nagyon szép tartást adnak az extraktban meglehetősen gazdag kortynak. Nincs bennük hatalmas lüktetés, inkább kissé szétterülnek, de különösen finom tapintatúak, ez a konzisztencia nem is igazán jellemző a pincészetre. Ornamentikájában megjelennek a fajtajelleges vegetális-csalános jegyek, valamint a somlói terroirra jellemző sósság 7-8p
 
2009.november
/Egy hosszabb sorban sodorta elém az élet ismét e tételt. Örültem neki, megbizonyosodhattam róla, hogy az előző palack mutatta az "igazi" arcát, az első próbálkozás valószínűleg peches üveg lehetett/
Ismét nagyon tetszett, vastag test, szép szerkezetű, elegáns savak. Egész pici co2 növeli a „légiesség-érzetet”. Az édesség nem  meghatározó a bor arculatában, csak mintegy fűszerez. A bor hosszú, komplex, a fajta és a terroir nem nyomja el egymást, zseniálisan megfér egymás mellett. 8p
 

2011.április

/Itt egy kis "technikai" malőrt be kell valljak. Ez a palack a pincénél tett januári villámlátogatás során került hozzám. A helyszínen hozzáférhető néhány butélia viszont a szűrést megelőzően került még lepalackozásra, ellentétben a tétel kereskedelmi forgalomba került változatával. Szóval ugyanaz a bor, de mégse ugyanaz. Nem tudom mennyi ennek a jelentősége, emlékeim szerint ilyesmi volt a bor kereskedelmi változatának másfél évvel ezelőtti arca is. Érdekes lenne mindenesetre összehasonlítani a szűrt és szűretlen verziókat.(2008-as furmintból ez meg is fog történni) /

Mély, átható és igen komplex illat. Nagyon érett, de nem aszalt,  exotikus gyümölcsök, maracuya, papaya mellett a „régi, jó megszokott Hollóváras” fülledten-sós-avaros-gombás karakter is tetten érhető. Mellette buja vegetális jegyek, csipetnyi zöldpaprikával. Szájban igen telt és sűrű korty. Nagy mélységű, összetett aromakészlet, exotikus gyümölcs-kavalkád, intenzív sósság, pici mézesség, fűszerek, avar, héjaromák??, stb… A maradékcukor és a savak remek egységben. A korty nem válik ragacsossá, a savak ugyanakkor kultúráltak: érettek, szélesek, sima tapintatúak, cizelláltságot is mutatnak. Végigkísérhetőek a korty hosszán, kiemelik a zamatok intenzitását, de nem dominánsak. Ezzel ellentétben az alkohol viszont némileg külön úton jár. Bár magára nem marad , de a lecsengésben intenzívebben van jelen a savaknál, egy tényleg csak enyhén szúrós melegítés formájában. Nehéz megmondani, hogy mitől függ az, hogy ez a jelenség zavar –e. Itt most ugyanis az észlelésen kívül egyáltalán nem bántott. A bor egyértelmű finomsága (nagyon szívesen ittuk), megragadó mélysége, komplexitása, egyáltalán karakán egyénisége mellett nem volt jelentős tényező a nem tökéletes egyensúly, így nem sajnálom a 7 pontot.
 
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr322840023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.04.19. 20:06:03

Na igen, egyik hatalmas kedvencem Takács Lajostól!! A 8-as évjáratbemutatón kóstoltam, és nekem akkor messze a sor fölé emelkedett (még az 5-ös Hárs fölé is). Nekem is van még egy kóbor palackom, nem tűnik üledékesnek, és nagyon kíváncsi vagyok, mi lett belőle!! Amikor a posztot elkezdtem olvasni, az első bekezdésnél, kicsit lefelé görbült a szám...de bizakodó vagyok (Lajos is elmondta, hogy szereti ezt a borát nagyon). Köszönöm a részletes jelentést!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.19. 21:37:52

@demisec: Én is a kiemelkedő borai között tartom számon a Lajos ezen borát, bár nekem lehet az 05-ös hárs marad már az örökös kedvencem :)
Szerintem kiváló állapotban lesz a palackod, épp olyan lesz mint amikor először megfogott. :)

töppedt 2011.04.19. 21:42:32

A szűrt és szűretlen furmintra és hársra nagyon kíváncsi vagyok. Ezt a tételt meg nagyon szeretem.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.20. 12:25:45

@töppedt: A szűretlen hársot kóstoltam a Lajosnál, nem tűnt különösebben másnak, mint a képzeletemben élő szűrt változat.
A 08-as furmintból pihen már itthon 1-1 palack mind a két verzióból, feltett szándékom majd együtt nézni őket. Majd jelentem, hogy mire jutottam, bár ez nem mostanában lesz.
süti beállítások módosítása