Néhány héttel ezelőtt, Pardi Norbi szervezésének hála, abban az élményben lehetett részem, hogy eltölthettem egy bőséges délutánt Kaló Imrénél. Mint lelkes borrajongónak, már régóta esedékes volt ez a hiánypótlás.
Az alkolomról, bár részletes kóstolási jegyzet készület, de nyilvános poszt nem fog készülni. Maradjunk annyiban, hogy jónéhány bort kóstoltunk, voltak érdekességek, és volt néhány egészen kiemelkedően jó bor is. Ha esetlegesen van olyan olvasónk, aki nagyon kíváncsi lenne az ott kóstolt borok leírására, szívesen megosztom vele privátban.
Az esemény után birtokomba jutott néhány palackozott Kaló- tétel, ezek közül néhányat mostanság meg is vizsgáltam, immár itthon.
Íme:
Zöldveltelini-olaszrizling 2002
Ez a bor már rég nem kapható Imrénél, Norbi révén jutottam hozzá. Ezúton is köszönet!
Egész sötét szín, és egészen olajos mozgás. Illata túlérett gyümölcsöket kínál, főleg barack, alma. Kísértetiesen emlékeztet egynémely Hollóvár, vagy SAP borra. Szájban nem meglepő módon igazán teltidomú. Tömör és sima felszínű bor, tetszik, hogy jelentős cseressége sem okoz zavaró érdességet. Aszalt, főtt gyümölcsök mellett talán héjból származó aromák. Mély, de nem különösebben komplex. A nagy testet, és feltehetőleg jelentős alkoholt ügyesen szelíditik meg savai, észrevétlenül, lüktetés és lehengerlési szándék nélkül egészitik ki gömbölyűvé a szerkezetet. A bor egészéből még hírből nem koptak ki a gyümölcsök, megállapodottsága semmiféle tercier hangulatot nem áraszt. Harmadnap a főtt, kompótos hangulat háttérbe szorul. Megjelennek a már más boraiban is érzett finoman pörkölt kávés hordós jegyek, melyeknek általában nem vagyok rajongója, pláne fehérborokban, de itt most nemcsak komplexitást, hanem furcsmód eleganciát is adnak hozzá. Valamiféle hűvösebb, „polgári” köntösbe öltöztetik. 6 pontról indulva néhány nap visszakóstolás mellett 7-re emelkedik.
Medina-cabernet sauvignon-cabernet franc-merlot Rosé 2005
Illatában élesztősség, kenyérbél, csipkebogyó, szegfűszeg. Egyszerre érlelt, rusztikus és friss. Szájban közepesen telt, tetemes co2-s pezsgés. Alapvetően nagyszerű szerkezet, élénk, gördülékeny és kellően mély, de mégis könnyed. Szokatlan aromakombinációk, érlelt likőrős-champagne-os, poros-rusztikus, gyümölcsös-fűszeres. Lecsengésében szőlőmagra emlékeztető kesernyék. Nem igazán tudom, hogy egyáltalán etikus-e ilyenkor pontot irni? Mint rosé, feltehetőleg hibásnak minősülne az újraerjedés végett. Mint „kézműves pezsgő”, egészen jópofa volt. :) Szívesen ittam!
Turán-pinot noir Főbor 2006
Csudabogár egy szerzet. Először illóssága ijeszt meg, utána a kissé pezsgésben levő korty, aztán a savhiány, végül a furcsa kesernyék. El is határozom inkább nem írok róla, majd félreteszem. Némi szellőzés után egészen kultúrált külsőt ölt. Az illatból eltűnik az illósság, helyette, túlérett gyümölcsök, de nem lekváros, inkább szárazra aszalódott formában, karamella, gombák, átható fűszerek. Szájban majdnem teljesen lenyugodott, a co2 immár érintésnyi. Vastag, krémes, de mégse túlextrahált érzetű korty. Édessége nem jár ragadóssággal, van valamiféle neutrális mélysége a kortynak. A savak nem igazán meghatározóak, lágy szerekezetet eredményez csökkent jelenlétük. A túlérett gyümölcsök mellé égetett cukros édességek és kesernyék társulnak. Kicsit sauternes-i borra emlékeztet furcsamódon : krémes, lágy szerkezet, az édességet nem savgerinc, hanem kesernyék ellensúlyozzák. Az alkohol is érezhetően melegít. A pontozás tekintetében hasonló dilemmáim vannak, mint az előbb, nem biztos, hogy fair lenne egy kissé "mozgásban levő" borral szemben. Összességében élmény volt!
Merlot 2006
Eleinte zárkozottnak tűnő illat. Később finom piros bogyós gyümölcsök jönnek elő lassacskán. Szájban alig közepesnek tűnik testben. A tannin egészen érintésnyi, a savak nagyon csiszoltak és okosan idomulnak a többi alkotórészhez. Az aromák nem különösebben bonyolultak, málna, ribizli, cseresznyés vonalon mozgó abszolút primernek ható gyümölcsök. Egyszerű, sallangmentes világ, nem igazán mély, nem is komplex. Ugyanakkor nyugalmat áraszt, és hibátlanul gömbölyű. Eléri a 6 pontot.