A Borrajongó

Egy remek olaszrizling Csopakról

2010. augusztus 08. 23:19 - drbarta

Nem leszek kifejezetten népszerű, de nekem nem igazán világom az olaszrizling. Vannak pédányok melyek tetszenek, sokat szívesen fogyasztok, soknak elismerem értékeit, de nem az én kedvenc fajtám. Hiába, én furmint-párti vagyok. (no meg persze a rajnai rizling:) 

Gyakran azt érzem, hogy a fajta nem elég zamatos, savai bár elegen vannak, de nem olyan jellegűek, melyeket igazán szeretek, sokszor laposan szétterűlőek, ennek ellenére mégis sokszor szikár borok.
 
A napokban viszont egy olyan tételhez volt szerencsém, ami tényleg nagyon tetszett.

Tovább
11 komment

Gyöngyszemek Ausztriából

2010. augusztus 06. 08:24 - drbarta

A VieVinum-ról zsákmányolt tételek szép lassan kezdenek felnyílni, lehetővé válik alaposabb elemzésük. Most két olyan termelőről lesz szó, akik nem igazán ismertek még a hazai osztrák-fanok előtt sem, legalábbis nem rémlik, hogy olvastam volna róluk.

Petra Unger Kremstal borvidéken készíti borait, a mostani riesling származási helye a Gaisberg-dűlő, Stein környékén, közvetlen Wacahu után található. A termelő hölgy neve teljesen ismeretlen volt előttem a VieVinum előtt. Viccesen hangzik, de ismeretségünk legfőbb oka az , hogy az említett eseményen az ő pavilonja a mosdó felé menet nagyon látványos helyen volt található, így társamra várakozván kézenfekvőnek tűnt, hogy az időt hasznosan eltöltve ő legyen az egyik olyan termelő, akinek boraira szúrópróba jelleggel akadok rá. És milyen szép, hogy így alakult, hiszen Erste Lage borai nagyon tetszettek, komoly wacahui smaragdokkal vetekszenek, 13 Euro körüli árukkal nagyon remek vételek. Itt írtam első tapasztalataimról.

A másik termelőről, Franz , (és nem FX, nem is Rudi) Pichlerről már volt itt és itt szó. Wachauban közel sem számít nagy névnek, színtén próba-szerencse alapon bukkantam rá, és elképesztően jónak találtam smaragdjait. 18 Euro körül olyan minőségnek tűntek nekem, mint a tényleg élvonal-beli termelők tételei.  

Tovább
2 komment

Riczu Tamás: Cimbora 2009.

2010. augusztus 04. 12:00 - pardi norbi

      A napokban Siklóson jártam barátaimmal, a legfontosabb programpont Riczu Tamás meglátogatása volt. A pincelátogatásról csak annyit, hogy aki borissza arrafelé jár, annak erősen javasolt benézni Tamáshoz, és egy estét eltölteni nála. A borász ugyanis kiváló szakács és nagyszerű társaság is egyben, azt pedig tudjuk, hogy a jó étel-ital-társaság kombináció garantálja azt, hogy az ember jól érezze magát. Egyetlen Riczu bort fogok ebben a bejegyzésben kiemelni, amely számomra egészen újszerű volt.

Tovább
5 komment

Somlai juhfarkok 2006-ból

2010. augusztus 03. 11:45 - drbarta

 
Folytatván az elvermelt 2006-os fehér borok faggatását, ezúttal kettő palack juhfark került terítékre.
 
A négy éves borok eddigi tanulmányozása során ritkán tapasztaltam olyat, hogy tényleg jobban tetszenének, mint fiatalabb kiadásban, de ezúttal úgy érzem, valóban megérte palackérlelni őket, nagyszerű formában volt a mind a kettő tétel. 

Tovább
5 komment
süti beállítások módosítása