A Borrajongó

Wachaui dűlőfaggatás

2010. november 30. 13:05 - drbarta

Megtörtént végre a beharangozott prémium wacahui kóstolónk. A várakozásoknak megfelelően egy hihetetlen erős sort sikerült végignézni. Mivel a tudnivalókat már megosztottam a felcsigázás-posztban, így fókuszáljunk a jegyzetekre:

 

Petra Unger: Grüner Veltliner Alte Reben Oberfeld Erste Lage 2009
drbarta:    Igazán tetszetős illat, sárgadinnye, körte, fűszerek. A korty közepesen telt, tiszta és krémesen sima. Exotikus gyümölcsös és fűszeres aromái betöltik a szájat, savai mindennemű élesség nélkül adnak feszességet az egyébként kerek, csiszolt, gördülékeny szerkezetnek. Nem kiemelkedően komplex, de finom és elegáns. 6 és 7 pont között, közelebb, az utóbbihoz.
pardi norbi:   Világos citromszín. Közepesen intenzív, tiszta illata finoman fűszeres, kellemesen gyümölcsös (sárgabarack, licsi). Hasonlóan kedves ízében is, az illatban tapasztalt aromák itt is megjelennek. A korty puha, jó tartású, nem kifejezetten komplex, de gömbölyű és zamatos. A savak sem különösebben összetettek, de szépek és passzolnak az összképbe. Utóíze közepesen hosszú, kifejezetten finom. Eléri a 6 pontot.
 
Weingut Schmelz: Grüner Veltliner Smaragd Steinertal 2009
drbarta:    Rokon karakterű, de fűszeresebb, áthatóbb és mélyebb illat. Szájban  mélyebb és tömörebb szerkezetű korty fogad, mely mellett a savak több szólamban és jóval határozottabb vonalakat írnak. Érezhetően komplexebb felépítés, izmosabb, feszesebb, elegánsabb. Profi illesztésmentessége, szeretnivaló aromái, sárgadinnye, barack, exotikus fűszeresség, csípősen köves mineralitás, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy sokrétűsége mellett nagyon fogyasztásra-ösztökélő is marad. 7 és 8 pont között, talán ismét közelebb az utóbbihoz.

pardi norbi:    Világos citromszín. Közepesen intenzív illat finom gyümölcsösséggel, fűszerrel és szép ásványos jegyekkel. A korty jóval feszesebb, mint az előző bor esetén, aromagazdag, elegáns. Ezt a bort sem éreztem kiemelkedően komplexnek, de szerkezete mesteri, a savak érettek és magabiztosak, de nem érezzük, hogy kilógnának. Utóíze közepesen hosszú, fűszeresen ásványos.7 pont.

 
Rudi Pichler: Riesling Smaragd Kirchweg 2009

drbarta:    Kedves és egyben nagyon elegáns illat. Citrusok mellett barack, némi ananász, köves ásványosság. Intenzív, de mégse annyira direkt, rafináltan mutat egyre többet és többet. Szájban minden ígéretét beváltja. Könnyed érzetű, de nagyon aromagazdag. Szárazsága nem jár semmiféle szikársággal, az intenzív, lédús gyümölcsösség különösen frissnek és ropogósnak hat, jócskán ad mélységet a bornak. Az ásványossága határozottan és nagyon okosan szövi át és biztosítja jellegzetes csípősen köves fűszerezettségét. Savai kultúráltak és precízek, ugyanakkor igen magas fordulatszámú zizegéssel járulnak hozzá az élénk miliőhöz. Mindent tud, amit egy jó wachaui rieslingnek tudnia kell. 8 pont.

pardi norbi:   Világos citromszín. Illatában vezető jegy a citrusosság (a citromos grapefruit-os típus), de emellett szép virágos aromák is felbukkannak. A korty friss érzetű, feszes, de komplexitásban ettől azért még sokkal feljebb is van rizlingben, a citrusos-ásványos aromák azonban tisztán érződnek. Finom bor, közepesen hosszú utóízzel. Erős 6 pont.
 
Weingut Schmelz: Riesling Smaragd Dürnsteiner Freiheit 2009
drbarta:   Mélyebb illat, exotikusabb hangulatú gyümölcsösséggel, nektarin, mangó, ananász. Szájban teltebb és lehengerlőbb érzetű. Buja gyümölcskavalkád, jó adag mineralitás, vibráló, sokrétű savak. Nagyon szép bor, első nekifutásra talán tartalmasabbnak is tűnik az előzőnél, mégis valahogy nagyon gyorsan leadja értékeit. Direktsége, intenzitása mellett persze profin illeszkednek alkotórészei, de mégse éri el az előző bor intelligenciáját, eleganciáját. 7 pont.
pardi norbi:   Közepes citromszín. Gazdagabb és intenzívebb aromái vannak az előző borénál: virágosság, citrusok (itt inkább az édesebb mandarin kerül elő), mineralitás. A korty gömbölyű, a 7 gramm maradékcukor miatt talán nem olyan feszes, mint az előző bornál, de kifejezetten jó tartású. Buja, kedves bor, remek sav-cukor egyensúllyal, hosszú utóízzel. 7 pont.
 
Weingut Knoll: Grüner Veltliner Smaragd Loibenberg 2008
drbarta:    Elegáns, rafinált illat. Gyümölcsös, fűszeres, ásványos. Átható, mély, de mégis van benne kimértség. Szájban közepesen telt, tömör és feszes. Sárgadinnyés-borsos-köves aromák, betöltik a szájat, de nem akarnak lehengerelni. A fentebb említett Schmelz- zöldveltelinivel sok hasonlóságot mutat. (viszonylag közeli és hasonló talajú dűlők) Ez a bor egyenesebb vonalakkal rendelkezik, kevésbé tűnik rétegzettnek, viszont aromái, tömörsége talán mélyebben ivódnak a szájnyálkahártyába. A savak is kissé puritánabbak, de élességről, vagy szikárságról azért szó nincs. Arisztokratikus, elegáns bor. Erős 7 pont.
pardi norbi:   Közepes citromszín. Áradó, mély illatok: licsi, narancs, édesfűszerek, mineralitás. Közepes test, intenzív aromák (az illatban már leírt jegyekkel), gömbölyű korty, kiváló, érett, zizegő savakkal. Utóíze erőteljes és hosszú. Tulajdonképpen nemigen lehet belekötni a borba, komplexitásban van még feljebb ebben a műfajban. Erős 7 pont.
 
Bernhard Ott: Grüner Veltliner Rosenberg Erste Lage 2009
drbarta:    Nagyon mély, fűszeres, az előző bortól lágyabb illat. Szájban hihetetlen mélység fogad. Imádnivaló, vastag, buja zamatok, sárgadinnye, avokádó, maracuya, édes-átható fűszeresség. Hatalmas üveggömb. Sehol egy él, magával ragadó gördülékenység, tökéletes egyensúly. A félszáraznyi maradékcukor, a tömör test, a mély lenyomatot hagyó aromák, a szinte észrevétlen, hibátlanra csiszolt savak, szétszálazhatatlanul egybeforrnak. Bájosság és harmónia minden mennyiségben. Vastag 8 pont.
pardi norbi:   Közepes citromszín. Illata kifejezetten intenzív, kristálytiszta, meglehetősen kifinomult: a veltelinis fűszeresség mellett itt leginkább trópusi gyümölcsaromák kerülnek elő (mangó, papaja). A korty gömbölyű, kitölti a teljes szájüreget, végtelenül kedves, de nem gejl, összetett. A savak remekül belesimulnak a borba, elegendően vannak és kifejezetten szépre csiszoltak. Löszös területről hirtelen csak Demeter Zoltán Szerelmi hársa jut eszembe, ami ilyen magasságokba emelkedett. 8 pont simán.
 
Alzinger: Riesling Smaragd Steinertal 2007
drbarta:   Citrusos, petrolos, érezhetően palackérettebb, tipikus rieslinges illat. Szájban telt és izmos, a savak nagy fordulaton zizegnek, de felszínük már símább, mint a frissebb rieslingeknek. Gyümölcsössége immár hűvösebb citrusukra, citromra, grapefruitra korlátozódik, mellettük csípősen-köves mineralitás, és érett, petrolosan tercier aromák dominálnak. Komplexitását nem szabad nem észrevenni, de nekem kevesebb színt nyújt, mint a sor fiatalabb tagjai. Februárban kóstoltam utoljára, azóta szerintem sokkal idősebb érzetű lett. Most 6 és 7 pont közti intervallumnál jobban nem tetszett.
pardi norbi:   Közepes citromszín. Vezető illatjegye egyértelműen a citrusos gyümölcsösség (citrom, lime), hirtelen az általam eddig kóstolt ausztrál rizlingek erős citromos illata ugrott be. A gyümölcsök mellett egy finom ásványos vonal is tetten érhető, illetve a rajnais petrolosság is felfedezhető. A korty kifejezetten feszes, jó tartású, határozott. Savai csiszoltak, inkább szigorúak, mint kedvesek. Kiváló szerkezetű bor, de némi zamatgazdagságot hiányoltam. 7 pont.
 
Prager: Riesling Smaragd Achleiten 2007
drbarta:   Az előző bortól jóval fiatalabb érzetű. Tiszta citrusos-barackos-fűszeres-ásványos illat. Kedvemre való. Szájban utána minden várakozást felülmúl. Sziporkáznak az aromák, ugyanakkor végtelen nyugalmat is áraszt.  Gyümölcsössége mit sem kopott, őszibarack, alma, citrusok, részletgazdag, kifinomult egyéni ásványos karakter. A könnyed hatású testhez képest meglepően mély. A savak fiatalosan cikáznak, tapintatuk ugyanakkor hihetetlenül elsimult. A kor semmiféle palackbukés aromatika képében nem érhető tetten, hanem egyszerűen a hihetetlen gazdag alkotórészek tökéletes összesimulásaként értelmezhető. Kivételes bor, kivételes harmóniában, szerintem nem túlzás a 9 pont sem egy ilyen bornak. Méltó befejezése a nem mindennapi erősségű sornak.
pardi norbi:   Nehéz nyilatkozni erről a borról. Leginkább azt tudnám mondani, hogy minden fehérbor-rajongónak meg kellene kóstolnia. Mert zseniális. Eddigi tapasztalataim alapján kicsit közelebb érzem a szívemhez a német rajnaikat, de ez a wachau-i példány az általam eddig kóstolt talán legszebb rizling. Közepes citromszín. Közepesen intenzív illata magával ragadó, összetett: citrom, lime, narancs, mangó, virágok, mineralitás. A korty tökéletesen csiszolt savaival zavarbaejtően gömbölyű, de mégis határozott, gerinces, aromagazdag. Magasfokú komplexitás, sokrétűség, fantasztikus ízmélység, alig végetérő utóíz. Ennyi, 9 pont.  
 
15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr632483408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabócás 2010.11.30. 19:51:14

Bitang sor volt az biztos, kár lett volna kihagyni. Nekem a képzeletbeli dobogó így lett volna:
1. Bernhard Ott: Grüner Veltliner Rosenberg Erste Lage 2009 ( 8 pont)

2. Prager: Riesling Smaragd Achleiten 2007 (7,5 pont)

3. Weingut Schmelz: Riesling Smarags Dürnsteiner Freiheit 2009 (7,5 pont)

Lehet, hogy szigorúak a pontok, de én ezeknél a boroknál tapasztaltam már számomra "jobb" borokat is, noha töredékét kóstoltam mindkét blogszerzőt nézve.

u.i.: Mégsem vagyok reménytelen eset grüner téren :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.30. 20:19:35

@Kabócás: Nem vagy reménytelen, csak meg kell spékelni egy kis "cuclival" :)

Kabócás 2010.11.30. 20:23:09

jaja a cucli a barátom :)

Tájbor 2010.11.30. 23:12:35

@drbarta: Megint felizgattatok, itt korozok a borhutom korul es mindjart kirantok valami dugi-peldanyt a wachauiak kozul... A Pragerre kulonosen irigy lettem....

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.01. 05:25:31

@Tájbor: Háát, őrült jó is volt az a Prager! :) Rájöttem, hogy számomra ők a No.1 Wachauból... Sürgősen kell még szereznem tőlük valamit ...:)

Kabócás 2010.12.01. 08:34:34

Ha belelendülsz a vásárlásba, lehet, hogy nekem meg kellene 1 OTT grüner :) ha nem túl drága :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.01. 14:06:44

@vörös és fehér @Kabócás: : Itt meg még olcsóbb, és elküldik Magyaroszágra is ha kell:
www.ott.at
:)

Kabócás 2010.12.01. 14:20:17

@drbarta: itt én nem találtam árakat, de amúgy sem hiszem kartonos mennyiség alatt érdemes rendelni...

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.12.03. 09:11:22

Köszönöm ezt az élményt, óriási sor volt, végére hatalmas záróakkorddal!

Friss hír a facebookról, mától kóstolható a Dropshopban a 09-es Prager Achleiten Riesling! (meg lesz Weil meg egyéb nyalánkságok)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.03. 10:11:30

@pinotnoir_777: Örülök, ha így érzed!
Sajnos én nem tudok arra elkanyarodni most egy kóstolás erejéig, de szerintem hatalmas bor a 09-es Achleiten is, legalábbis a Vievinumon az egyik nagy kedvencem volt (a szintén Prager Klaus-szal egyetemben)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.04. 08:12:04

@pinotnoir_777: Valaki esetleg volt-e az említett Dropshop-os Wachaui-Moseli-Rhengaui riesling-párbajon? Tapasztalatok?

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.12.06. 07:26:10

még nem voltam, de ez legalább egy hónapon át lesz várhatóan, úgyhogy remélem összejön valamikor.
süti beállítások módosítása