A Borrajongó

Felcsigázás- Prémium Wachau-kóstoló

2010. november 05. 06:19 - drbarta

A most következő poszt nem fog túl sok izgalmat tartogatni az olvasóknak, inkább csak az a célja, hogy előzetes infókkal ellássa az általam a hónap végére tervezett osztrák riesling és grüner veltliner-kóstoló résztvevőit.

Cél: egyéni stílusok, terroirjellemzők megjelenésének tanulmányozása Alsó-Ausztria, elsősorban Wachau különböző boraiban.
Módszer: nyolc tételt tervezünk kóstolni, melyeket négy páros formájában vizsgálunk meg. A párbaállítás alapja: ugyanazon fajta, hasonló árkategória, ugyanazon évjárat (egy kivétellel), különböző termelők, különböző terroirok.
Íme:
 
 
Első páros:
Ár-értékbajnok( 15 Euro körüli), friss 2009-es grüner veltlinerek. Egy löszös talajról, Kremstalból, egy pedig sziklás talajról, Wachauból . Figyeljük meg, hogy a külöböző tipusú terroirok mennyire különböző szerkezeteket eredményeznek. A löszös talajról, öreg tőkékről szűrt tétel kerek, barátságos, zamatgazdag, ugyanakkor komplexitást és feszességet sem nélkülöz. A sziklás, ősközeten termett grüner feszes, minerális,nyílvánvalóbban összetett, ugyanakkor gördülékényen illeszkedő alakatrészei végett mégse válik szikárrá, vagy szigorúvá.
-Petra Unger: Grüner Veltliner Alte Reben Oberfeld Erste Lage 2009
A szakképzett, külföldi gyakorlattal is rendelkező szőlész-borász hölgy 1999-ben vette át a kis családi pincészetet. A Falstaff egyelőre még egy csilagos besorolású termelőként említi. 11 hektáron gazdálkodnak. Területeik nagyobb része a Duna déli oldalán Furth és Mautern (Oberfeld, Gottchelle) közelében találhatóak, itt elsősorban löszös talajokat találunk. Kisebbik részük az északi parton Kremstal közvetlen Wachau-val határos területein, azzal lényegében megegyező őskőzet alapú sziklás talajokkal.(Gaisbeg, Hinters Kirchls)  Innen a rieslingjeik származnak. Lelkiismeretes szőlészeti munka, erős hozamkorlátozással (pl: 1500 tőkéről lesz kb. 1000 palack válogatás tétel). Az Erste Lage-besorolású borok mindig spontán erjednek, héjonáztatás eset szerint. A most kóstolandó zöldveltelini egyik része néhány órát volt héjon, a másik része egyáltalán nem. A borok kizárólag acéltartályt látnak. Általában néhány hónapot vannak finomseprőn tartva, rendszeres battonage-zsal.
A most kóstolandó tételt a Falstaff (90-92) pontra értékelte.
-Weingut Schmelz: Grüner Veltliner Smaragd Steinertal 2009
A Schmelz-család immár ötödik generáció óta foglalkozik borkészítéssel. A Vinea Wachau alapító tagjai közé tartoznak. 10 hektáron gazdálkodnak, széles dűlőportfolió Wösendorf, Dürnstein és Unterloiben határaiban.( Steinriegl, Pichl Point, Höhereck, Steinertal, Loibenberg stb..) Változatos terroirok, homokos, löszös, sziklás-köves talajok, céljuk is ezek érzékeny megjelenítése boraikban. A minőség alapja számukra a gondos szőlészeti munkát jelenti, ésszerű hozamkorlátozás, környezetbarát növényvédelem, kézi szüret. Szükség esetén öntözőrendszer is rendelkezésre áll. A borok zöme acéltartályban, irányított erjesztéssel erjed. 2005-ben a Falstaff az év bortermelőjének választotta. 4*-os besorolású pincészet.
A kóstolandó tétel a Falstaff-tól 94 pontot kapott
 
Második páros:
 Megfizethető árú (20 Euro körüli) friss, 2009-es smaragd rieslingek. Egy Wachau nyugati részéből (összetett sziklás-üledékes-mészköves-szilikátos talaj) illetve egy a keleti oldalról (sziklás, főleg gránit és gneisz-tartalmú talajok). Érdemes megfigyelni nemcsak a különböző tipusú minerális karaktereket, de a különböző stílusokat is. Az első tétel tiszta, áttetsző, friss gyümölcsös , ugyanakkor száraz és precíz, német rieslingekre emlékeztető stílusa szemben a második kissé túlérett, exotikus, és trópusi gyümölcsök lehengerlő kavalkádjával.
-Rudi Pichler: Riesling Smaragd Kirchweg 2009
Több generációra visszamenőleg borászattal foglalkozó család. 1997 óta immár a sorban harmadik Rudi Pichler vette át a pince vezetését. Célja hiteles, tiszta, összetéveszthetetlen egyediségű , maximálisan terroir-hű borok készítése. 12.5 hektáron gazdálkodnak, Wösendorf, Joaching és Weissenkirchen környékén, változatos terroirok, löszös, üledékes, mészköves, szilikátos, őskőzet-sziklás talajok. (Kirchweg, Steinriegl, Hochrain, Kollmutz, Achleiten stb..)Ha csak engedik a körülmények spontán erjesztéssel készülnek a borok, mégpedig természetes, nem hűtött hőmérsékleten. A kockázat ellenére a gazda úgy véli így több zamat tud kerülni a borba. A Falstaff 4*-os besorolású termelőként tartja számon, idén az év borásza címmel ismerte el munkásságát.
A fenti bort a Falstaff 95 pontra értékelte.
-Weingut Schmelz: Riesling Smaragd Dürnsteiner Freiheit 2009
A termelőről általános tudnivalók az előző pontnál.
A bor 94 pontot kapott a Falstafftól.
 
Harmadik páros:
Top-kategóriás (25 Euro körüli) grüner veltlinerek, egy Wachauból, sziklás, gneisz-talajról, egy pedig Wagramból, löszös-meszes talajról. Ahogy feljebb léptünk az árkategóriát tekintve egyre nyílvánvalóbban érvényesül a terroirhoz leginkább passzoló stílus. Érdemes megfigyelni a Loibenbergre jellemző fülledt-csípős-földes karakterű ásványosságot és , hogy az összetettség magasiskolája mennyire nem igényel túlérettséget és vastagság-érzetet. Ugyanakkor hasonlóképp tanulságos, hogy hozzáértő kezekben micsoda direkt, buja gazdagságra, valamint a lösztalajt meghazudtoló összetettségre és tömörségre képes a fajta, úgy hogy szerkezetileg mégis a legtökéletesebbre polírozott gömbfelszínt képezi.
-Weingut Knoll: Grüner Veltliner Smaragd Loibenberg 2008
Ausztria egyik leghíresebb bortermelője. Több évtizedes múlttal rendelkezik, jelenleg második számú Emmerich igazgatja, fiai, Emmerich III. és August szakképzett, külföldi gyakarlotokon edződött tudásával kiegészülve. 15 hektáron gazdálkodnak, területeik Wachau keleti részén Dürnstein és Unterloiben környéki hírhedt dűlőkben (Schütt, Kellerberg, Loibenberg stb..) találhatóak, helyenként Kremstalba (Pfaffenberg)  is átnyúlva. Elsősorban gneiszes, őskőzetes sziklás talajú terroirok. Nem szeretik a direkten lehengerlő, túlérett karakterű borokat, céljuk tiszta, feszes, elegáns, „svájci óra-precizitású” részletgezdag, erőteljes és kivételesen jól érlelhető borok készítése. Boraik ennek megfelelően viszonylag „ kései kezdőnek” minősülnek. A Falstaff a legelőkelőbb 5*-os besorolású termelők között említi.
A fenti bort a Falstaff (94-96) pontra, az International Wine Cellar 94 pontra értékelte.
-Bernhard Ott: Grüner Veltliner Rosenberg Erste Lage 2009
Wagram régióban működő, bio-dinamikus szemlélettel dolgozó pincészet. Wachauval ellentétben itt szinte kizárólag (90%) zöldveltelinivel foglalkoznak. (Wachauban ált.: 60%GV,30%riesling 10%egyéb) 1889-től négy generációra visszamenőleg működnek. Területeik nagy része meszes-löszös talaj, amely remek párost alkot a zöldveltelinivel. A Der Ott és Rosenberg válogatások kizárólag spontán erjesztéssel készülnek, az utóbbi csúcsboruk általában egy éjszakát héjon is ázik. Finomseprőn tartásról, illetve battonage-ról az adott borra szabva döntenek. A borok kizárólag acéltartályt látnak. Boraik tiszták, mélyen gyümölcsösek, gömbölyűek, nagyon érzékeny egyensúlyúak. A 4*-os besorolású termelőt 2008-ban az év borásza címmel ismerte el a Falstaff.
A kóstolandó tételre a Falstaff (93-95) pontot adott.
 
Negyedik páros:
Érettebb, top-kategóriás (25 Euro feletti) smaragd rieslingek. Egy Wachau keleti részéből, egy pedig a nyugati oldalról. Reményeim szerint mind a kettő tétel meg fogja mutatni azt a hihetetlen áldásos állapotot, amikor a még mindig intenzív gyümölcsösség, az egyre erősebben érvényesülő egyedi mineralitás, a néhány év alatt tökéletesen összesimult alkatrészek, a kiváló egyensúly összetalálkoznak, hogy együttesen, magas szintű ko-operáció révén magas szintű harmóniát nyújtsanak.
-Alzinger: Riesling Smaragd Steinertal 2007
1983-ban alapított pincészet. Id.Leo Alzinger képviselte kompromisszummentes, legmagasabb minőséget és egyediséget megcélzó munkásságához ifj. Leo Alzinger szakképzett borász hazai,németországi és új-zélandi szakmai gyakorlattal a háta mögött, immár saját elképzeléseit is hozzáteszi. 9 hektáron gazdálkodnak, Dürnstein és Unterloiben híres, elsősorban őskőzetes-sziklás talajú dűlőiben.( Hollerin, Höhereck, Loibenberg, Steinertal stb..) Tiszta, összetett, erős személyiségű, fiatalon félénkebb, de érlelést remekül bíró, sőt igénylő borok. Némelyik tartalmaz csipetnyi botrytist. A Falstaff 4*-os termelőként rangsorolja.
A fenti borra a Wine Advocate 96 pontot, a Falstaff (94-96) pontot, az International Wine Cellar 95 pontot, a Wine Spectator 94 pontot adott.
-Prager: Riesling Smaragd Achleiten 2007
Franz Prager úttörő szerpet vállalt a régió modern-kori felemelésében, 1983-ban a Vinea Wachau egyik alapító tagja és első elnöke. Lánya és veje Ilse és Toni Bodenstein a 90-es évek elején vették át a birtokot. Fő filozófiájuk a terroirok minél hitelesebb megjelenítése a borokban. Toni Bodenstein Wachau egyik legambíciózusabb terroir és klón-kutatója, talán ezeddig legmélyebb ismeretekkel. 15 hektáron gazdálkodnak, széles és változatos dűlőportfolió Weissenkirchen, Dürnstein környékén. (Steinriegl, Achleiten, Klaus, Hollerin stb..) Fajtakínálutukban a riesling foglalja el az első helyet. A Falstaff a legelőkelőbb 5*-os termelők közé sorolja.
A most sorrakerülő borra a Wine Advocate 95 pontot, a Falstaff (93-95) pontot, a Wine Spectator 94 pontot adott.
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr212424971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tájbor 2010.11.05. 21:53:40

Pompazatos sor! Jo otlet a parba rendezes! Irigykedem!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.06. 10:35:18

@Tájbor: Köszönöm! Jó ilyet olvasni!:) Bevallom, azt hittem egy főnél többen is fognak irígykedni :)
Tényleg, a júniusi wachaui kirándulásotok alkalmából beszerzett borok közül megbontottatok már egyet-kettőt? Tapasztalatok?

Tájbor 2010.11.06. 18:26:14

@drbarta: Tobb palack is felpukkant azota, feljegyzesek sajnos nem keszultek kovetkezetesen... Zanzasitva: A falstaffi mestertol a Der Ott GV 2009 lazan hozta a 7 pontot,
Schmelz: Steinertal GV 2008 Smaragd 6-7 kozott;
Nikolaihof: Steiner Hund Riesling Reserve 2006 8-9pont
Domane Wachau: GV Smaragd (nem dulos) 2008 7pont
Nikolaihof: Steinriesler Riesling 1999 8pont
Nikolaihof: Im Weingebirge GV Smaragd 2008 8pont
Domane Wachau: Weissenkirchen GV Smaragd 2009 7pont

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.07. 06:18:57

@Tájbor: Köszi! A Schmelz GV Steinertaltól azért ettől picit többet várok, nekem legalább 1 ponttal erősebb emlékem van róla.(igaz az 09-es) A Der Ott nálam is így szerepelt, a Rosenberg szerintem még egy nagyságrenddel jobb. A Nikolaihof, legalábbis fesztiválos körülmények között, bár maradandó volt, de mégse annyira az én ízlésemről szólt.

Kabócás 2010.11.25. 20:17:08

Szokásomhoz híven, mint szinte minden kóstoló előtt 1 nappal, elkezdett kaparni a torkom és szipogok is :)))
Erőt vettem magamon és fertőtlenítés céljából jónak mondott házi-sárgabarack pálinkával gurguláztam egy felest. holnap elmegyek amíg élek

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.11.25. 21:16:17

Én most még címkézek, de remélem jót tudok aludni, kb 3 hónapja várom a holnapi napot.

még erjedő veltelini-murcival hangolódok:))

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.25. 21:43:25

@Kabócás: Vegyél be lóadag c-vitamint!@pinotnoir_777: Örömmel olvasok a megfelelően felhangolt várakozásról! :) Én is már izgatott vagyok, de ha a borok azt a formát mutatják, mint illik, illetve, mint legutóbbi kóstolásukkor, akkor szép esténk lesz! :)

Kabócás 2010.11.26. 08:39:27

@drbarta: Neo-citrant nyomom, meg narancsot, teát, mézet...illatokat érzek, a torkom viszont egy kissé rosszabb mint tegnap.
süti beállítások módosítása