Rendszeresen előfordul, hogy külföldi tételeket is magunkhoz veszünk. Az információgyűjtés szakaszában rendre igyekszek megtalálni, hogy az adott tétel milyen értékelésekkel rendelkezik a nagyvilágban. Sőt, mi több, ismeretlenként ezek azok az adatok, melyek elsősorban szabják meg, hogy miket is fogok választani. Vannak olyan kiadványok, melyek világszinten elég populárisak, jelentősek, és így bármely vidék borairól lészen is szó, belebotlik az ember az értékeléseikbe. Ilyenek általában a Wine Advocate, a Wine Spectator, az International Wine Cellar. Nekem kifejezetten igényem szokott lenni arra, hogy az általunk is használt tízpontos rendszerbe ezeket a 100-as skálán mért pontokat át lehessen konvertálni, és fordítva, ha valaki ezekben a nemzetközileg is ismert rendszerekben gondolkozik, akkor hogyan értelmezze a nálunk olvasható értékeléseket.
Pont-átszámítás
Átváltási szándéknál a következő irányelveket éreztem szükségesnek figyelembe venni.
Az egyik, a leginkább magától értetődőbb, hogy a kinti rendszerek intervallumainak gyűjtőelnevezéseinek körülbelül feleljenek meg nálunk használt kategóriák rövid leírásai. A fenti kiadványok értékelési rendszerét elolvasva nagyjából közösnek tekinthető, hogy 80 ponttól indulnak a tulajdonképpeni jó borok. Folyamatosan emelve az értékeléseket, 89 felé haladva, egyre inkább nagyon jó, illetve már-már kiváló borokról beszélhetünk. 90-nél egységesen indul a kiemelkedő borok listája, 95-nél, (Parkernél 96-nál) pedig elérkeztünk a kivételes tételekhez, avagy nagy klasszikusokhoz. 80 alatt általában iható, de érdektelen borokat találunk, ezeknél nem látom sok értelmét az átváltásnak. Ezekből kb. az következik: 80 pontnál indulhat a 4 pont, 90 pont körül a 7 pont, 95, vagy 96 körül pedig a 9 pontos kategória.
Ezek a durva találkozási pontok, de szükséges az egyes kategóriák intervallumainak pontosabb meghatározása, úgy hogy a különböző skálák nevezetes pontjai a legmegfelelőbb helyeken metszék egymást. Ennek belövésének érdekében törekedtem arra, hogy bizonyos, már itt is kóstolt borokhoz hozzárendelhető nemzetközi értékelések lehetőleg minél gyakrabban feleljenek meg, vagy legyenek igen közel az itt született 10-es pontszámhoz rendelhető ekvivalens értékhez.
Fontosnak éreztem tehát, hogy olyan átváltási rendszer szülessék, mely révén az itteni pontszámok jól összevethető adatok lehetnek a nemzetközileg adott értékelésekkel, de mindezt úgy, hogy a saját skálánk kihasználhatósága ne csorbuljon. Ennek értelmében le kellett mondani olyan elvárásokról, hogy az egyes intervallumainkhoz kb. ugyannyi egységnyi 100-as pontszám tartozzon. Tehát, a testreszabás érdekében nem az történt, hogy a 80-100-ig terjedő pontokat egyenlő arányban felosztottam volna a 4 és 10 pontos tartományok között.
Logikusnak tűnik egyfelől, hogy minél magasabbra érünk a 100-as skálán, annál inkább nagyobb jelentősége lesz minden pontnak. Ezért is nem egyezek azokkal a megfogalmazásokkal, hogy 90 fölötti tartományban már kevesebb jelentősége lenne a különböző pontszámoknak, hiszen itt már inkább csak stílusbeli, mint minőségi eltérések lennének. Ezzel pont ellenkezőleg gondolom: szerintem itt kezdődik az a tartomány, ahol már minden egyes pontnak, lépcsőfoknak nagy jelentősége van, akár a minőség árnyalását tekintve, akár azt a tényt figyelembe véve, hogy minden egyes nüansz-többblet egyre súlyosabb és súlyosabb összegekbe kerül, minél magassabban járunk. Emmiatt szerintem 90 fölött célszerű egyre inkább szűkebbre venni a 10-es skálának megfelelő intervallumokat. Másik oldal felől viszont bekapcsolódik az említett testreszabás igénye. 97-100 környékén elérkezik egy olyan tartomány, amely már olyan minőségi szintet képvisel, amelyen belül az egyes értékek árnyalt elkülönítése egész egyszerűen nem tud az én kompetenciám lenni, még játék szinten se. Addig, míg 90 ponttól enyhén magasabb értékelésekkel rendelkező borhoz rendre van szerencsém, addig az említett legmagasabb pontok az olvasataim szerint a világ legdrágább márkáinak a legjobb évjáratainak a sajátja. Realitás talaján maradva, ezeket rendszeresen kóstolni soha nem fogom, ugyankkor olyan skálára sincs szükségem, amely szerint az eddigi legszebb sorok borai még 8 pontot is elvétve kapnának. Így úgy döntöttem, hogy amely bor szerintem eléri már 97 pontot, az minden további nélkül meg fogja kapni a 10-est.
A rendszer tehát:
80-82 pont: 4 pont
83-85 pont: 5 pont
86-88 pont: 6 pont
89 pont: Itt már vannak klasszist sejtető villanások, 6 és 7 pont között tartomány, esetlegesen igen szűk 7-es
90 pont: 7 pont
91 pont: Erős 7 pont.
92 pont: Itt már felmerül a nagy bor lehetősége, 7 és 8 pont közti tartomány, esetleg szűk 8-as.
93 pont: Stabil, erős 8 pont
94 pont: Már nagyon magasan járunk, 8 és 9 pont közé tenném, estlegesen már épp belefér a 9-es tartományba
95 pont: Gondolkodás nélküli 9 pont.
96 pont: Ilyenkor már nem tudom elképzelni, hogy mit lehetne még felróni, legyen a 9-es és 10-es tartomány közötti szakasz
97-100 pont: Mint már megindokoltam, nálam innentől egyöntetűen 10 pont lesz, ha lesz