A Borrajongó

Descendientes de J.Palacios: Pétalos 08

2010. október 03. 07:12 - drbarta

Bierzo-ról, mint spanyol borvidékről keveset hallani, a híresebbek árnyékában. A Palacios család borai sokat tettek azért, hogy hírnevet szerezzenek e vidéknek is.

A helyi fajta mencia-ból készülnek itt a borok, melyek egy elegáns, kifinomult stílust igyekeznek felvenni, mintsem túlkoncentrált, túlzottan hordós karakterűek legyenek.

A Petalos a szortiment belépő-szintű tagja, a határ a csillagos ég.

A bor: Elegáns illat, piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, zölddió. Nem hivalkodó, nem túlérett, nem buja, inkább hűvösebb kivitelben. Szájban közepesen telt, az illatban megismert aromatika tetszetős, sallangoktól mentes, de nem különösebben mély bort eredményez. A tapintat nem selymes, nem bársonyos, de mindenképp sima. A szerkezet elsősorban jó vonalvezetésű savaira épül. A tanninok attól többen vannak, hogy csupán fűszerezésnek tekintsük, de komolyabb szájnyálkahártya-összehúzódást nem okoznak. Hordóhatás nem igazán érződik. Profi felépítésű, arányos,  elegáns bor, de nem nyújtott annyi izgalmat, mint tavaly ilyentájt a 07-es. 6 pont.
Szólj hozzá!

Magyar cabernet franc-ok

2010. október 01. 13:20 - pardi norbi

 

     Néhány napja pár honi cabernet franc-t vizslattam meg. A fajtából szép borokat ittam már hazánkból, nekem Malatinszky Csaba Kúria sorozatának darabjai szoktak leginkább tetszeni, ezúttal olyan nem volt a sorban. Volt viszont egy-két kevésbé ismert villányi és szekszárdi, akik jól is szerepeltek. Nézzük a borokat kóstolási sorrendben:
Tovább
1 komment

Németh Attila: Diósi sárgamuskotály 2008

2010. szeptember 30. 07:45 - drbarta

Kevés a kiemelkedően jó sárgamuskotály a piacon. Németh Attila diósi tételei (az egyéb területekről származóakkal egyetemben) kétségkívül a legjobbak közé tartoznak.

A 2006-ost nagyon szerettem, kétségtelen finomsága mellett a fajtát meghazudtolóan volt játékosan vibráló. A 2007-es hasonlóan kedves ízek mellett lényegesen lustábbra sikeredett.

Nézzük milyen lett a 08-as:

Tovább
5 komment

Saar-mentén

2010. szeptember 28. 16:24 - drbarta

Imádom a jó német rieslingeket. "Klubunk" témajaként is gyakran erőltetem, de ezen felül önállóan is nagy kedvvel merülök el világukban.

A Weinhof Herrenberg nem túl nagy múlttal rendelkező kis pincészet a Saar-vidékéről. Ennek ellenére kezdetektől céljaik között szerepel, hogy olyan nagy borokat készítsenek, mint a legnagyobb presztizsű termelők. Ökológiai gazdálkodást folytatnak, erősen hozamkorlátoznak, átlagosan hektáronként 30 hl mustot nyernek, boraik természetes élesztőkkel erjednek.

Most a kedvenc hazai riesling-forrásom jóvoltából kóstolhattam a legújabb birtok-rieslingjüket, illetve egyik dűlős száraz borukat. Ez utóbbi még hírből se a legnagyobb presztizsű területeikről származik.

A borok:

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása